Ta strona używa ciasteczek oraz zewnętrznych skryptów dla lepszego dostosowania treści do użytkownika. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Polityka prywatności i plików cookies
Akceptuj
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Aa
Kosą po patelniKosą po patelni
Aa
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Pomysł na szybki obiad? Mamy aż trzy!

Materiał zewnętrzny 9 listopada 2020
Poleć

Kiedy czas goni, ciężko jest przygotować zdrowy i sycący obiad. Dla wszystkich osób, które pragną odżywiać się zdrowo, nawet żyjąc w biegu, mamy 3 propozycje szybkich i smacznych obiadów.

Zdrowe odżywianie nie musi być pracochłonne ani drogie. Wszystkim zabieganym, pragnącym jeść zdrowo i smacznie przedstawiamy pomysł na obiad z indyka w 3 wariantach. Popularność mięsa indyczego ostatnimi czasy jest coraz większa, nie bez powodu. Mięso z indyka jest cenione za walory smakowe i szybkość przygotowania, ponadto indyk jest niskokaloryczny i zdrowy. Odkryj przepis na szybki obiad i ciesz się pysznym, domowym posiłkiem w mniej niż godzinę!

Soczysta pierś z indyka w miodowej marynacie

Soczysta i aromatyczna pierś z indyka w marynacie miodowej to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Danie jest nie tylko szybkie, ale też mało pracochłonne, obiad w tym przypadku robi się praktycznie sam.

Poziom trudności: bardzo łatwe

Ilość porcji z podanych składników: 4

Potrawa idealna na obiad lub kolację

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie nacieramy solą i pieprzem.
  2. Miód, ocet i musztardę dokładnie mieszamy.
  3. Marynatą nacieramy mięso, piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  4. Pieczemy 40 minut pod przykryciem, po upływie tego czasu podnosimy pokrywę naczynia żaroodpornego i pieczemy jeszcze 20 minut.

Błyskawiczny obiad z indyka – aromatyczny gulasz

Potrawa idealna dla osób, które chcą wprowadzić do swojej diety więcej warzyw. Gulasz jest gęsty, aromatyczny i lekki, w sam raz do ryżu, kasz, lub apetycznych tłuczonych ziemniaczków.

Poziom trudności: umiarkowany

Ilość porcji z podanych składników: 6

Potrawa na obiad lub kolację

Składniki:

  • 400 g mięsa z indyka, pierś lub mięso oddzielone od kości
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • puszka kukurydzy
  • łyżka papryki słodkiej, mielonej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu, do cebuli dodajemy pokrojone mięso i przez chwile podsmażamy.
  2. Papryki oraz cukinię kroimy w dużą kostkę, dodajemy do cebuli i mięsa.
  3. Wszystko razem dusimy pod przykryciem przez 20 minut, w razie potrzeby zalewamy odrobiną wody.
  4. Do warzyw i mięsa dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, paprykę słodką i pieprz cayenne, dusimy kolejne 15 minut.
  5. Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, uważamy, by nie było grudek, zawiesinę hartujemy gorącą wodą z sosu i wlewamy.
  6. Gulasz po upływie 5 minut od zagęszczenia jest gotowy do spożycia.

Kotlety Cordone Bleu z indyka

Znakomite danie na odświętny obiad, kruche kotlety z piersi indyczej w złocistej panierce, danie urzekające w swojej prostocie.

Poziom trudności: łatwy

Ilość porcji z podanych składników: 2

Potrawa obiadowa

Składniki:

  • 2 duże kawałki piersi z indyka (około 400 g)
  • 2 plastry szynki
  • 2 plastry sera
  • mąka i bułka tarta do panierki
  • jajko
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki piersi z indyka delikatnie rozbić i natrzeć solą i pieprzem.
  2. Na każdym kawałku kładziemy plaster sera i szynki, mięso składamy na pół, delikatnie zlepiamy brzegi, panierujemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Każdy przepis na obiad z indyka jest inny, co pozwala na urozmaicenie tygodniowego menu. Pieczona pierś, gulasz i kotlety Cordon Bleu to dania bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, dzięki czemu każdy sobie z nimi poradzi, nawet stawiając pierwsze kroki w kuchni. Potrawy z indyka można podawać w towarzystwie ziemniaków lub kasz.

Tagi obiad, szybki
Materiał zewnętrzny 9 listopada 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Drukuj
Poprzedni wpis Zasady diety dla sportowców, także amatorów. Poznaj 5 złotych rad!
Następny wpis Sernik z mlekiem skondensowanym na kruchym spodzie
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Zobacz także:

Najlepsze pieczywo śniadaniowe – 2 pomysły na niebanalne śniadanie!

Materiał zewnętrzny Materiał zewnętrzny 1 sierpnia 2022

Pieczywo bezglutenowe

Materiał zewnętrzny Materiał zewnętrzny 1 sierpnia 2022

Pasta ca’ muddica – proste danie rodem z Sycylii

Materiał zewnętrzny Materiał zewnętrzny 27 lipca 2022

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!
Gotuj z Thermomix

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?