w , ,

Pulpety gotowane w kapuście z papryką i pomidorami

Doskonałe jesienne danie, czyli pulpety gotowane w kapuście z papryką i pomidorami. Cała gama smaków i aromatów w potrawie prostej w wykonaniu i dość szybkiej. Jednogarnkowiec jak to nazywają, a takie obiadki lubię najbardziej, bo później zmywania mało. W zasadzie to wszystko gotujemy dorzucając kolejne składniki i gotowe. Pulpety są delikatne, a warzywa z sosem zastępują idealnie surówkę. Najlepiej smakuje z ziemniakami, ale można też podać jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Pulpety gotowane w kapuście z papryką i pomidorami
Składniki:
  • 800 g białej kapusty
  • 2 duże papryki czerwone
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pomidorów
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka papryki czerwonej w proszku, słodkiej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju (do smażenia)
Sposób wykonania:
  • Kapustę umyłem pozbawiłem głąba i posiekałem wrzuciłem do dość szerokiego garnka i zalałem niewielką ilością wody, dodałem cukier i odrobinę soli. Wstawiłem do zagotowania, a potem zmniejszyłem ognień.
  • Pomidory sparzyłem wrzątkiem i obierałem ze skórki, następnie pokroiłem w kawałki.
  • Jedną cebulę pokroiłem w drobna kostkę i podsmażyłem na patelni do zeszklenia. Zasypałem jak się zeszkliła papryką w proszku, dodałem czosnek i przesmażyłem chwilę mieszając. Zawartość patelni dodałem do dotującej się kapusty i wymieszałem.
  • Paprykę pokroiłem w paski, papryczkę chilli pozbawiłem nasion i posiekałem drobno. Dodałem je do kapusty i gotowałem ok. 10 min. Teraz dodałem pomidory.
  • Do miski włożyłem mięso, dodałem jajko, sól, pieprz, kaszę mannę, śmietanę, pietruszkę koperek i posiekaną drobno jedną cebulę. Uformowałem rekami średniej wielkości pulpety i obtoczyłem każdy w mące.
  • W kapuście w garnku zrobiłem łyżką otwory i wkładam w nie kolejno pulpety. Posypuję bazylią i gotuje 10-15 min. bez przykrywania.
  • Delikatnie mieszam odwrotną stroną łyżki tak by nie rozwalić pulpetów i nakładam wraz z sosem i warzywami na talerze. Można posypać na wierchu zieleniną i gotowe

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pulpety gotowane w kapuście z papryką i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze