Dania kuchni włoskiej słyną z oryginalnego, wyrazistego smaku i niebanalnego wyglądu, który odgrywa równie wielką rolę. Choć włoskie przysmaki w tradycyjnej odsłonie zniewalają podniebienie, równie ciekawe i godne uwagi są ich inne warianty. Doskonałym przykładem jest lazania – powszechnie kojarzona z potrawą na bazie makaronu, mięsa i sosu pomidorowego, ukochany przysmak słynnego kota Garfielda. Możesz ją przyrządzić na najrozmaitsze sposoby, używając wielu smacznych i interesujących składników. Poszukujesz odmiany i inspiracji? Daj się ponieść fantazji i nie pozwól, aby ograniczały Cię sztywne ramy!
Tradycyjna lazania
Jak zostało już nadmienione, w skład tradycyjnej lazanii wchodzą: makaron lasagne (charakterystyczne płaty o prostokątnym kształcie), mięso mielone, sos pomidorowy, a także sos beszamelowy oraz ser. Potrawę przyrządza się, przekładając kolejne warstwy makaronu z farszem. Zazwyczaj wierzch posypywany jest serem i całość zapieka się w piekarniku. Lasagne jest daniem o włoskich korzeniach. Najczęściej występuje w odmianach bolognese (z mięsem) i napoli (bez mięsa).
Choć bez wątpienia lazania w swojej tradycyjnej postaci jest pyszna, istnieje całe mnóstwo przepisów, które warto wypróbować, bo uwzględniają wiele ciekawych produktów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować lasagne nawet w wersji na słodko! Jeśli natomiast poszukujesz rozwiązania na danie obiadowe, być może przypadnie Ci do gustu lazania z brokułami, kalafiorem i serem Ricotta (prosty przepis znajdziesz TUTAJ). Smaki włoskich serów, świeżych warzyw i sosu beszamelowego wzajemnie się uzupełniają, tworząc niecodzienne połączenie.
Sos beszamelowy – zachwyć się jego smakiem!
Sekret beszamelu tkwi w jego prostocie – z zaledwie kilku składników możesz stworzyć niezwykły sos, który wspaniale komponuje się z różnymi mięsami i warzywami. Jakie to składniki? Mąka, mleko, masło, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Jeśli obawiasz się, że nie podołasz samodzielnemu przygotowaniu sosu, a nie masz czasu na eksperymenty, śmiało możesz sięgnąć po gotowy sos. Będzie on idealnie pasował do lasagne z brokułami, kalafiorem i Ricottą.
Moc serów
Żadna prawdziwie włoska potrawa nie może obejść się bez aromatycznych serów. Wspomniany ser Ricotta, oczywiście pochodzący z Włoch, jest miękkim serem zwarowym, który doskonale nadaje się zarówno do ciast, jak i do rozmaitych farszów dań wytrawnych. Równie smaczny i popularny jest ser Gorgonzola – podpuszczkowy, miękki, należący do niebieskich serów pleśniowych. Pochodzi on z północy Włoch. I jeszcze Parmigiano-Reggiano, czyli słynny Parmezan – jest serem twardym, leżakującym w solance, pochodzącym z północy kraju, z regionu Emilia-Romania.
Moc warzyw
Zarówno kalafior i brokuły to niesamowicie sycące warzywa, pełne witamin i minerałów. Kalafior znany był już w czasach starożytnych, przede wszystkim w Grecji i Rzymie. Popularność w Polsce zyskał jednak dopiero w XVI wieku. Ta pyszna odmiana kapusty warzywnej o charakterystycznym smaku uznawana jest za jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Stanowi prawdziwą skarbnicę witamin (m.in. C, K oraz witaminy z grupy B) i minerałów (m.in. żelazo, wapń, magnez, fosfor, jod, cynk, potas, sód, miedź).
Z kolei brokuł, zwany też kapustą szparagową, najprawdopodobniej pochodzi z Cypru. Podobnie jak kalafior, stanowi nieocenione źródło witamin, minerałów i flawonoidów o działaniu przeciwnowotworowym. Serwując sobie i swoim bliskim tak solidną dawkę cennych dla zdrowia składników odżywczych, możesz mieć pewność, że niebezpieczne niedobory witamin i minerałów nie będą Wam groźne. Pozwól sobie na warzywne szaleństwo już dziś! Smacznego!