Kosą po patelni Porady Jak przygotować się do robienia kiełbas?

Jak przygotować się do robienia kiełbas?

0

W każdym sklepie z wędlinami znajdziemy przynajmniej kilka rodzajów kiełbasy. Uważana jest ona za najbardziej popularną i lubianą wędlinę. Niestety, ta dostępna w sklepie nie ma nic wspólnego z prawdziwą i zdrową kiełbasą. Zawiera mnóstwo konserwantów, sztucznych barwników, polifosforanów. Słowem dodatków, które niezwykle niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Co jednak w sytuacji, kiedy tak bardzo lubimy kiełbasę, że nie jesteśmy w stanie zrezygnować z niej nawet wtedy, gdy zdajemy sobie sprawę z jej negatywnego wpływu na nasze zdrowie? Najlepiej przygotować ją samodzielnie. Jak to zrobić? O czym pamiętać?

Jak przygotować się do robienia kiełbas?

Dlaczego własna kiełbasa to dobre rozwiązanie?

Samodzielne przygotowana kiełbasa to przede wszystkim pewność, co trafia na nasz talerz. Nie ma w niej groźnych dla zdrowia dodatków, które powszechnie stosowane są w przemyśle wędliniarskim. Dzięki temu nie trzeba obawiać się, że spożywanie kiełbasy negatywnie odbije się na samopoczuciu. Do tego robiąc ją we własnym domu, można postawić na ulubione przyprawy i dodatki, tworząc tym samym kiełbasę idealnie wpisującą się w preferencje smakowe. To my sami kształtujemy smak, zapach i wygląd kiełbasy. Jeśli lubimy bardziej wywędzoną, żaden problem – wystarczy nieco dłużej potrzymać ją w wędzarni. Jeżeli smakuje nam kiełbasa o silnym aromacie czosnku, wystarczy dodać go więcej do masy mięsnej.

Co będzie nam potrzebne?

Nie ma kiełbasy bez mięsa. To ono stanowi podstawę każdej kiełbasy. Najczęściej przygotowuje się kiełbasę z mieszanego mięsa, stawiając na wieprzowinę i wołowinę. Nie ma jednak żadnych przeszkód w tym, aby przygotować kiełbasę drobiową, jeśli tylko taką lubimy. Istotne są także przyprawy. W przypadku prawdziwej wiejskiej kiełbasy podstawę stanowi oczywiście czosnek, który nadaje kiełbasie niebywałego aromatu i charakterystycznego smaku. Jeśli jednak go nie lubimy, możemy z niego śmiało zrezygnować. Do kiełbasy dodajemy również sól oraz pieprz.

Z pewnością przyda się nam również profesjonalna maszynka do mielenia mięsa. Jest to jednorazowy wydatek, który pozwoli nam istotnie skrócić czas potrzebny do przygotowania kiełbasy. Dobrym rozwiązaniem jest zakup modelu mające specjalną końcówkę przeznaczoną do napełniania jelit. Bez niej będzie to bowiem czynność zajmująca mnóstwo czasu, co może nas bardzo łatwo zniechęcić do przygotowania domowej kiełbasy kolejny raz.

Wędzarnia

Idealnie, jeśli dysponujemy miejscem, w którym możemy ustawić wędzarnię drewnianą. Wybierając odpowiedni gatunek drewna, nadamy naszej kiełbasie wyjątkowego aromatu. Czy oznacza to, że ci, którzy mieszkają w bloku muszą zrezygnować z domowej kiełbasy? Oczywiście, że nie! W sprzedaży dostępne są dzisiaj wędzarnie elektryczne, z których bez przeszkód można korzystać na balkonie. Wprawdzie kiełbasa będzie mniej aromatyczna, ale nadal naprawdę bardzo smaczna.

Wyrób własnej kiełbasy wymaga nieco pracy. Efektem jest jednak pyszna wędlina, która pozbawiona jest sztucznych dodatków. Zachwyca smakiem, aromatem i sprawia, że aż trudno przestać ją jeść.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez sklep swojskiwyrob.pl, specjalizujący się w sprzedaży artykułów do domowego masarstwa.

  • Cepeliny – litewskie kartacze

    Powiem Wam, że cepeliny to nie jest łatwe danie i trzeba się narobić - jednak efekt mmmm..…
  • Ciecierzyca po bretońsku

    Szalenie proste danie i bardzo sycące. Ciecierzyca po bretońsku, to wariacja na temat popu…
  • Barszcz czerwony z uszkami

    Barszcz czerwony z uszkami kojarzy się pewnie wielu osobom z wigilią. Mnie nie. Ja wcinam …
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Porady

Zobacz też

Smaki Włoch, czyli dlaczego kochamy kuchnię włoską?

Każdy z nas ma swoją ulubioną kuchnię – dla wielu Polaków jest to rodzimy sposób przyrządz…