Kosą po patelni Przepisy Mięso Pulpety gotowane w kapuście

Pulpety gotowane w kapuście

4 min. czytania
0
0
Delikatne pyszne mięsko otoczone kapustą z boczkiem i papryką czyli pulpety gotowane w kapuście. Pewnie bym mógł wymyślić bardziej finezyjną nazwę dla tego dania, jednak są to zwykłe pulpety w zwykłej kapuście, ale razem tworzą coś pysznego. Wspomniałem, że delikatne? Tak, ale tylko mięso - całość już taka zdecydowanie nie jest. Danie niestety z cyklu ciężkich, rozdymających i nie dla posiadaczy wrażliwych żołądków. Jeśli możecie jeść bigos, to sobie i z tym poradzicie. Idealne z ziemniaczkami lub chlebem. Wiem, że ogólnie trendy są na bycie fit i jeść lekko, ale... ja to mam dziś w nosie. Czasem trzeba zjeść coś tradycyjnie polskiego, tłustego, ciężkiego i poczuć się szczęśliwym nawet jakby miało się to później odchorować lub ciężko wypocić. Pozwólcie sobie czasem na jakieś szaleństwo i odstawcie rukolę do lodówki, a sięgnijcie po boczek - pójdzie w boczki, trudno, ale przyznajcie czy nie tęsknicie za tymi smakami?
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Pulpety gotowane w kapuście

Składniki:

  • 700 g kapusty białej świeżej
  • 700 g mięsa mielonego
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa musztardy
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Kapustę szatkujemy. Paprykę kroimy w paski, jedną cebulę i boczek w drobną kostkę.
  • Kapustę zalewamy wodą, solimy i pieprzymy i gotujemy w szerokim garnku. Po 10 min. dodajemy paprykę.
  • Boczek topimy na patelni bez tłuszczu, dodajemy jedną cebulkę i 2 ząbki czosnku i podsmażamy.
  • Wkładamy do kapusty boczek z cebulą i mieszamy.
  • Odciskamy starannie kajzerkę i łączymy z mięsem mielonym. Dodajemy do mięsa również: paprykę wędzoną, natkę pietruszki, sól, pieprz, jajko, musztardę
  • Drugą cebulę i 2 ząbki czosnku podsmażamy na oleju. Studzimy i dodajemy do mięsa.
  • Masę dokładnie wyrabiamy rękami. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące.
  • W garnku z kapusta robimy wgłębienia i wkładamy w nie pulpety. Lekko przykrywając je kapustą.
  • Całość gotujemy ok. 15 min.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 18
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    20
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…