Kosą po patelni Przepisy Grzyby Pstrąg pieczony faszerowany pieczarkami

Pstrąg pieczony faszerowany pieczarkami

3 min. czytania
1
0
Pstrąg pieczony faszerowany pieczarkami jest niesamowity. Zawsze mi przeszkadzały ości w rybach i dlatego ich mało jadłem. Mogłem wcinać śledzie albo paprykarz co leżał koło ryby kiedyś ale takiej ryby w całości bym nie dotykał. Z wiekiem się do ości przyzwyczajam a pstrągi należą do tych ryb które można odfiletować jednym ruchem, więc daję sobie z nimi radę. Dołożenie chleba do farszu daje niesamowity efekt - spija on wszystkie soki z wnętrza i ryba jest wyjątkowo aromatyczna - polecam to jest pyszne.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Pstrąg pieczony faszerowany pieczarkami

Składniki:

  • 2 pstrągi patroszone
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kromka chleba z pełnego ziarna
  • 1 cytryna
  • świeże zioła: 1 gałązka estragonu (4 gałązki oregano, 4 gałązki tymianku, kilka listków bazylii)
  • sól (pieprz, maggi)
  • olej do smażenia
  • masło klarowane

Sposób wykonania:

  • Pstrągi oczyścić, powyjmować skrzela, oczy i umyć. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i odstawić na 2 godziny.
  • Pieczarki umyć pokroić w paski i osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na oleju dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki i smażyć 5 minut.
  • Kromkę chleba pokroić w kostkę i dołożyć do pieczarek, smażyć 5 minut.
  • Doprawić solą, pieprzem i przyprawą maggi, dodać drobno posiekane zioła. Dokładnie wymieszać i odstawić.
  • Farszem wypełniać pstrągi mocno upychając.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem ułożyć pstrągi, obłożyć plasterkami cytryny na wierzchu ułożyć wiórki masła.
  • Piec w temperaturze 210 stopni 25 minut.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…