Potrzebne składniki
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 1/3 szklanki białego wina półwytrawnego
- 10 suszonych pomidorów z oleju
- 1 szklanka gorącej wody
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub papryki ostrej
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki bazylii suszonej
- sól do smaku
Sposób wykonania
- Polędwicę myjemy, usuwamy błonki, kroimy na skośne plasterki o grubości ok. 1,5 cm i lekko ręką rozgniatamy.
- Pomidory kroimy na mniejsze kawałki wszystko wkładamy do garnka, zalewamy winem i gotujemy ok.1 minuty, odstawiamy.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów. Wkładamy plasterki mięsa i smażymy na złoty kolor. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Przewracamy na drugą stronę i smażymy 3 do 5 minut. Wlewamy gorącą wodę, sos sojowy i dodajemy pieprz lub paprykę. Przykrywamy i gotujemy 25 minut. Przez ten czas trzy razy obracamy mięso. Zdejmujemy pokrywkę dodajemy suszone pomidory wraz z winem, dodajemy bazylię i mieszamy.
- Następnie mąkę ziemniaczaną rozrabiamy ze śmietaną i dodajemy do polędwiczek, mieszamy i chwilkę gotujemy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Zobacz też przepis na karmelizowane marchewki.