Kosą po patelni Przepisy Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

3 minuty czytania
0
1,673

Przecier pomidorowy wykorzystuję często i raczej unikam koncentratu. Taki samemu zrobiony, zamknięty w słoiczkach jest o wiele lepszy no i zero konserwantów. Sięgamy na półkę, wlewamy i mamy smak lata w zupie lub sosie. Naprawdę warto zrobić nawet kilka słoiczków szczególnie, że przygotowanie jest banalnie proste.

Przecier pomidorowy

Wielkość porcji 4 słoiczki po dżemie

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Sposób wykonania:

  1. Umyte pozbawione gniazd nasiennych pomidory kroimy na kawałki.
  2. Wkładamy do garnka o grubym dnie i dodajemy pozostałe składniki.
  3. Gotujemy przez pól godziny lekko studzimy i dokładnie miksujemy.
  4. Wlewamy do wyparzonych słoiczków zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
  • Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami

    Niedawno była tarta wege to teraz coś dla miłośników mięsa. Tarta z cukinią kiełbasą i pom…
  • Pasta z tofu na kanapki

    No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka past…
  • Lasagne wegetariańska z cukinią

    Tym razem wariacja włoska, czyli lasagne wegetariańska z cukinią i papryką. Sporo ziół i s…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…