Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Pomysły i przepisy na sprawdzone ciasta

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
przepisy na ciasta

Batoniki, czekoladki, cukierki, ciasteczka, pierniki – wszystko to dostaniemy oczywiście w sklepach, ale coś znacznie smaczniejszego i zwykle zdrowszego można wyczarować w swojej własnej kuchni. Wystarczy sięgnąć po przepisy na ciasta, a jest ich wiele do wyboru, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Nie potrzeba żadnych niezwykłych umiejętności kulinarnych ani wyrafinowanych składników, aby przygotować coś słodkiego i smacznego.

przepisy na ciasta

Czas na smaczne ciasto!

Obecnie mamy do dyspozycji całą masę najróżniejszych przepisów na wypieki, dzięki czemu niemalże każdego dnia można próbować czegoś nowego. Jest to świetna alternatywa dla gotowych ciast, których cena za mały kawałek potrafi przyprawić o niemały zawrót głowy. Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, nie musimy nawet opuszczać domu i odwiedzać pobliskiej cukierni. Do dyspozycji mamy sprawdzone przepisy na ciasta, z których można wyczarować swoje domowe wypieki. Z całą pewnością nikt nie będzie w stanie przejść obok nich obojętnie.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Marchewkowa babka szybka do przygotowania

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy półtorej szklanki mąki, 5 g drożdży instant, szklanki startej marchewki, czterech jajek, ¾ szklanki cukru, 50 ml oleju i 50 g orzechów laskowych. Lukier stworzymy z pięciu łyżek cukru pudru i dwóch łyżek soku marchwiowego.

Wykonanie: mąkę, drożdże, cukier, jajka, olej, orzechy dokładnie ze sobą mieszamy w misce. Następnie odciskamy sok ze świeżo startej marchewki i zachowujemy go na później, a marchew dodajemy do ciasta. Potem możemy wylać ciasto do okrąglej formy do babki, wysmarowanej wcześniej masłem i przyprószonej mąką. Odstawiamy formę z ciastem do wyrośnięcia na minimum godzinę w jakieś ciepłe miejsce, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy przez 45 minut.

W międzyczasie robimy lukier – łącząc cukier puder z dwoma łyżkami soku z marchwi. Polewamy nim przestudzoną babkę i możemy przyozdobić ją według uznania.

Nietypowa karpatka w wersji kakaowej

Nie jest wcale tak łatwo znaleźć karpatkę w wersji kakaowej, dlatego warto upiec ją samodzielnie. Do przygotowania ciasta potrzebne będzie nam opakowanie gotowego ciasta na karpatkę, szklanka wody, połowa kostki margaryny, pięć średnich jajek, trzy łyżki ciemnego kakao.

Na nadzienie potrzebować będziemy połowy litra mleka tłustego, kostki masła i trzech łyżek ciemnego kakao. Do dekoracji na koniec można użyć gotowej połowy czekoladowej.

Wykonanie: do gotującej wody dodajemy margarynę, po czym wsypujemy do tego ciasto na karpatkę i kakao. Utworzy nam się masa, którą należy dobrze rozetrzeć. Po przestygnięciu dodajemy do masy jajka i miksujemy całość na najwyższych obrotach przez parę minut, po czym przekładamy ciasto do dwóch blaszek wyłożonych papierem. Pieczemy je przez niecałe pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C.

Kolejnym etapem jest połączenie kremu do karpatki z trzema łyżkami kakao i szklanką mleka. Pozostałe mleko należy zagotować, po czym wsypać do niego wymieszany proszek z kremem i kakao, gotując do uzyskania gładkiej masy. Powstały krem należy ostudzić, po czym zmiksować z tłuszczem. Krem wykładamy na dolną warstwę przestudzonego ciasta, po czym przykrawamy drugą warstwą i dekorujemy wierzch karpatki rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
26 listopada 2019 11:42

Kusisz przepisami, kusisz i to tak pysznymi. Aaaaa ja ostatnio lipa z ciastami, brak czasu. Muszę się jednak wreszcie zabrać za siebie. 🙂 Szkoda, że doba ma tylko 24 h 🙂

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
alfredo 8305773 1280

Sekrety idealnego sosu: Jak zrobić pyszny sos, który urozmaici każde danie?

body Cover

5 ciekawych faktów dotyczących Twojego ciała

fundusze obywatelskie

Rola społeczności lokalnych w budowaniu więzi międzyludzkich – jak wspierać swoją okolicę?

business 4241785 1280

10 kroków do skutecznego planowania nowego roku

christmas market 3856882 1280

Najlepsze jarmarki bożonarodzeniowe w Polsce – gdzie warto pojechać?

adhd doroslych

ADHD u dorosłych: jak rozpoznać i leczyć?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?