w ,

Praliny piernikowe



Pierwszy raz się wziąłem za wyrób cukierniczy w postaci cukierków czy pralin. Tak wiem te praliny piernikowe, to podróba prawdziwych pralin i są mega koślawe. Ale jakie pyyyyyyyyszne!!! O Mamo! Rzekłbym – praliny a’la bajaderka (koniecznie wymawiać z francuskim akcentem, będą smakować jeszcze lepiej). Znaliście ten sposób na wykorzystanie starego ciasta? W zasadzie to nie musi być piernik, ale każde inne ciasto, które wam wyschło i nie zawierało kremu. Mielimy wszystko z dodatkami, dajemy masło, miód i mamy pyszne słodkie kuleczki, które znikają w takim tempie, że radzę zjeść kilka przy samym robieniu by się w ogóle załapać. Nie można i tak ich pewnie za długo przechowywać, więc wręcz zalecane by znikały.
Przygotowanie: 20 min.
Jak wykonać przepis na – Praliny piernikowe

Potrzebne składniki

  • 250 g starego (suchego na wiór piernika)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1-2 łyżki masła
  • garść orzechów różnego rodzaju
  • kilka rodzynek
  • 1-2 łyżki alkoholu może być rum
  • 1 tabliczka czekolady deserowej

Sposób wykonania

  • Ciasto ścieramy na tarce na grubych oczkach, lub mielimy przez maszynkę. Jeśli wybierzemy tę druga opcję to możemy zmielić też razem orzechy i rodzynki.
  • Jeśli ścieraliśmy na tarce to siekamy bardzo drobno orzechy i rodzynki nożem.
  • Dodajemy resztę składników i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli się trochę kruszy, są dwa sposoby, albo dodajemy więcej masła co jest gorsze bo radze masło dawać stopniowo od jednej łyżki. Albo wkładamy do lodówki na kilka minut by masę schłodzić.
  • Gdy już będzie na tyle lepka, że nie będzie się kruszyć w palcach, w dłoniach wytaczamy małe kulki wielkości pralinek.
  • W kąpieli wodnej w miseczce rozpuszczamy czekoladę i najlepiej polewamy na ułożone na kratce praliny.
  • Czekamy aż odciekną i lekko zastygnie czekolada i przekładamy na talerzyk.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Praliny piernikowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze