Pstrąg smażony na maśle z natką pietruszki

Kosą po patelni
Pyszny soczysty pstrąg smażony na maśle z natką pietruszki to naprawdę syty i smaczny posiłek. Nie przepadam za ośćmi w rybach ale akurat pstrągowi to jestem w stanie wybaczyć. Trudno, pomęczę się ale mięsko jest tak pyszne, że warto. Przed podaniem na talerze warto odciąć głowy, nie każdy lubi jak jedzenie patrzy na niego z talerza. Idealnie pasuje do ziemniaczków pieczonych lub frytek. Do tego jakas surówka np. z kiszonej kapusty lub marynowane grzybki i obiad pierwsza klasa.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 2 osoby
Kalorii na 100g 120
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Pstrąg smażony na maśle z natka pietruszki

Potrzebne składniki

  • 2 pstrągi
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 mała cytryna
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyzki mąki pszennej

Sposób wykonania

  • Ryby oczyściłem z wnętrzności, oskrobałem i zrobiłem marynatę z 2 łyżek oleju i soku z cytryny. Natarłem ryby marynatą łącznie ze środkiem, oprószyłem sola i pieprzem, wsadziłem do środka po pół pęczka natki pietruszki i zostawiłem w lodówce na godzinę.
  • Ryby wyjąłem z lodówki i wyciągnąłem z nich natkę pietruszki. Zostawiłem po kilka gałązek i dodałem do środka po 1/2 łyżki masła Dokładnie osuszyłem z zewnątrz ręcznikiem papierowym i panierowałem je w mące.
  • Na rozgrzanej patelni podgrzałem resztę oleju. Podsmażyłem wyjęta natkę chwile tak by olej złapał smak. Zdjąłem natkę by się nie spaliła i położyłem ryby.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pstrąg smażony na maśle z natka pietruszki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Mirek

Nigdy, przenigdy nie podaje się do ryb kiszonej kapusty. Kiszona kapusta uniemożliwia przyswajanie wartościowych tłuszczów z ryby. Jemy coś smacznego o wartości odżywczej właściwej dla trocin.

Basia

Wypróbowane, bardzo dubrze się udała ta ryba