Potrzebne składniki
Masa ziemniaczana
- 800 g ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
Na pulpety
- 300 g mięsa mielonego
- 300 g kapusty kiszonej lub świeżej
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- papryka słodka, sól, pieprz
- olej do przesmażenia cebuli
- ser żółty do posypania (niewiele i opcjonalnie)
- 1 łyżka masła i bułka tarta do wysmarowania formy
Sposób wykonania
- Ziemniaki obrałem i ugotowałem w osolonej wodzie.
- Pokroiłem cebulę w drobna kostkę i przeszkliłem na oleju.
- Kapustę, jeśli używam kiszone,j przepłukałem a jak świeżej to poszatkowałem i ugotowałem w małej ilości wody. Zostawiłem do wystudzenia.
- Do miski włożyłem mięso, dodałem odciśniętą i poszatkowaną kapustę, cebulę, przyprawy, jajko, i bułkę tartą. Wyrobiłem mięso dokładnie i formowałem zwilżanymi rękami pulpety.
- Ugotowane ziemniaki odcedziłem i jeszcze gorące dokładnie ubiłem, dodałem masło koperek, mleko i roztrzepane jajko, gałkę i wszystko dokładnie wymieszałem.
- Masę ziemniaczaną ułożyłem na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką. Zrobiłem wgłębienia w masie ziemniaczanej, tyle ile jest pulpetów. – można je robić np łyżka do lodów, świetnie się sprawdza.
- Ułożyłem przygotowane pulpety do zapiekania w dołkach.
- Piekłem w 180 stopniach 40 min. bez przykrycia, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Następnie posypałem je tartym serem i zapiekałem kolejne 10 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pulpety zapiekane z ziemniakami i kapustą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Kusząca propozycja 🙂
Taka zapiekanka to dopiero musi smakować, super 🙂
Zdecydowanie moje smaki, w moim domu będą się zajadać 😋
Smakowicie wyglada, koniecznie zrobię.:-)