Kasza owsiana to ceniony składnik w tradycyjnej polskiej kuchni. Przez lata była wykorzystywana do przygotowywania dań wytrawnych oraz słodkich, a od kilku lat moda na jej spożywanie powróciła. Właściwościami produktu zachwycą się dorośli, z kolei najmłodsi pokochają smak kaszy z dodatkiem owoców czy bakalii. Sprawdź nasze pomysły na wykorzystanie tego składnika w kuchni.
Pożywne śniadanie dla całej rodziny
Owsianki już od pewnego czasu cieszą się ogromną popularnością wśród propozycji śniadaniowych. Są pożywne, szybkie w przygotowaniu, a przy tym przepyszne. Możesz sporządzić je na wodzie, mleku krowim lub roślinnym. To sprawia, że chętnie sięgają po nie zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie lubisz przygotowywać kilku posiłków, innych dla każdego członka rodziny? Jest duża szansa, że wszyscy polubią kaszę owsianą Helpa, którą można serwować na wiele sposobów, sięgając po różne dodatki. Jednym z nich są kolorowe Różdżki Smaku tego samego producenta, które powstają ze sproszkowanych liofilizowanych owoców i warzyw. Odrobina koloru na pewno doda porannemu posiłkowi atrakcyjności, zachęcając do jedzenia nawet największych niejadków.
Kasza owsiana jako dodatek do obiadu
Lubianą i często serwowaną formą kaszy owsianej jest jej wersja na słono. W takiej odsłonie możesz podawać ją na kilka sposobów:
- jako sycący element sałatek,
- jako dodatek do dań głównych z mięsem w sosie lub rybą,
- jako element jednoskładnikowej potrawy, czyli kaszotto.
Helpa proponuje kasze owsiane pochodzące ze składników z upraw ekologicznych. Oznacza to, że bez względu na to, jakie dodatki będzie miało Twoje danie, na pewno będzie cennym źródłem błonnika, potasu, selenu, cynku, β-glukanów. To one sprawiają, że krew zaczyna szybciej krążyć, poziom zawartej w niej glukozy podnosi się na dłuższy czas, a wolne rodniki powodujące starzenie komórek zostają zredukowane przez antyoksydanty. Jak widzisz, kasza owsiana jest cennym elementem diety nie tylko dzieci, ale też dorosłych. Możesz czuć się po niej lepiej, ponieważ wspiera procesy trawienia, a nawet łagodzi stany napięcia i stresu.
Czas na deser, czyli ciasteczka owsiane
Kaszy owsianej nie powinno zabraknąć w jadłospisie osób, które lubią smaczne i zdrowe desery. Do przyrządzenia wartościowej przekąski, jaką są ciastka, zachęcamy szczególnie rodziców. Ciasteczka owsiane są doskonałą formą deseru lub drugiego śniadania, które można zabrać ze sobą niemal wszędzie – do szkoły, do pracy lub na wycieczkę. Przygotujesz je ekspresowo z dodatkiem miodu, bakalii oraz gorzkiej czekolady.
Zaletą kaszy owsianej jest to, że stanowi neutralną bazę dla wielu przepisów. Bez względu na to, czy planujesz danie wegetariańskie, z udziałem ryby lub mięsa możesz sięgnąć po ten składnik diety. Ze względu na swoje liczne właściwości jest niezastąpioną pozycją w menu dziecka oraz całej rodziny. Aby mieć pewność, że dajesz swoim bliskim to, co najlepsze, sięgaj po produkty ekologiczne. Polska marka Helpa korzysta wyłącznie z pełnowartościowych, czyli nieprzetworzonych zbóż pochodzących z lokalnych upraw.