Kosą po patelni Przepisy Obiad Pstrąg pieczony z koperkiem, czosnkiem i cytryną

Pstrąg pieczony z koperkiem, czosnkiem i cytryną

0

Wspaniały pstrąg pieczony z koprem, czosnkiem i cytryną - palce lizać i to dosłownie bo jakoś z ości trzeba to obrać i mam w nosie jedzenie tego widelcem. Aromatyczna, soczysta ryba, miękkie delikatne mięso, bez udziwnień w formie masy ziół. Proste, podstawowe składniki, a efekt wow. Jeszcze jak się samemu te pstrągi wyłowiło to w ogóle bajka. Polecam z czystym sumieniem.

Pstrąg pieczony z koperkiem, czosnkiem i cytryną

Pstrąg pieczony z koperkiem, czosnkiem i cytryną

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 25 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 2 spore pstrągi
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pstrągi myjemy, oczyszczamy i nacieramy solą i pieprzem, od środka i na zewnątrz. Skrapiamy lekko cytryną.
  2. Do środka każdego pstrąga, napychamy ile wlezie, pokrojoną w plasterki ćwiartkę cytryny, koperek, pokrojony ząbek czosnku i połowę łyżeczki masła.
  3. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zostawiamy na 30 min.
  4. Skrawamy resztę masła na wierzch ryb, układamy pokrojoną w plasterki resztę cytryny, wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 min. Sprawdzamy czy rybka jest miękka i wyjmujemy.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/pstrag-pieczony-z-koperkiem-czosnkiem-i-cytryna/
  • Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

    I znów grzybki... nie znudzą mi się w tym roku. Tym razem makaron z kurkami w sosie śmieta…
  • Ajwar – pikantna pasta warzywna

    Ajwar to pasta warzywna o lekko pikantnym smaku pochodząca z Bałkanów. Pasta przyrządzana …
  • Ciecierzyca po bretońsku

    Szalenie proste danie i bardzo sycące. Ciecierzyca po bretońsku, to wariacja na temat popu…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

    I znów grzybki... nie znudzą mi się w tym roku. Tym razem makaron z kurkami w sosie śmieta…
  • Cepeliny – litewskie kartacze

    Powiem Wam, że cepeliny to nie jest łatwe danie i trzeba się narobić - jednak efekt mmmm..…
  • Podgrzybki w śmietanie

    Super dodatek do mięsa jak również i samodzielne danie czyli podgrzybki w śmietanie. Grzyb…
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju

Serio to błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju. Mieszamy wszystko mikserem co nie zajmi…