Kosą po patelni Przepisy Mięso Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

2 min. czytania
0
0
Klasyka gatunku, ale jaka pyszna... pulpety w sosie koperkowym z ziemniaczkami. Jedno z moich ulubionych dań. Zawsze jak pojawią się młode ziemniaczki to o nich zaczynam myśleć. Delikatny sos, pełno koperku i miękkie aromatyczne mięso. Dla mnie to poezja wiosennych obiadków. Macie jakieś własne sposoby na to danie lub modyfikacje?
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 35 min.

Składniki:

Pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól (pieprz)

Sos koperkowy:

  • 2 pęczki koperku
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 3-4 ziarna pieprzu

Sposób wykonania:

  • Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko, posiekaną drobno cebulę, przyprawy, mleko i przeciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką aż połączą się składniki. Zwilżonymi rękami nabieramy porcje mięsa i rolujemy je w dłoniach tworząc niewielkie pulpety.
  • W garnku zagotowujemy wodę (ok. 1 l.) z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu oraz kostką rosołową. Do wrzątku wrzucamy pulpety, płyn powinien przykrywać mięso. Gotujemy ok. 10 min.
  • Dodajemy posiekany koperek.
  • Łączymy w szklance jogurt z mąką, dodajemy 2-3 łyżki wywaru i mieszamy. Wlewamy do pulpetów i delikatnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 19
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    20
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA
  • Gęsie udka duszone ze śliwkami i jabłkami

    Gęsie udka duszone z winem, jabłkami i śliwkami. Ponad 1,5 godziny czekania, ale warto. Mi…
  • Risotto z brokułami

    Dziś coś zdrowszego i mniej tuczącego, dla odmiany. Brokuły jak wiecie, nie są moim ulubio…
  • Szafranowe tymbaliki z jajkiem

    Co to w ogóle są tymbaliki? To była moja pierwsza reakcja na ten pomysł. No dobrze, robimy…

Zobacz też

Wege kulki z ciecierzycy

W zasadzie te wege kulki z ciecierzycy to falafele. Można je podawać same jako przystawkę,…