Kosą po patelni Przepisy Obiad Pstrąg smażony na maśle z natką pietruszki

Pstrąg smażony na maśle z natką pietruszki

5 min. czytania
1
0
Pyszny soczysty pstrąg smażony na maśle z natką pietruszki to naprawdę syty i smaczny posiłek. Nie przepadam za ośćmi w rybach ale akurat pstrągowi to jestem w stanie wybaczyć. Trudno, pomęczę się ale mięsko jest tak pyszne, że warto. Przed podaniem na talerze warto odciąć głowy, nie każdy lubi jak jedzenie patrzy na niego z talerza. Idealnie pasuje do ziemniaczków pieczonych lub frytek. Do tego jakas surówka np. z kiszonej kapusty lub marynowane grzybki i obiad pierwsza klasa.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Kalorii na 100g / 120
Jak wykonać przepis na – Pstrąg smażony na maśle z natka pietruszki
Składniki:
  • 2 pstrągi
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 mała cytryna
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyzki mąki pszennej
Sposób wykonania:
  • Ryby oczyściłem z wnętrzności, oskrobałem i zrobiłem marynatę z 2 łyżek oleju i soku z cytryny. Natarłem ryby marynatą łącznie ze środkiem, oprószyłem sola i pieprzem, wsadziłem do środka po pół pęczka natki pietruszki i zostawiłem w lodówce na godzinę.
  • Ryby wyjąłem z lodówki i wyciągnąłem z nich natkę pietruszki. Zostawiłem po kilka gałązek i dodałem do środka po 1/2 łyżki masła Dokładnie osuszyłem z zewnątrz ręcznikiem papierowym i panierowałem je w mące.
  • Na rozgrzanej patelni podgrzałem resztę oleju. Podsmażyłem wyjęta natkę chwile tak by olej złapał smak. Zdjąłem natkę by się nie spaliła i położyłem ryby.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pstrąg smażony na maśle z natka pietruszki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 24
  •  
  • 7
  •  
  •  
  •  
    31
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Basia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Basia
Gość
Basia

Wypróbowane, bardzo dubrze się udała ta ryba

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite