Potrzebne składniki
Pulpety:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- pół szklanki bułki tartej
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- sól (pieprz)
Sos koperkowy:
- 2 pęczki koperku
- 1 kostka rosołowa wołowa
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 3-4 ziarna pieprzu
Sposób wykonania
- Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko, posiekaną drobno cebulę, przyprawy, mleko i przeciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką aż połączą się składniki. Zwilżonymi rękami nabieramy porcje mięsa i rolujemy je w dłoniach tworząc niewielkie pulpety.
- W garnku zagotowujemy wodę (ok. 1 l.) z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu oraz kostką rosołową. Do wrzątku wrzucamy pulpety, płyn powinien przykrywać mięso. Gotujemy ok. 10 min.
- Dodajemy posiekany koperek.
- Łączymy w szklance jogurt z mąką, dodajemy 2-3 łyżki wywaru i mieszamy. Wlewamy do pulpetów i delikatnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pulpety w sosie koperkowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!