Kosą po patelni Przepisy Grzyby Pstrąg pieczony faszerowany pieczarkami

Pstrąg pieczony faszerowany pieczarkami

7 minuty czytania

Pstrąg pieczony faszerowany pieczarkami jest niesamowity. Zawsze mi przeszkadzały ości w rybach i dlatego ich mało jadłem. Mogłem wcinać śledzie albo paprykarz co leżał koło ryby kiedyś ale takiej ryby w całości bym nie dotykał. Z wiekiem się do ości przyzwyczajam a pstrągi należą do tych ryb które można odfiletować jednym ruchem, więc daję sobie z nimi radę. Dołożenie chleba do farszu daje niesamowity efekt - spija on wszystkie soki z wnętrza i ryba jest wyjątkowo aromatyczna - polecam to jest pyszne.

Pstrąg pieczony faszerowany pieczarkami

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 pstrągi patroszone
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kromka chleba z pełnego ziarna
  • 1 cytryna
  • świeże zioła: 1 gałązka estragonu, 4 gałązki oregano, 4 gałązki tymianku, kilka listków bazylii
  • sól, pieprz, maggi
  • olej do smażenia
  • masło klarowane

Sposób wykonania:

  1. Pstrągi oczyścić, powyjmować skrzela, oczy i umyć. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i odstawić na 2 godziny.
  2. Pieczarki umyć pokroić w paski i osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na oleju dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki i smażyć 5 minut.
  3. Kromkę chleba pokroić w kostkę i dołożyć do pieczarek, smażyć 5 minut.
  4. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą maggi, dodać drobno posiekane zioła. Dokładnie wymieszać i odstawić.
  5. Farszem wypełniać pstrągi mocno upychając.
  6. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem ułożyć pstrągi, obłożyć plasterkami cytryny na wierzchu ułożyć wiórki masła.
  7. Piec w temperaturze 210 stopni 25 minut.