Kosą po patelni Przepisy Obiad Pstrąg z twarogiem i salsą

Pstrąg z twarogiem i salsą

6 minuty czytania
0
0
462

Znudził się pstrąg wędzony, smażony lub grillowany? To może go upiec? Lekkie delikatne danie ale o wyraźnym smaku i aromacie. Doskonałe na upały jako lekki ale sycący posiłek.

Pstrąg z twarogiem i salsą

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 duże pstrągi
  • 115 g półtłustego twarogu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 małe jajko
  • 1 cytryna
  • 1/2 pęczka mięty, natki pietruszki i bazylii
  • mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki kaparów
  • 1 korniszon
  • 1 filecik anchois
  • łyżeczka musztardy
  • oliwa
  • 1 łyżka octu winnego
  • 50 g masła klarowanego
  • sól,pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczone pstrągi oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z pól cytryny i odstawić na czas robienia salsy.
  2. Pól cytryny pokroić w plasterki, zioła posiekać. Czosnek obrać, korniszony pokroić w plasterki – wszystko zmiksować. Dodać zioła, kapary, anchois, musztardę i zmiksować.
  3. Wlać tyle oliwy,by powstał dość rzadki sos.
  4. Doprawić solą, pieprzem i octem winnym, wymieszać.
  5. Twaróg połączyć z jajkiem, rodzynkami oraz 2 łyżkami salsy.
  6. Ryby napełnić twarogiem,ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  7. Na wierzchu umieścić po 2 plasterki cytryny polać stopionym masłem klarowanym i piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.
  8. Wyjąć z piekarnika posmarować salsą, piec kolejne 10 min.
  9. Upieczone ryby nałożyć na talerze podawać z resztą salsy i pieczywem.

   Przepis i zdjęcie dodane przez: Karol Kosiński sen.

  • Ryba w galarecie

    Lubicie rybę w galarecie? Ja uwielbiam! W ogóle, wszystko co w galarecie to fajne, może ma…
  • Ryba zapiekana w śmietanie

    Pyszna, soczysta ryba zapiekana w śmietanie. Wychodzi pulchna i delikatna, ponieważ podcza…
  • Ryba po grecku

    Ryba po grecku gości na wielu stołach wigilijnych, jednak jest to doskonałe danie na zimno…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…