Kosą po patelni Przepisy Mięso Pulpety gotowane w kapuście

Pulpety gotowane w kapuście

0

Delikatne pyszne mięsko otoczone kapustą z boczkiem i papryką czyli pulpety gotowane w kapuście. Pewnie bym mógł wymyślić bardziej finezyjną nazwę dla tego dania, jednak są to zwykłe pulpety w zwykłej kapuście, ale razem tworzą coś pysznego. Wspomniałem, że delikatne? Tak, ale tylko mięso - całość już taka zdecydowanie nie jest. Danie niestety z cyklu ciężkich, rozdymających i nie dla posiadaczy wrażliwych żołądków. Jeśli możecie jeść bigos, to sobie i z tym poradzicie. Idealne z ziemniaczkami lub chlebem. Wiem, że ogólnie trendy są na bycie fit i jeść lekko, ale... ja to mam dziś w nosie. Czasem trzeba zjeść coś tradycyjnie polskiego, tłustego, ciężkiego i poczuć się szczęśliwym nawet jakby miało się to później odchorować lub ciężko wypocić. Pozwólcie sobie czasem na jakieś szaleństwo i odstawcie rukolę do lodówki, a sięgnijcie po boczek - pójdzie w boczki, trudno, ale przyznajcie czy nie tęsknicie za tymi smakami?

Pulpety gotowane w kapuście

Pulpety gotowane w kapuście

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 4-5 osób

Składniki

  • 700 g kapusty białej świeżej
  • 700 g mięsa mielonego
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa musztardy
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Kapustę szatkujemy. Paprykę kroimy w paski, jedną cebulę i boczek w drobną kostkę.
  2. Kapustę zalewamy wodą, solimy i pieprzymy i gotujemy w szerokim garnku. Po 10 min. dodajemy paprykę.
  3. Boczek topimy na patelni bez tłuszczu, dodajemy jedną cebulkę i 2 ząbki czosnku i podsmażamy.
  4. Wkładamy do kapusty boczek z cebulą i mieszamy.
  5. Odciskamy starannie kajzerkę i łączymy z mięsem mielonym. Dodajemy do mięsa również: paprykę wędzoną, natkę pietruszki, sól, pieprz, jajko, musztardę
  6. Drugą cebulę i 2 ząbki czosnku podsmażamy na oleju. Studzimy i dodajemy do mięsa.
  7. Masę dokładnie wyrabiamy rękami. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące.
  8. W garnku z kapusta robimy wgłębienia i wkładamy w nie pulpety. Lekko przykrywając je kapustą.
  9. Całość gotujemy ok. 15 min.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/pulpety-gotowane-w-kapuscie/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Musaka – grecka zapiekanka

    Musaka za mną łaziła już długo, podobnie jak placki. Nigdy nie jadłem, nie byłem też w Gre…
  • Cepeliny – litewskie kartacze

    Powiem Wam, że cepeliny to nie jest łatwe danie i trzeba się narobić - jednak efekt mmmm..…
  • Ciecierzyca po bretońsku

    Szalenie proste danie i bardzo sycące. Ciecierzyca po bretońsku, to wariacja na temat popu…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Nalewka śliwkowa Baba Jaga

Dobra nie pytajcie czemu to nalewka śliwkowa Baba Jaga akurat bo sam nie wiem. Nazwa się u…