Dobry krem w delikatnych ciastach to klucz do sukcesu! Na szczęście jest kilka sprawdzonych przepisów, które zadowolą każdego miłośnika słodkości. Ciasto z masą kajmakową jest niemal jednym z najpopularniejszych deserów, z kolei cudowna, kremowo-serowa masa trafia w gusta tych, którzy wolą mniej słodkie łakocie. Jak stworzyć idealny krem do ciasta? Jak łączyć ze sobą smaki, by przygotowany z kremem przysmak nie tylko smakował, ale także prezentował się wybornie?
Kajmak – słodka masa do wielu deserów
Co można zrobić z kajmakiem? Chętnie wykorzystujemy go do przygotowania domowych, przekładanych masą wafli. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować też ciasto z masą kajmakową, co z pewnością jest nie mniej pysznym deserem! Kajmak doskonale nadaje się do przekładania zarówno ciast kruchych, jak i herbatników czy biszkoptów. Można go mieszać z kremami na bazie śmietany czy sera, by jego smak był delikatniejszy, o lekkim smaku toffi, lub też używać solo, jako niezwykle słodką warstwę w torcie czy innym cieście. Dobrze, aby ciasto z maską kajmakową dla kontrastu posiadało także kontrastujący smakiem, kwaśny dodatek, np. konfitury, które przełamią słodkość kremu. Kajmak idealnie pasuje też do bananów i orzechów, doskonale komponuje się też z kawą. Masa kajmakowa może posłużyć również do dekoracji jako wierzchnia warstwa ciasta. Już sam jej widok z pewnością zachęci do skosztowania!
Mascarpone – niby ser, a jednak krem
Mało kto kojarzy ser mascarpone z czymś innym niż z deserami. Trudno się dziwić – jego gęsta konsystencja sprawia, że jest idealnym zamiennikiem klasycznej śmietany, a liczne przepisy z mascarpone potwierdzają, że można z nim stworzyć niemal niezliczoną ilość różnych kremów i mas do ciast. Od razu też przychodzi na myśl tiramisu, najbardziej klasyczny deser z wykorzystaniem tego sera. Mascaropone jest więc idealnym produktem dla tych, którzy uwielbiają gęste, a przy tym puszyste kremy.
Można powiedzieć, że mascarpone łączy w sobie właściwości śmietany i masła, czyli najczęściej wykorzystywanych do kremów składników. Nawet przy długim mieszaniu nie zmienia on swojej konsystencji i pozostaje zwarty oraz gęsty. Realizując przepisy z mascarpone, możemy go mieszać z dżemami, gęstymi syropami czy koglem-moglem. Najprostszym pomysłem na krem jest połączenie sera ze śmietaną – dzięki temu nabiera on lekkości. Warto wiedzieć, że ser nie jest słodki, więc, w zależności od potrzeb, krem na jego bazie warto dosłodzić. Bez dodatku słodkich składników będzie natomiast pasował także do wytrawnych wypieków, np. tartaletek z łososiem czy kawiorem.
Popularnym kremem o idealnym poziomie słodkości, a przy tym niezwykle szybkim do zrobienia, jest bita śmietana połączona z galaretką. Również kremy budyniowe, czyli połączenie budyniu z masłem, cieszą się dużą popularnością. Wykorzystując do tego gotowy budyń, np. Budyń o smaku wiśniowym WINIARY, można w łatwy sposób uzyskać pyszny, puszysty krem o ciekawym smaku. Jak widać, możliwości na stworzenie smacznej masy do ciasta jest naprawdę sporo i bez wątpienia każdy znajdzie dla siebie idealny przepis!