Batoniki, czekoladki, cukierki, ciasteczka, pierniki – wszystko to dostaniemy oczywiście w sklepach, ale coś znacznie smaczniejszego i zwykle zdrowszego można wyczarować w swojej własnej kuchni. Wystarczy sięgnąć po przepisy na ciasta, a jest ich wiele do wyboru, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Nie potrzeba żadnych niezwykłych umiejętności kulinarnych ani wyrafinowanych składników, aby przygotować coś słodkiego i smacznego.
Czas na smaczne ciasto!
Obecnie mamy do dyspozycji całą masę najróżniejszych przepisów na wypieki, dzięki czemu niemalże każdego dnia można próbować czegoś nowego. Jest to świetna alternatywa dla gotowych ciast, których cena za mały kawałek potrafi przyprawić o niemały zawrót głowy. Gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, nie musimy nawet opuszczać domu i odwiedzać pobliskiej cukierni. Do dyspozycji mamy sprawdzone przepisy na ciasta, z których można wyczarować swoje domowe wypieki. Z całą pewnością nikt nie będzie w stanie przejść obok nich obojętnie.
Marchewkowa babka szybka do przygotowania
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy półtorej szklanki mąki, 5 g drożdży instant, szklanki startej marchewki, czterech jajek, ¾ szklanki cukru, 50 ml oleju i 50 g orzechów laskowych. Lukier stworzymy z pięciu łyżek cukru pudru i dwóch łyżek soku marchwiowego.
Wykonanie: mąkę, drożdże, cukier, jajka, olej, orzechy dokładnie ze sobą mieszamy w misce. Następnie odciskamy sok ze świeżo startej marchewki i zachowujemy go na później, a marchew dodajemy do ciasta. Potem możemy wylać ciasto do okrąglej formy do babki, wysmarowanej wcześniej masłem i przyprószonej mąką. Odstawiamy formę z ciastem do wyrośnięcia na minimum godzinę w jakieś ciepłe miejsce, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy przez 45 minut.
W międzyczasie robimy lukier – łącząc cukier puder z dwoma łyżkami soku z marchwi. Polewamy nim przestudzoną babkę i możemy przyozdobić ją według uznania.
Nietypowa karpatka w wersji kakaowej
Nie jest wcale tak łatwo znaleźć karpatkę w wersji kakaowej, dlatego warto upiec ją samodzielnie. Do przygotowania ciasta potrzebne będzie nam opakowanie gotowego ciasta na karpatkę, szklanka wody, połowa kostki margaryny, pięć średnich jajek, trzy łyżki ciemnego kakao.
Na nadzienie potrzebować będziemy połowy litra mleka tłustego, kostki masła i trzech łyżek ciemnego kakao. Do dekoracji na koniec można użyć gotowej połowy czekoladowej.
Wykonanie: do gotującej wody dodajemy margarynę, po czym wsypujemy do tego ciasto na karpatkę i kakao. Utworzy nam się masa, którą należy dobrze rozetrzeć. Po przestygnięciu dodajemy do masy jajka i miksujemy całość na najwyższych obrotach przez parę minut, po czym przekładamy ciasto do dwóch blaszek wyłożonych papierem. Pieczemy je przez niecałe pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C.
Kolejnym etapem jest połączenie kremu do karpatki z trzema łyżkami kakao i szklanką mleka. Pozostałe mleko należy zagotować, po czym wsypać do niego wymieszany proszek z kremem i kakao, gotując do uzyskania gładkiej masy. Powstały krem należy ostudzić, po czym zmiksować z tłuszczem. Krem wykładamy na dolną warstwę przestudzonego ciasta, po czym przykrawamy drugą warstwą i dekorujemy wierzch karpatki rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową.
Kusisz przepisami, kusisz i to tak pysznymi. Aaaaa ja ostatnio lipa z ciastami, brak czasu. Muszę się jednak wreszcie zabrać za siebie. 🙂 Szkoda, że doba ma tylko 24 h 🙂