Kosą po patelni Przepisy Obiad Pstrąg pieczony z koperkiem, czosnkiem i cytryną

Pstrąg pieczony z koperkiem, czosnkiem i cytryną

5 minuty czytania

Internetowy Sklep Dla WędkarzyWspaniały pstrąg pieczony z koprem, czosnkiem i cytryną - palce lizać i to dosłownie bo jakoś z ości trzeba to obrać i mam w nosie jedzenie tego widelcem. Aromatyczna, soczysta ryba, miękkie delikatne mięso, bez udziwnień w formie masy ziół. Proste, podstawowe składniki, a efekt wow. Jeszcze jak się samemu te pstrągi wyłowiło to w ogóle bajka. Polecam z czystym sumieniem.

Pstrąg pieczony z koperkiem, czosnkiem i cytryną

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 25 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 spore pstrągi
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pstrągi myjemy, oczyszczamy i nacieramy solą i pieprzem, od środka i na zewnątrz. Skrapiamy lekko cytryną.
  2. Do środka każdego pstrąga, napychamy ile wlezie, pokrojoną w plasterki ćwiartkę cytryny, koperek, pokrojony ząbek czosnku i połowę łyżeczki masła.
  3. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zostawiamy na 30 min.
  4. Skrawamy resztę masła na wierzch ryb, układamy pokrojoną w plasterki resztę cytryny, wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 min. Sprawdzamy czy rybka jest miękka i wyjmujemy.
  • Faworki (chrusty)

    Faworki lub chrusty, jak kto woli nazwa zależna od regionu, to nieodłączny element karnawa…
  • Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami

    Niedawno była tarta wege to teraz coś dla miłośników mięsa. Tarta z cukinią kiełbasą i pom…
  • Ciasto piernikowe z serem i pianką

    Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a …