Kapusta stanowi nieodłączny element Wigilijnych przysmaków. Nie wiecie w jaki sposób przygotować ją w tym roku? Poniżej kilka receptur na smakowitą kapustę na Wigilię.
Kapusta na Wigilię – w jakiej formie ją podać? Proponujemy kapustę z grzybami, grochem, fasolą lub pomidorami. Inne pomysły na przepisy z kapustą znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/grzyby-kapusta-i-pierogi
Kapusta na Wigilię z grzybami
Składniki:
- 800 g kapusty kiszonej
- 50 g suszonych borowików
- 4 łyżki oleju
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- Cukier
- Sól
- Pieprz
Grzyby myjemy, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody i moczymy przez kilka godzin. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie przez około 20 minut. Odcedzamy, zachowując osobno wywar i grzyby. Kapustę opłukujemy dwukrotnie na sitku pod chłodną, bieżącą wodą, odciskamy, siekamy, wkładamy do garnka i zalewamy przecedzonym wywarem z grzybów. Gotujemy przez około godzinę. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty na 10 minut przed końcem gotowania. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju. Na patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju, dodajemy mąkę i podgrzewamy cały czas mieszając. Cebulę, zasmażkę oraz grzyby dodajemy do ugotowanej kapusty, mieszamy, zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Po ostudzeniu, wstawiamy do lodówki.
Kapusta na Wigilię z grochem
Do zrobienia tej potrawy potrzebne nam będą:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 30 dag łuskanego grochu
- Garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Olej
- Pieprz
- Sól
Groch płuczemy i zostawiamy na noc w letniej wodzie. Na drugi dzień gotujemy go przez pół godziny w tej samej wodzie, w której się namaczał. Wsypujemy szczyptę soli. Grzyby również namaczamy przez kilka godzin. Kapustę odciskamy i siekamy. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do niej kapustę, grzyby oraz przyprawy i gotujemy przez godzinę.
Kapusta na Wigilię z fasolą
Niezbędne składniki to:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 0,5 fasoli białej suchej
- 1 cebula
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Sól
- Pieprz
Opłukujemy fasolę na sitku pod bieżącą wodą, zalewamy i odstawiamy na noc. Rano wymieniamy wodę i gotujemy przez 40 minut, soląc ją pod sam koniec gotowania. Ugotowaną fasolę rozgniatamy widelcem. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i szatkujemy. Wkładamy do garnka, dolewamy odrobinę wody, dodajemy cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę. Gdy kapusta będzie miękka, wyjmujemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dodajemy rozgniecioną fasolą. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Kapusta na Wigilię z pomidorami
Składniki na tę potrawę to:
- 1 główka kapusty
- 5 pomidorów
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- Sól
- Pieprz
Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Gdy nabierze złotego koloru, przekładamy ją do garnka. Kapustę przekrawamy na pół, wycinamy głąb, a połówki drobno szatkujemy. Pomidory sparzamy wrzątkiem i dodajemy je do cebuli wraz z kapustą, zielem angielskim, liściem laurowym, solą, pieprzem i wodą. Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.