Wspaniały pstrąg pieczony z koprem, czosnkiem i cytryną - palce lizać i to dosłownie bo jakoś z ości trzeba to obrać i mam w nosie jedzenie tego widelcem. Aromatyczna, soczysta ryba, miękkie delikatne mięso, bez udziwnień w formie masy ziół. Proste, podstawowe składniki, a efekt wow. Jeszcze jak się samemu te pstrągi wyłowiło to w ogóle bajka. Polecam z czystym sumieniem.
Jak wykonać przepis na - Pstrąg pieczony z koperkiem, czosnkiem i cytryną
Potrzebne składniki
- 2 spore pstrągi
- 1/2 pęczka koperku
- 1 cytryna
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Pstrągi myjemy, oczyszczamy i nacieramy solą i pieprzem, od środka i na zewnątrz. Skrapiamy lekko cytryną.
- Do środka każdego pstrąga, napychamy ile wlezie, pokrojoną w plasterki ćwiartkę cytryny, koperek, pokrojony ząbek czosnku i połowę łyżeczki masła.
- Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zostawiamy na 30 min.
- Skrawamy resztę masła na wierzch ryb, układamy pokrojoną w plasterki resztę cytryny, wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy 20-25 min. Sprawdzamy czy rybka jest miękka i wyjmujemy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pstrąg pieczony z koperkiem, czosnkiem i cytryną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Właśnie zrobiłam pstrąga mam nadzieję że po upieczeniu będzie smaczny
Super 👍