Kosą po patelni Przepisy Mięso Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

3 min. czytania
0
0
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym, ziołowe i pachnące wiosną. Doskonałe z ziemniakami lub ryżem w gęstym sosie pomidorowym, serem i pysznym jajkiem. Łatwe do zrobienia, bardzo efektowne danie z prostych składników.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 750 g przecieru pomidorowego
  • 4 jajka
  • 150 g sera żółtego tartego
  • 2 świeże pomidory lub z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • pieprz (sól, cukier, pietruszka, bazylia)
  • szczypiorek

Sposób wykonania:

  • Do mięsa dodajemy 1 jajko, cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, posiekaną drobno nać pietruszki, 2 łyżki mleka, sól i pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Wilgotnymi dłońmi nabieramy porcje i formujemy kulki wielkości 3-4 cm
  • Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy mięso na głębszej patelni z każdej strony.
  • Zdejmujemy mięso i osuszamy na ręczniku papierowym.
  • Na tej samej patelni obsmażamy chwile pokrojone drobno pomidory z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru, łyżeczką masła.
  • Wlewamy przecier i mieszamy gotując kilka minut dodając bazylię.
  • Wylewamy część sosu do naczynia żaroodpornego tak by przykryło dno i układamy pulpety – zalewamy resztą sosu by przykrył mięso. Jeśli mamy patelnię nadającą się do piekarnika to układamy pulpety bezpośrednio w sosie i przykrywamy sosem z boku.
  • Wstawiamy do piekarnika na 30 min. 180 stopni pod przykryciem.
  • Wyjmujemy i wbijamy pozostałe jajka na wierzch dania (najlepiej tyle ile osób będzie to jadło by każdy dostał jedno.
  • Wsypujemy równomiernie na górę tarty ser i wkładamy ponownie do piekarnika na 10 min. 180 stopni bez przykrycia.

Uwagi dodatkowe

Gotowe – smaczne i pachnące. Miła odmiana od zwykłych mielonych. Przed podaniem lub po dodaniu jajek posypujemy szczypiorkiem w zasadzie dla koloru. Jajka mają ścięte białko ale żółtko jest płynne.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…