Kosą po patelni Przepisy Mięso Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

3 min. czytania
0
0
Błyskawiczne danie, a efekt nieziemski. Pyszne, soczyste i miękkie polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami w delikatnym sosie śmietanowym. Odrobina wina i bazylii podkreśla smak dania. Świetnie się komponują z karmelizowana marchewką, na którą przepis podałem 2 dni temu. Idealne z ziemniakami lub makaronem. Nadają się zarówno na szybki obiad w środku tygodnia jak i na niedzielny stół.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 1/3 szklanki białego wina półwytrawnego
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub papryki ostrej
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki bazylii suszonej
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

  • Polędwicę myjemy, usuwamy błonki, kroimy na skośne plasterki o grubości ok. 1,5 cm i lekko ręką rozgniatamy.
  • Pomidory kroimy na mniejsze kawałki wszystko wkładamy do garnka, zalewamy winem i gotujemy ok.1 minuty, odstawiamy.
  • Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów. Wkładamy plasterki mięsa i smażymy na złoty kolor. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Przewracamy na drugą stronę i smażymy 3 do 5 minut. Wlewamy gorącą wodę, sos sojowy i dodajemy pieprz lub paprykę. Przykrywamy i gotujemy 25 minut. Przez ten czas trzy razy obracamy mięso. Zdejmujemy pokrywkę dodajemy suszone pomidory wraz z winem, dodajemy bazylię i mieszamy.
  • Następnie mąkę ziemniaczaną rozrabiamy ze śmietaną i dodajemy do polędwiczek, mieszamy i chwilkę gotujemy.

Zobacz też przepis na karmelizowane marchewki.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    18
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…