Zimowa aura raczej nie zachęca do spacerów – na zewnątrz jest zimno i mokro, więc wiele osób woli spędzać ten czas w domowym cieple, popijając ulubioną herbatę. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na rozgrzewające i wzmacniające herbatki, dzięki którym można wesprzeć organizm w tym trudnym dla niego okresie czy poprawić sobie nastrój. Taki pachnący napar można przygotować w czasie świąt i poczęstować nim rodzinę. Jakie przepisy na świąteczną herbatę warto wypróbować?
Herbaty rozgrzewające
Przemarznięcie to najprostsza droga do infekcji, dlatego warto wypróbować proste w przygotowaniu rozgrzewające herbaty, garść inspiracji znajdziesz tutaj Herbata idealna na zimowe wieczory – jak przyrządzić rozgrzewającą herbatę?
Jednym z najłatwiejszych przepisów jest czarna herbata z dodatkiem imbiru. Napar z czarnej herbaty najlepiej przygotować zgodnie z instrukcją, którą znaleźć można na stronie www.herbata.info. Do mieszanki trzeba dodać świeży korzeń imbiru – wystarczy niewielki kawałeczek w zależności od upodobań. Aromat można wzbogacić cynamonem i goździkami. Każda z tych przypraw ma działanie rozgrzewające, więc znakomicie sprawdzi się w czasie świątecznej kolacji czy po powrocie do domu w chłodny dzień.Smak herbaty rozgrzewającej można nieco zmodyfikować dodając do mieszanki drobno pokrojone i wysuszone jabłko, suszoną malinę, żurawinę lub czarną porzeczkę. Herbata będzie bardziej kwaskowa, gdy doda się do niej suszoną pigwę. Niezwykle aromatyczna będzie natomiast herbata z dodatkiem suszonych płatków róż. Rozgrzewające i napotne działanie ma kwiat lipy, który można dodać do herbaty lub przygotować z niego samodzielny napar.
Pyszne cytrusy
Trudno wyobrazić sobie święta bez cytrusów. Można je jeść na surowo, ale znakomicie nadają się także jako dodatek do herbaty. Należy jednak pamiętać, aby owoce przed spożyciem dokładnie oczyścić i sparzyć. Przygotowaną w ten sposób skórkę można drobno pokroić i wysuszyć. Tak przygotowanym dodatkiem można wzbogacić każdy rodzaj herbaty – czarną, zieloną, czerwoną czy jakąkolwiek inną. Do suszenia nadają się nie tylko skórki z cytryny czy pomarańczy, ale także z mandarynek czy grejpfrutów.