Potrzebne składniki
- 2 pstrągi
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 mała cytryna
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- 2 łyzki mąki pszennej
Sposób wykonania
- Ryby oczyściłem z wnętrzności, oskrobałem i zrobiłem marynatę z 2 łyżek oleju i soku z cytryny. Natarłem ryby marynatą łącznie ze środkiem, oprószyłem sola i pieprzem, wsadziłem do środka po pół pęczka natki pietruszki i zostawiłem w lodówce na godzinę.
- Ryby wyjąłem z lodówki i wyciągnąłem z nich natkę pietruszki. Zostawiłem po kilka gałązek i dodałem do środka po 1/2 łyżki masła Dokładnie osuszyłem z zewnątrz ręcznikiem papierowym i panierowałem je w mące.
- Na rozgrzanej patelni podgrzałem resztę oleju. Podsmażyłem wyjęta natkę chwile tak by olej złapał smak. Zdjąłem natkę by się nie spaliła i położyłem ryby.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pstrąg smażony na maśle z natka pietruszki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Nigdy, przenigdy nie podaje się do ryb kiszonej kapusty. Kiszona kapusta uniemożliwia przyswajanie wartościowych tłuszczów z ryby. Jemy coś smacznego o wartości odżywczej właściwej dla trocin.
Wypróbowane, bardzo dubrze się udała ta ryba