Kosą po patelni Przepisy Mięso Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

4 min. czytania
0
0
Klasyka gatunku, ale jaka pyszna... pulpety w sosie koperkowym z ziemniaczkami. Jedno z moich ulubionych dań. Zawsze jak pojawią się młode ziemniaczki to o nich zaczynam myśleć. Delikatny sos, pełno koperku i miękkie aromatyczne mięso. Dla mnie to poezja wiosennych obiadków. Macie jakieś własne sposoby na to danie lub modyfikacje?
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 35 min.
Jak wykonać przepis na - Pulpety w sosie koperkowym
Składniki:

Pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól (pieprz)

Sos koperkowy:

  • 2 pęczki koperku
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 3-4 ziarna pieprzu
Sposób wykonania:
  • Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko, posiekaną drobno cebulę, przyprawy, mleko i przeciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką aż połączą się składniki. Zwilżonymi rękami nabieramy porcje mięsa i rolujemy je w dłoniach tworząc niewielkie pulpety.
  • W garnku zagotowujemy wodę (ok. 1 l.) z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu oraz kostką rosołową. Do wrzątku wrzucamy pulpety, płyn powinien przykrywać mięso. Gotujemy ok. 10 min.
  • Dodajemy posiekany koperek.
  • Łączymy w szklance jogurt z mąką, dodajemy 2-3 łyżki wywaru i mieszamy. Wlewamy do pulpetów i delikatnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pulpety w sosie koperkowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 19
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    20
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite