Potrzebne składniki
- 800 g białej kapusty
- 2 duże papryki czerwone
- 1 mała papryczka chilli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 g pomidorów
- 500 g mięsa mielonego
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżka papryki czerwonej w proszku, słodkiej
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju (do smażenia)
Sposób wykonania
- Kapustę umyłem pozbawiłem głąba i posiekałem wrzuciłem do dość szerokiego garnka i zalałem niewielką ilością wody, dodałem cukier i odrobinę soli. Wstawiłem do zagotowania, a potem zmniejszyłem ognień.
- Pomidory sparzyłem wrzątkiem i obierałem ze skórki, następnie pokroiłem w kawałki.
- Jedną cebulę pokroiłem w drobna kostkę i podsmażyłem na patelni do zeszklenia. Zasypałem jak się zeszkliła papryką w proszku, dodałem czosnek i przesmażyłem chwilę mieszając. Zawartość patelni dodałem do dotującej się kapusty i wymieszałem.
- Paprykę pokroiłem w paski, papryczkę chilli pozbawiłem nasion i posiekałem drobno. Dodałem je do kapusty i gotowałem ok. 10 min. Teraz dodałem pomidory.
- Do miski włożyłem mięso, dodałem jajko, sól, pieprz, kaszę mannę, śmietanę, pietruszkę koperek i posiekaną drobno jedną cebulę. Uformowałem rekami średniej wielkości pulpety i obtoczyłem każdy w mące.
- W kapuście w garnku zrobiłem łyżką otwory i wkładam w nie kolejno pulpety. Posypuję bazylią i gotuje 10-15 min. bez przykrywania.
- Delikatnie mieszam odwrotną stroną łyżki tak by nie rozwalić pulpetów i nakładam wraz z sosem i warzywami na talerze. Można posypać na wierchu zieleniną i gotowe
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pulpety gotowane w kapuście z papryką i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!