Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Popularne masy do ciast – jak je przygotowywać?

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
kremy

Dobry krem w delikatnych ciastach to klucz do sukcesu! Na szczęście jest kilka sprawdzonych przepisów, które zadowolą każdego miłośnika słodkości. Ciasto z masą kajmakową jest niemal jednym z najpopularniejszych deserów, z kolei cudowna, kremowo-serowa masa trafia w gusta tych, którzy wolą mniej słodkie łakocie. Jak stworzyć idealny krem do ciasta? Jak łączyć ze sobą smaki, by przygotowany z kremem przysmak nie tylko smakował, ale także prezentował się wybornie?

Kajmak – słodka masa do wielu deserów

Co można zrobić z kajmakiem? Chętnie wykorzystujemy go do przygotowania domowych, przekładanych masą wafli. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować też ciasto z masą kajmakową, co z pewnością jest nie mniej pysznym deserem! Kajmak doskonale nadaje się do przekładania zarówno ciast kruchych, jak i herbatników czy biszkoptów. Można go mieszać z kremami na bazie śmietany czy sera, by jego smak był delikatniejszy, o lekkim smaku toffi, lub też używać solo, jako niezwykle słodką warstwę w torcie czy innym cieście. Dobrze, aby ciasto z maską kajmakową dla kontrastu posiadało także kontrastujący smakiem, kwaśny dodatek, np. konfitury, które przełamią słodkość kremu. Kajmak idealnie pasuje też do bananów i orzechów, doskonale komponuje się też z kawą. Masa kajmakowa może posłużyć również do dekoracji jako wierzchnia warstwa ciasta. Już sam jej widok z pewnością zachęci do skosztowania!

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Mascarpone – niby ser, a jednak krem

Mało kto kojarzy ser mascarpone z czymś innym niż z deserami. Trudno się dziwić – jego gęsta konsystencja sprawia, że jest idealnym zamiennikiem klasycznej śmietany, a liczne przepisy z mascarpone potwierdzają, że można z nim stworzyć niemal niezliczoną ilość różnych kremów i mas do ciast. Od razu też przychodzi na myśl tiramisu, najbardziej klasyczny deser z wykorzystaniem tego sera. Mascaropone jest więc idealnym produktem dla tych, którzy uwielbiają gęste, a przy tym puszyste kremy.

Można powiedzieć, że mascarpone łączy w sobie właściwości śmietany i masła, czyli najczęściej wykorzystywanych do kremów składników. Nawet przy długim mieszaniu nie zmienia on swojej konsystencji i pozostaje zwarty oraz gęsty. Realizując przepisy z mascarpone, możemy go mieszać z dżemami, gęstymi syropami czy koglem-moglem. Najprostszym pomysłem na krem jest połączenie sera ze śmietaną – dzięki temu nabiera on lekkości. Warto wiedzieć, że ser nie jest słodki, więc, w zależności od potrzeb, krem na jego bazie warto dosłodzić. Bez dodatku słodkich składników będzie natomiast pasował także do wytrawnych wypieków, np. tartaletek z łososiem czy kawiorem.

Popularnym kremem o idealnym poziomie słodkości, a przy tym niezwykle szybkim do zrobienia, jest bita śmietana połączona z galaretką. Również kremy budyniowe, czyli połączenie budyniu z masłem, cieszą się dużą popularnością. Wykorzystując do tego gotowy budyń, np. Budyń o smaku wiśniowym WINIARY, można w łatwy sposób uzyskać pyszny, puszysty krem o ciekawym smaku. Jak widać, możliwości na stworzenie smacznej masy do ciasta jest naprawdę sporo i bez wątpienia każdy znajdzie dla siebie idealny przepis!

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
bezpieczna dieta

Jak bezpiecznie schudnąć? Najnowsze trendy w odchudzaniu

spacer z psem

Spacer z Psem: Dlaczego to najlepsza chwila dnia dla Twojego psa?

zabawyzpsemwdomu

Najlepsze zabawy dla psa w domu – co robić, gdy na zewnątrz jest brzydka pogoda?

fajerwerkizwierzeta

Fajerwerki a zwierzęta – jak zadbać o spokój i bezpieczeństwo?

ogrod zimowy na parapecie

Zimowy ogród na parapecie – jakie zioła i rośliny można hodować w domu zimą?

szczeniak

Szczeniak w domu – na co warto zwrócić uwagę, żeby nie zwariować?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?