Kosą po patelni Przepisy Obiad Pstrąg z twarogiem i salsą

Pstrąg z twarogiem i salsą

2 min. czytania
0
0
Znudził się pstrąg wędzony, smażony lub grillowany? To może go upiec? Lekkie delikatne danie ale o wyraźnym smaku i aromacie. Doskonałe na upały jako lekki ale sycący posiłek.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Pstrąg z twarogiem i salsą

Składniki:

  • 2 duże pstrągi
  • 115 g półtłustego twarogu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 małe jajko
  • 1 cytryna
  • 1/2 pęczka mięty (natki pietruszki i bazylii)
  • mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki kaparów
  • 1 korniszon
  • 1 filecik anchois
  • łyżeczka musztardy
  • oliwa
  • 1 łyżka octu winnego
  • 50 g masła klarowanego
  • sól (pieprz.)

Sposób wykonania:

  • Oczyszczone pstrągi oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z pól cytryny i odstawić na czas robienia salsy.
  • Pól cytryny pokroić w plasterki, zioła posiekać. Czosnek obrać, korniszony pokroić w plasterki – wszystko zmiksować. Dodać zioła, kapary, anchois, musztardę i zmiksować.
  • Wlać tyle oliwy,by powstał dość rzadki sos.
  • Doprawić solą, pieprzem i octem winnym, wymieszać.
  • Twaróg połączyć z jajkiem, rodzynkami oraz 2 łyżkami salsy.
  • Ryby napełnić twarogiem,ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • Na wierzchu umieścić po 2 plasterki cytryny polać stopionym masłem klarowanym i piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.
  • Wyjąć z piekarnika posmarować salsą, piec kolejne 10 min.
  • Upieczone ryby nałożyć na talerze podawać z resztą salsy i pieczywem.

   Przepis i zdjęcie dodane przez: Karol Kosiński sen.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…