Potrzebne składniki
- 250 g starego (suchego na wiór piernika)
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1-2 łyżki masła
- garść orzechów różnego rodzaju
- kilka rodzynek
- 1-2 łyżki alkoholu może być rum
- 1 tabliczka czekolady deserowej
Sposób wykonania
- Ciasto ścieramy na tarce na grubych oczkach, lub mielimy przez maszynkę. Jeśli wybierzemy tę druga opcję to możemy zmielić też razem orzechy i rodzynki.
- Jeśli ścieraliśmy na tarce to siekamy bardzo drobno orzechy i rodzynki nożem.
- Dodajemy resztę składników i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli się trochę kruszy, są dwa sposoby, albo dodajemy więcej masła co jest gorsze bo radze masło dawać stopniowo od jednej łyżki. Albo wkładamy do lodówki na kilka minut by masę schłodzić.
- Gdy już będzie na tyle lepka, że nie będzie się kruszyć w palcach, w dłoniach wytaczamy małe kulki wielkości pralinek.
- W kąpieli wodnej w miseczce rozpuszczamy czekoladę i najlepiej polewamy na ułożone na kratce praliny.
- Czekamy aż odciekną i lekko zastygnie czekolada i przekładamy na talerzyk.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Praliny piernikowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!