Potrzebne składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 750 g przecieru pomidorowego
- 4 jajka
- 150 g sera żółtego tartego
- 2 świeże pomidory lub z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka masła
- pieprz (sól, cukier, pietruszka, bazylia)
- szczypiorek
Sposób wykonania
- Do mięsa dodajemy 1 jajko, cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, posiekaną drobno nać pietruszki, 2 łyżki mleka, sól i pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę.
- Wilgotnymi dłońmi nabieramy porcje i formujemy kulki wielkości 3-4 cm
- Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy mięso na głębszej patelni z każdej strony.
- Zdejmujemy mięso i osuszamy na ręczniku papierowym.
- Na tej samej patelni obsmażamy chwile pokrojone drobno pomidory z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru, łyżeczką masła.
- Wlewamy przecier i mieszamy gotując kilka minut dodając bazylię.
- Wylewamy część sosu do naczynia żaroodpornego tak by przykryło dno i układamy pulpety – zalewamy resztą sosu by przykrył mięso. Jeśli mamy patelnię nadającą się do piekarnika to układamy pulpety bezpośrednio w sosie i przykrywamy sosem z boku.
- Wstawiamy do piekarnika na 30 min. 180 stopni pod przykryciem.
- Wyjmujemy i wbijamy pozostałe jajka na wierzch dania (najlepiej tyle ile osób będzie to jadło by każdy dostał jedno.
- Wsypujemy równomiernie na górę tarty ser i wkładamy ponownie do piekarnika na 10 min. 180 stopni bez przykrycia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.