Potrzebne składniki
- 2 pstrągi patroszone
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kromka chleba z pełnego ziarna
- 1 cytryna
- świeże zioła: 1 gałązka estragonu (4 gałązki oregano, 4 gałązki tymianku, kilka listków bazylii)
- sól (pieprz, maggi)
- olej do smażenia
- masło klarowane
Sposób wykonania
- Pstrągi oczyścić, powyjmować skrzela, oczy i umyć. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i odstawić na 2 godziny.
- Pieczarki umyć pokroić w paski i osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na oleju dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki i smażyć 5 minut.
- Kromkę chleba pokroić w kostkę i dołożyć do pieczarek, smażyć 5 minut.
- Doprawić solą, pieprzem i przyprawą maggi, dodać drobno posiekane zioła. Dokładnie wymieszać i odstawić.
- Farszem wypełniać pstrągi mocno upychając.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem ułożyć pstrągi, obłożyć plasterkami cytryny na wierzchu ułożyć wiórki masła.
- Piec w temperaturze 210 stopni 25 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pstrąg pieczony faszerowany pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.