Przecier pomidorowy

Kosą po patelni
Przecier pomidorowy
Przecier pomidorowy wykorzystuję często i raczej unikam koncentratu. Taki samemu zrobiony, zamknięty w słoiczkach jest o wiele lepszy no i zero konserwantów. Sięgamy na półkę, wlewamy i mamy smak lata w zupie lub sosie. Naprawdę warto zrobić nawet kilka słoiczków szczególnie, że przygotowanie jest banalnie proste.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Przecier pomidorowy

Potrzebne składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Sposób wykonania

  • Umyte pozbawione gniazd nasiennych pomidory kroimy na kawałki.
  • Wkładamy do garnka o grubym dnie i dodajemy pozostałe składniki.
  • Gotujemy przez pól godziny lekko studzimy i dokładnie miksujemy.
  • Wlewamy do wyparzonych słoiczków zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Przecier pomidorowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze