Kosą po patelni Przepisy Obiad Pstrąg z twarogiem i salsą

Pstrąg z twarogiem i salsą

0

Znudził się pstrąg wędzony, smażony lub grillowany? To może go upiec? Lekkie delikatne danie ale o wyraźnym smaku i aromacie. Doskonałe na upały jako lekki ale sycący posiłek.

Pstrąg z twarogiem i salsą

Pstrąg z twarogiem i salsą

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 2 duże pstrągi
  • 115 g półtłustego twarogu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 małe jajko
  • 1 cytryna
  • 1/2 pęczka mięty, natki pietruszki i bazylii
  • mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki kaparów
  • 1 korniszon
  • 1 filecik anchois
  • łyżeczka musztardy
  • oliwa
  • 1 łyżka octu winnego
  • 50 g masła klarowanego
  • sól,pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Oczyszczone pstrągi oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z pól cytryny i odstawić na czas robienia salsy.
  2. Pól cytryny pokroić w plasterki, zioła posiekać. Czosnek obrać, korniszony pokroić w plasterki – wszystko zmiksować. Dodać zioła, kapary, anchois, musztardę i zmiksować.
  3. Wlać tyle oliwy,by powstał dość rzadki sos.
  4. Doprawić solą, pieprzem i octem winnym, wymieszać.
  5. Twaróg połączyć z jajkiem, rodzynkami oraz 2 łyżkami salsy.
  6. Ryby napełnić twarogiem,ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  7. Na wierzchu umieścić po 2 plasterki cytryny polać stopionym masłem klarowanym i piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.
  8. Wyjąć z piekarnika posmarować salsą, piec kolejne 10 min.
  9. Upieczone ryby nałożyć na talerze podawać z resztą salsy i pieczywem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/pstrag-z-twarogiem-i-salsa/

   Przepis i zdjęcie dodane przez: Karol Kosiński sen.

  • Strucla z serem i truskawkami

    Wilgotna, pachnąca strucla z serem i truskawkami. Wypełnia aromatem cały dom. Jest słodka,…
  • Dorsz smażony z serem i bazylią

    Dorsz smażony inaczej czyli... dorsz smażony z serem i bazylią w towarzystwie cytryny i mu…
  • Guacamole z pomidorami

    Guacamole to rodzaj meksykańskiej salsy na bazie awokado i soku z limonki. To trochę wzbog…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Policzki wieprzowe duszone

    Danie z cyklu niepowtarzalnych, wręcz ekskluzywnych, bo niestety drogich. Policzki wieprzo…
  • Kluski na parze (Pampuchy)

    Kluski, na parze, buchty, pampuchy, parowańce i pewnie jeszcze kilka innych nazw, zależy o…
  • Klopsiki w sosie warzywnym z pieczarkami

    Stwierdziłem, że tylko coś konkretnego ukoi ból po wczorajszym meczu i dziś na obiad propo…
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Policzki wieprzowe duszone

Danie z cyklu niepowtarzalnych, wręcz ekskluzywnych, bo niestety drogich. Policzki wieprzo…