w , ,

Pulpety w sosie koperkowym



Klasyka gatunku, ale jaka pyszna... pulpety w sosie koperkowym z ziemniaczkami. Jedno z moich ulubionych dań. Zawsze jak pojawią się młode ziemniaczki to o nich zaczynam myśleć. Delikatny sos, pełno koperku i miękkie aromatyczne mięso. Dla mnie to poezja wiosennych obiadków. Macie jakieś własne sposoby na to danie lub modyfikacje?
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 35 min.
Jak wykonać przepis na - Pulpety w sosie koperkowym

Potrzebne składniki

Pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól (pieprz)

Sos koperkowy:

  • 2 pęczki koperku
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 3-4 ziarna pieprzu

Sposób wykonania

  • Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko, posiekaną drobno cebulę, przyprawy, mleko i przeciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką aż połączą się składniki. Zwilżonymi rękami nabieramy porcje mięsa i rolujemy je w dłoniach tworząc niewielkie pulpety.
  • W garnku zagotowujemy wodę (ok. 1 l.) z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu oraz kostką rosołową. Do wrzątku wrzucamy pulpety, płyn powinien przykrywać mięso. Gotujemy ok. 10 min.
  • Dodajemy posiekany koperek.
  • Łączymy w szklance jogurt z mąką, dodajemy 2-3 łyżki wywaru i mieszamy. Wlewamy do pulpetów i delikatnie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pulpety w sosie koperkowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze