Kosą po patelni Przepisy Mięso Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

0

Klasyka gatunku, ale jaka pyszna... pulpety w sosie koperkowym z ziemniaczkami. Jedno z moich ulubionych dań. Zawsze jak pojawią się młode ziemniaczki to o nich zaczynam myśleć. Delikatny sos, pełno koperku i miękkie aromatyczne mięso. Dla mnie to poezja wiosennych obiadków. Macie jakieś własne sposoby na to danie lub modyfikacje?

Pulpety w sosie koperkowym

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 35 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
    Sos koperkowy:
  • 2 pęczki koperku,
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 3-4 ziarna pieprzu

Sposób wykonania:

  1. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko, posiekaną drobno cebulę, przyprawy, mleko i przeciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką aż połączą się składniki. Zwilżonymi rękami nabieramy porcje mięsa i rolujemy je w dłoniach tworząc niewielkie pulpety.
  2. W garnku zagotowujemy wodę (ok. 1 l.) z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu oraz kostką rosołową. Do wrzątku wrzucamy pulpety, płyn powinien przykrywać mięso. Gotujemy ok. 10 min.
  3. Dodajemy posiekany koperek.
  4. Łączymy w szklance jogurt z mąką, dodajemy 2-3 łyżki wywaru i mieszamy. Wlewamy do pulpetów i delikatnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.