Kosą po patelni Przepisy Obiad Pstrąg z twarogiem i salsą

Pstrąg z twarogiem i salsą

0

Znudził się pstrąg wędzony, smażony lub grillowany? To może go upiec? Lekkie delikatne danie ale o wyraźnym smaku i aromacie. Doskonałe na upały jako lekki ale sycący posiłek.

Pstrąg z twarogiem i salsą

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 duże pstrągi
  • 115 g półtłustego twarogu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 małe jajko
  • 1 cytryna
  • 1/2 pęczka mięty, natki pietruszki i bazylii
  • mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki kaparów
  • 1 korniszon
  • 1 filecik anchois
  • łyżeczka musztardy
  • oliwa
  • 1 łyżka octu winnego
  • 50 g masła klarowanego
  • sól,pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczone pstrągi oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z pól cytryny i odstawić na czas robienia salsy.
  2. Pól cytryny pokroić w plasterki, zioła posiekać. Czosnek obrać, korniszony pokroić w plasterki – wszystko zmiksować. Dodać zioła, kapary, anchois, musztardę i zmiksować.
  3. Wlać tyle oliwy,by powstał dość rzadki sos.
  4. Doprawić solą, pieprzem i octem winnym, wymieszać.
  5. Twaróg połączyć z jajkiem, rodzynkami oraz 2 łyżkami salsy.
  6. Ryby napełnić twarogiem,ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  7. Na wierzchu umieścić po 2 plasterki cytryny polać stopionym masłem klarowanym i piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.
  8. Wyjąć z piekarnika posmarować salsą, piec kolejne 10 min.
  9. Upieczone ryby nałożyć na talerze podawać z resztą salsy i pieczywem.

   Przepis i zdjęcie dodane przez: Karol Kosiński sen.