Kosą po patelni Przepisy Mięso Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach

Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach

2 min. czytania
1
0
Uwielbiam polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach z dodatkiem octu balsamicznego i nutą miodu. Podane na sałatce z rukoli i pieczonymi warzywami to idealny wręcz obiad. Ja polędwiczki kroję na mniejsze, kilku centymetrowe kawałki, jednak możecie marynować całe i pokroić w plastry na talerzu. Lubię jak jest więcej brzegów obtoczonych ziołami. Często też do pieczenia dodaję kieliszek czerwonego wina np. Porto. Bardzo wzbogaca smak. Mięso jest miękkie, aromatyczne i główna zaleta – smakuje nieziemsko.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100g / 400
Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach

Składniki:
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Polędwicę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Z pozostałych składników przyrządzamy marynatę. Dokładnie wszystko rozcieramy ze sobą.
  • Mięso maczamy w marynacie, dokładnie je oblepiając i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W połowie pieczenia obracamy i co jakiś czas możemy podlać powstałym sosem z dna naczynia.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 8
  •  
  • 6
  •  
  •  
  •  
    14
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Myśli Potarganej
Gość

Nie wyglądają zachęcająco, ale są genialne!


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie są objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczając go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przepisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz się podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Mięso