Kosą po patelni Przepisy Grzyby Pstrąg pieczony faszerowany pieczarkami

Pstrąg pieczony faszerowany pieczarkami

3 min. czytania
1
0
Pstrąg pieczony faszerowany pieczarkami jest niesamowity. Zawsze mi przeszkadzały ości w rybach i dlatego ich mało jadłem. Mogłem wcinać śledzie albo paprykarz co leżał koło ryby kiedyś ale takiej ryby w całości bym nie dotykał. Z wiekiem się do ości przyzwyczajam a pstrągi należą do tych ryb które można odfiletować jednym ruchem, więc daję sobie z nimi radę. Dołożenie chleba do farszu daje niesamowity efekt - spija on wszystkie soki z wnętrza i ryba jest wyjątkowo aromatyczna - polecam to jest pyszne.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 2 pstrągi patroszone
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kromka chleba z pełnego ziarna
  • 1 cytryna
  • świeże zioła: 1 gałązka estragonu (4 gałązki oregano, 4 gałązki tymianku, kilka listków bazylii)
  • sól (pieprz, maggi)
  • olej do smażenia
  • masło klarowane

Sposób wykonania:

  • Pstrągi oczyścić, powyjmować skrzela, oczy i umyć. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i odstawić na 2 godziny.
  • Pieczarki umyć pokroić w paski i osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na oleju dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki i smażyć 5 minut.
  • Kromkę chleba pokroić w kostkę i dołożyć do pieczarek, smażyć 5 minut.
  • Doprawić solą, pieprzem i przyprawą maggi, dodać drobno posiekane zioła. Dokładnie wymieszać i odstawić.
  • Farszem wypełniać pstrągi mocno upychając.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem ułożyć pstrągi, obłożyć plasterkami cytryny na wierzchu ułożyć wiórki masła.
  • Piec w temperaturze 210 stopni 25 minut.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…