Kiedy czas goni, ciężko jest przygotować zdrowy i sycący obiad. Dla wszystkich osób, które pragną odżywiać się zdrowo, nawet żyjąc w biegu, mamy 3 propozycje szybkich i smacznych obiadów.
Zdrowe odżywianie nie musi być pracochłonne ani drogie. Wszystkim zabieganym, pragnącym jeść zdrowo i smacznie przedstawiamy pomysł na obiad z indyka w 3 wariantach. Popularność mięsa indyczego ostatnimi czasy jest coraz większa, nie bez powodu. Mięso z indyka jest cenione za walory smakowe i szybkość przygotowania, ponadto indyk jest niskokaloryczny i zdrowy. Odkryj przepis na szybki obiad i ciesz się pysznym, domowym posiłkiem w mniej niż godzinę!
Soczysta pierś z indyka w miodowej marynacie
Soczysta i aromatyczna pierś z indyka w marynacie miodowej to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Danie jest nie tylko szybkie, ale też mało pracochłonne, obiad w tym przypadku robi się praktycznie sam.
Poziom trudności: bardzo łatwe
Ilość porcji z podanych składników: 4
Potrawa idealna na obiad lub kolację
Składniki:
- 600 g piersi z indyka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki musztardy stołowej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie nacieramy solą i pieprzem.
- Miód, ocet i musztardę dokładnie mieszamy.
- Marynatą nacieramy mięso, piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Pieczemy 40 minut pod przykryciem, po upływie tego czasu podnosimy pokrywę naczynia żaroodpornego i pieczemy jeszcze 20 minut.
Błyskawiczny obiad z indyka – aromatyczny gulasz
Potrawa idealna dla osób, które chcą wprowadzić do swojej diety więcej warzyw. Gulasz jest gęsty, aromatyczny i lekki, w sam raz do ryżu, kasz, lub apetycznych tłuczonych ziemniaczków.
Poziom trudności: umiarkowany
Ilość porcji z podanych składników: 6
Potrawa na obiad lub kolację
Składniki:
- 400 g mięsa z indyka, pierś lub mięso oddzielone od kości
- 2 duże czerwone papryki
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- puszka kukurydzy
- łyżka papryki słodkiej, mielonej
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu, do cebuli dodajemy pokrojone mięso i przez chwile podsmażamy.
- Papryki oraz cukinię kroimy w dużą kostkę, dodajemy do cebuli i mięsa.
- Wszystko razem dusimy pod przykryciem przez 20 minut, w razie potrzeby zalewamy odrobiną wody.
- Do warzyw i mięsa dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, paprykę słodką i pieprz cayenne, dusimy kolejne 15 minut.
- Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, uważamy, by nie było grudek, zawiesinę hartujemy gorącą wodą z sosu i wlewamy.
- Gulasz po upływie 5 minut od zagęszczenia jest gotowy do spożycia.
Kotlety Cordone Bleu z indyka
Znakomite danie na odświętny obiad, kruche kotlety z piersi indyczej w złocistej panierce, danie urzekające w swojej prostocie.
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji z podanych składników: 2
Potrawa obiadowa
Składniki:
- 2 duże kawałki piersi z indyka (około 400 g)
- 2 plastry szynki
- 2 plastry sera
- mąka i bułka tarta do panierki
- jajko
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kawałki piersi z indyka delikatnie rozbić i natrzeć solą i pieprzem.
- Na każdym kawałku kładziemy plaster sera i szynki, mięso składamy na pół, delikatnie zlepiamy brzegi, panierujemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Każdy przepis na obiad z indyka jest inny, co pozwala na urozmaicenie tygodniowego menu. Pieczona pierś, gulasz i kotlety Cordon Bleu to dania bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, dzięki czemu każdy sobie z nimi poradzi, nawet stawiając pierwsze kroki w kuchni. Potrawy z indyka można podawać w towarzystwie ziemniaków lub kasz.