Kosą po patelni Przepisy Mięso Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

3 min. czytania
0
0
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym, ziołowe i pachnące wiosną. Doskonałe z ziemniakami lub ryżem w gęstym sosie pomidorowym, serem i pysznym jajkiem. Łatwe do zrobienia, bardzo efektowne danie z prostych składników.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 750 g przecieru pomidorowego
  • 4 jajka
  • 150 g sera żółtego tartego
  • 2 świeże pomidory lub z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • pieprz (sól, cukier, pietruszka, bazylia)
  • szczypiorek

Sposób wykonania:

  • Do mięsa dodajemy 1 jajko, cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, posiekaną drobno nać pietruszki, 2 łyżki mleka, sól i pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Wilgotnymi dłońmi nabieramy porcje i formujemy kulki wielkości 3-4 cm
  • Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy mięso na głębszej patelni z każdej strony.
  • Zdejmujemy mięso i osuszamy na ręczniku papierowym.
  • Na tej samej patelni obsmażamy chwile pokrojone drobno pomidory z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru, łyżeczką masła.
  • Wlewamy przecier i mieszamy gotując kilka minut dodając bazylię.
  • Wylewamy część sosu do naczynia żaroodpornego tak by przykryło dno i układamy pulpety – zalewamy resztą sosu by przykrył mięso. Jeśli mamy patelnię nadającą się do piekarnika to układamy pulpety bezpośrednio w sosie i przykrywamy sosem z boku.
  • Wstawiamy do piekarnika na 30 min. 180 stopni pod przykryciem.
  • Wyjmujemy i wbijamy pozostałe jajka na wierzch dania (najlepiej tyle ile osób będzie to jadło by każdy dostał jedno.
  • Wsypujemy równomiernie na górę tarty ser i wkładamy ponownie do piekarnika na 10 min. 180 stopni bez przykrycia.

Uwagi dodatkowe

Gotowe – smaczne i pachnące. Miła odmiana od zwykłych mielonych. Przed podaniem lub po dodaniu jajek posypujemy szczypiorkiem w zasadzie dla koloru. Jajka mają ścięte białko ale żółtko jest płynne.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…