Pomysł na szybki obiad? Mamy aż trzy!

Materiał zewnętrzny

Kiedy czas goni, ciężko jest przygotować zdrowy i sycący obiad. Dla wszystkich osób, które pragną odżywiać się zdrowo, nawet żyjąc w biegu, mamy 3 propozycje szybkich i smacznych obiadów.

--- Reklama ---

Zdrowe odżywianie nie musi być pracochłonne ani drogie. Wszystkim zabieganym, pragnącym jeść zdrowo i smacznie przedstawiamy pomysł na obiad z indyka w 3 wariantach. Popularność mięsa indyczego ostatnimi czasy jest coraz większa, nie bez powodu. Mięso z indyka jest cenione za walory smakowe i szybkość przygotowania, ponadto indyk jest niskokaloryczny i zdrowy. Odkryj przepis na szybki obiad i ciesz się pysznym, domowym posiłkiem w mniej niż godzinę!

Soczysta pierś z indyka w miodowej marynacie

Soczysta i aromatyczna pierś z indyka w marynacie miodowej to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Danie jest nie tylko szybkie, ale też mało pracochłonne, obiad w tym przypadku robi się praktycznie sam.

Poziom trudności: bardzo łatwe

Ilość porcji z podanych składników: 4

Potrawa idealna na obiad lub kolację

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie nacieramy solą i pieprzem.
  2. Miód, ocet i musztardę dokładnie mieszamy.
  3. Marynatą nacieramy mięso, piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  4. Pieczemy 40 minut pod przykryciem, po upływie tego czasu podnosimy pokrywę naczynia żaroodpornego i pieczemy jeszcze 20 minut.

Błyskawiczny obiad z indyka – aromatyczny gulasz

Potrawa idealna dla osób, które chcą wprowadzić do swojej diety więcej warzyw. Gulasz jest gęsty, aromatyczny i lekki, w sam raz do ryżu, kasz, lub apetycznych tłuczonych ziemniaczków.

Poziom trudności: umiarkowany

Ilość porcji z podanych składników: 6

Potrawa na obiad lub kolację

Składniki:

  • 400 g mięsa z indyka, pierś lub mięso oddzielone od kości
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • puszka kukurydzy
  • łyżka papryki słodkiej, mielonej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu, do cebuli dodajemy pokrojone mięso i przez chwile podsmażamy.
  2. Papryki oraz cukinię kroimy w dużą kostkę, dodajemy do cebuli i mięsa.
  3. Wszystko razem dusimy pod przykryciem przez 20 minut, w razie potrzeby zalewamy odrobiną wody.
  4. Do warzyw i mięsa dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, paprykę słodką i pieprz cayenne, dusimy kolejne 15 minut.
  5. Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, uważamy, by nie było grudek, zawiesinę hartujemy gorącą wodą z sosu i wlewamy.
  6. Gulasz po upływie 5 minut od zagęszczenia jest gotowy do spożycia.

Kotlety Cordone Bleu z indyka

Znakomite danie na odświętny obiad, kruche kotlety z piersi indyczej w złocistej panierce, danie urzekające w swojej prostocie.

Poziom trudności: łatwy

Ilość porcji z podanych składników: 2

Potrawa obiadowa

Składniki:

  • 2 duże kawałki piersi z indyka (około 400 g)
  • 2 plastry szynki
  • 2 plastry sera
  • mąka i bułka tarta do panierki
  • jajko
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki piersi z indyka delikatnie rozbić i natrzeć solą i pieprzem.
  2. Na każdym kawałku kładziemy plaster sera i szynki, mięso składamy na pół, delikatnie zlepiamy brzegi, panierujemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Każdy przepis na obiad z indyka jest inny, co pozwala na urozmaicenie tygodniowego menu. Pieczona pierś, gulasz i kotlety Cordon Bleu to dania bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, dzięki czemu każdy sobie z nimi poradzi, nawet stawiając pierwsze kroki w kuchni. Potrawy z indyka można podawać w towarzystwie ziemniaków lub kasz.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze