Makau, czy też Makao, to specjalny region administracyjny należący do Chińskiej Republiki Ludowej, będący niegdyś najstarszą kolonią europejską w Chinach, zarządzaną do 1999 roku przez Portugalczyków. Dzięki odpowiednim przywilejom i prężnie rozwijającej się gospodarce, opartej między innymi na turystyce. Mieszanka kultury azjatyckiej z portugalską sprawia, że bez wątpienia warto odwiedzić te miejsce, także w aspekcie poszukiwania nowych kulinarnych doznań.
Region znany jest przede wszystkim jako popularny cel turystyczny dla miłośników gier kasynowych. Kilkadziesiąt takich przybytków generuje zyski większe niż słynne Las Vegas. Stało się to możliwe m.in. za sprawą bogatych gości z Chin kontynentalnych. Oprócz regularnej gry organizowane są także prestiżowe turnieje, takie jak odbywające się w nowoczesnym obiekcie w dużym centrum handlowym (City of Dreams) – PokerStars LIVE Makao, na które zjeżdżają się także profesjonalni zawodnicy z całego świata. Poza tym liczne luksusowe hotele, galerie i nocne kluby oraz inne ciekawe miejsca i atrakcje są w stanie zadowolić każdego turystę. Wreszcie, lokalne potrawy i przysmaki, doskonale łączące ze sobą pierwiastki europejskie i azjatyckie.
Najbardziej widoczne w tamtejszej kuchni są oczywiście wpływy portugalskie. Jednym z najbardziej charakterystycznych dla Maku rarytasów jest tarta jajeczna (egg tart) podobna do pasteis de nata. Składa się ze chrupiącej skorupki i kremowego wnętrza, przypominającego konsystencją krem brulee. Najlepiej smakuje na ciepło, a spotkać ją można wszędzie, zarówno w restauracjach jak i u ulicznych sprzedawców. Inna portugalska słodkość godna wspomnienia to serradura, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza coś w stylu wiór czy trocin. Nie należy się zrażać nazewnictwem, ponieważ jest to świetny deser, którego warstwy składają się ze zmielonych słodkich herbatników oraz kremu ze skondensowanym mlekiem i wanilią. Podawany jest zwykle jako schłodzony pudding albo lody. Kolejne danie rodem z półwyspu Iberyjskiego to ryż z owocami morza, mający swoje przedstawicielstwo także w Hiszpanii czy we Włoszech. Gotowany jest w pomidorowym bulionie wraz z soczystymi małżami, dużymi krewetkami i innymi składnikami. Idealnie przygotowany zapewnia doskonałe przemieszanie się smaków i wchłonięcie ich przez ryż, przy jednoczesnej dbałości o zachowanie odpowiedniej tekstury. Przy tej okazji warto spróbować także tatara ze świeżych krewetek, z cytryną i oliwą, a także dań z bogatej oferty grillowej, takich jak: wieprzowe żeberka, kanapka z kurczakiem czy portugalska kiełbaska chouriço (odmiana hiszpańskiej chorizo).
W gastronomicznej przygodzie w Makau nie brakuje także typowo nieskomplikowanych dań o charakterystyce fastfoodowej. Dobrym przykładem jest proste choć niezwykle popularne połączenie kawałka mięsa wieprzowego ze zwykłą bułką (pork chop bun). Sztuka polega oczywiście na odpowiednim dobraniu przypraw i delikatności mięsa. Podobnie rzecz się ma z podrobami, duszonymi przez kilka godzin w bulionie z curry wraz z rybnymi kulkami i warzywami. Prawidłowo przygotowane, a nie każdy wie jak należy to robić, stanowi uznaną pozycję wśród tak zwanego ulicznego jedzenia. Często spotykane są też charakterystyczne dla Azji sajgonki (egg rolls), które świetnie oddają koloryt lokalnej kuchni. Na każdym niemal kroku zobaczyć można szeroki wybór suszonego mięsa, czyli popularnej przekąski typu jerky. Dostępne są przeróżne opcje w rozmaitych mieszankach przypraw, od wieprzowiny po wołowinę i dziczyznę, a handlarze często zachęcają darmowymi próbkami. Na tych samych stoiskach często spróbujemy kolejnego hitu Makau – niewielkich ciasteczek migdałowych o ziarnistej teksturze i wyrazistym orzechowym posmaku.
W tętniącym życiem mieście odnajdziemy wiele urokliwych lokali gastronomicznych czy mobilnych sprzedawców wartych uwagi. Oferują oni szeroki asortyment tych bardziej znanych i typowo regionalnych potraw, deserów i przekąsek. Na odkrycie wszystkiego może nie starczyć czasu.
Zdjęcia – źródło: Wikimedia commons