Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

5 min. czytania
0
0
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym, ziołowe i pachnące wiosną. Doskonałe z ziemniakami lub ryżem w gęstym sosie pomidorowym, serem i pysznym jajkiem. Łatwe do zrobienia, bardzo efektowne danie z prostych składników.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 750 g przecieru pomidorowego
  • 4 jajka
  • 150 g sera żółtego tartego
  • 2 świeże pomidory lub z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • pieprz (sól, cukier, pietruszka, bazylia)
  • szczypiorek
Sposób wykonania:
  • Do mięsa dodajemy 1 jajko, cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, posiekaną drobno nać pietruszki, 2 łyżki mleka, sól i pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Wilgotnymi dłońmi nabieramy porcje i formujemy kulki wielkości 3-4 cm
  • Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy mięso na głębszej patelni z każdej strony.
  • Zdejmujemy mięso i osuszamy na ręczniku papierowym.
  • Na tej samej patelni obsmażamy chwile pokrojone drobno pomidory z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru, łyżeczką masła.
  • Wlewamy przecier i mieszamy gotując kilka minut dodając bazylię.
  • Wylewamy część sosu do naczynia żaroodpornego tak by przykryło dno i układamy pulpety – zalewamy resztą sosu by przykrył mięso. Jeśli mamy patelnię nadającą się do piekarnika to układamy pulpety bezpośrednio w sosie i przykrywamy sosem z boku.
  • Wstawiamy do piekarnika na 30 min. 180 stopni pod przykryciem.
  • Wyjmujemy i wbijamy pozostałe jajka na wierzch dania (najlepiej tyle ile osób będzie to jadło by każdy dostał jedno.
  • Wsypujemy równomiernie na górę tarty ser i wkładamy ponownie do piekarnika na 10 min. 180 stopni bez przykrycia.
Uwagi dodatkowe
Gotowe – smaczne i pachnące. Miła odmiana od zwykłych mielonych. Przed podaniem lub po dodaniu jajek posypujemy szczypiorkiem w zasadzie dla koloru. Jajka mają ścięte białko ale żółtko jest płynne.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
    4
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).