w , , ,

Pulpety zapiekane z ziemniakami i kapustą

Pyszna zapiekanka z ziemniakami i kapustą, do tego pulpety malowniczo wyglądają, więc cieszy oczy i brzuszek. Możecie z powodzeniem użyć świeżej kapusty, ale świetnie też się sprawdza to danie z kapustą kiszoną w okresie zimowym. Smakuje trochę jak gołąbki, ale jednak nie do końca. Możecie do mięsa dodać ulubione zioła lub całkiem zrezygnować z kapusty i zastąpić ją innym warzywem. Danie z cyklu rozwojowych i można przy nim kombinować. Ziemniaki wychodzą kremowe i delikatne. Polecam serdecznie, do tego jakaś sałatka ze świeżych warzyw i mniam.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 2 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Pulpety zapiekane z ziemniakami i kapustą
Składniki:

Masa ziemniaczana

  • 800 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej

Na pulpety

  • 300 g mięsa mielonego
  • 300 g kapusty kiszonej lub świeżej
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • papryka słodka, sól, pieprz
  • olej do przesmażenia cebuli
  • ser żółty do posypania (niewiele i opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła i bułka tarta do wysmarowania formy
Sposób wykonania:
  • Ziemniaki obrałem i ugotowałem w osolonej wodzie.
  • Pokroiłem cebulę w drobna kostkę i przeszkliłem na oleju.
  • Kapustę, jeśli używam kiszone,j przepłukałem a jak świeżej to poszatkowałem i ugotowałem w małej ilości wody. Zostawiłem do wystudzenia.
  • Do miski włożyłem mięso, dodałem odciśniętą i poszatkowaną kapustę, cebulę, przyprawy, jajko, i bułkę tartą. Wyrobiłem mięso dokładnie i formowałem zwilżanymi rękami pulpety.
  • Ugotowane ziemniaki odcedziłem i jeszcze gorące dokładnie ubiłem, dodałem masło koperek, mleko i roztrzepane jajko, gałkę i wszystko dokładnie wymieszałem.
  • Masę ziemniaczaną ułożyłem na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką. Zrobiłem wgłębienia w masie ziemniaczanej, tyle ile jest pulpetów. – można je robić np łyżka do lodów, świetnie się sprawdza.
  • Ułożyłem przygotowane pulpety do zapiekania w dołkach.
  • Piekłem w 180 stopniach 40 min. bez przykrycia, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Następnie posypałem je tartym serem i zapiekałem kolejne 10 min.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pulpety zapiekane z ziemniakami i kapustą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Beata M.
3 miesięcy temu

Kusząca propozycja 🙂

Słodko Słodka
3 miesięcy temu

Taka zapiekanka to dopiero musi smakować, super 🙂

Pieprzyć z Fantazją
4 miesięcy temu

Zdecydowanie moje smaki, w moim domu będą się zajadać 😋

Bozena
Bozena
4 miesięcy temu

Smakowicie wyglada, koniecznie zrobię.:-)