Kosą po patelni Przepisy Obiad Pstrąg smażony na maśle z natką pietruszki

Pstrąg smażony na maśle z natką pietruszki

3 min. czytania
1
0
Pyszny soczysty pstrąg smażony na maśle z natką pietruszki to naprawdę syty i smaczny posiłek. Nie przepadam za ośćmi w rybach ale akurat pstrągowi to jestem w stanie wybaczyć. Trudno, pomęczę się ale mięsko jest tak pyszne, że warto. Przed podaniem na talerze warto odciąć głowy, nie każdy lubi jak jedzenie patrzy na niego z talerza. Idealnie pasuje do ziemniaczków pieczonych lub frytek. Do tego jakas surówka np. z kiszonej kapusty lub marynowane grzybki i obiad pierwsza klasa.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Kalorii na 100g / 120
Przepis na:

Pstrąg smażony na maśle z natka pietruszki

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 mała cytryna
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyzki mąki pszennej

Sposób wykonania:

  • Ryby oczyściłem z wnętrzności, oskrobałem i zrobiłem marynatę z 2 łyżek oleju i soku z cytryny. Natarłem ryby marynatą łącznie ze środkiem, oprószyłem sola i pieprzem, wsadziłem do środka po pół pęczka natki pietruszki i zostawiłem w lodówce na godzinę.
  • Ryby wyjąłem z lodówki i wyciągnąłem z nich natkę pietruszki. Zostawiłem po kilka gałązek i dodałem do środka po 1/2 łyżki masła Dokładnie osuszyłem z zewnątrz ręcznikiem papierowym i panierowałem je w mące.
  • Na rozgrzanej patelni podgrzałem resztę oleju. Podsmażyłem wyjęta natkę chwile tak by olej złapał smak. Zdjąłem natkę by się nie spaliła i położyłem ryby.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 24
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    28
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Basia - 16 maja 2019 w 17:09

    Wypróbowane, bardzo dubrze się udała ta ryba

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…