Pstrąg z twarogiem i salsą

4 min. czytania
0
0
Znudził się pstrąg wędzony, smażony lub grillowany? To może go upiec? Lekkie delikatne danie ale o wyraźnym smaku i aromacie. Doskonałe na upały jako lekki ale sycący posiłek.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Pstrąg z twarogiem i salsą
Składniki:
  • 2 duże pstrągi
  • 115 g półtłustego twarogu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 małe jajko
  • 1 cytryna
  • 1/2 pęczka mięty (natki pietruszki i bazylii)
  • mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki kaparów
  • 1 korniszon
  • 1 filecik anchois
  • łyżeczka musztardy
  • oliwa
  • 1 łyżka octu winnego
  • 50 g masła klarowanego
  • sól (pieprz.)
Sposób wykonania:
  • Oczyszczone pstrągi oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z pól cytryny i odstawić na czas robienia salsy.
  • Pól cytryny pokroić w plasterki, zioła posiekać. Czosnek obrać, korniszony pokroić w plasterki – wszystko zmiksować. Dodać zioła, kapary, anchois, musztardę i zmiksować.
  • Wlać tyle oliwy,by powstał dość rzadki sos.
  • Doprawić solą, pieprzem i octem winnym, wymieszać.
  • Twaróg połączyć z jajkiem, rodzynkami oraz 2 łyżkami salsy.
  • Ryby napełnić twarogiem,ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Na wierzchu umieścić po 2 plasterki cytryny polać stopionym masłem klarowanym i piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.
  • Wyjąć z piekarnika posmarować salsą, piec kolejne 10 min.
  • Upieczone ryby nałożyć na talerze podawać z resztą salsy i pieczywem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pstrąg z twarogiem i salsą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

   Przepis i zdjęcie dodane przez: Karol Kosiński sen.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Rybne potrawy, które zawsze wychodzą

    Odpowiednio przyrządzone ryby to bogactwo smaków i aromatów. Możemy je piec, gotować, smaż…
  • Roladki z tortilli

    Roladki z tortilli na imprezę

    Banalnie proste roladki z tortilli to doskonała przekąska na imprezy. Można brać w łapki i…
  • Stek z tuńczyka

    Taki stek z tuńczyka jest dla mnie jedną z niewielu form przyswajania dużej ilości ryby na…