Kosą po patelni Przepisy Mięso Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach

Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach

0

Uwielbiam polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach z dodatkiem octu balsamicznego i nutą miodu. Podane na sałatce z rukoli i pieczonymi warzywami to idealny wręcz obiad. Ja polędwiczki kroję na mniejsze, kilku centymetrowe kawałki, jednak możecie marynować całe i pokroić w plastry na talerzu. Lubię jak jest więcej brzegów obtoczonych ziołami. Często też do pieczenia dodaję kieliszek czerwonego wina np. Porto. Bardzo wzbogaca smak. Mięso jest miękkie, aromatyczne i główna zaleta - smakuje nieziemsko.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach

Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 15 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Polędwicę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Z pozostałych składników przyrządzamy marynatę. Dokładnie wszystko rozcieramy ze sobą.
  3. Mięso maczamy w marynacie, dokładnie je oblepiając i wstawiamy na noc do lodówki.
  4. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W połowie pieczenia obracamy i co jakiś czas możemy podlać powstałym sosem z dna naczynia.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/poledwiczki-wieprzowe-pieczone-w-ziolach/
  • Ajwar – pikantna pasta warzywna

    Ajwar to pasta warzywna o lekko pikantnym smaku pochodząca z Bałkanów. Pasta przyrządzana …
  • Cepeliny – litewskie kartacze

    Powiem Wam, że cepeliny to nie jest łatwe danie i trzeba się narobić - jednak efekt mmmm..…
  • Ciecierzyca po bretońsku

    Szalenie proste danie i bardzo sycące. Ciecierzyca po bretońsku, to wariacja na temat popu…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Cepeliny – litewskie kartacze

    Powiem Wam, że cepeliny to nie jest łatwe danie i trzeba się narobić - jednak efekt mmmm..…
  • Ciecierzyca po bretońsku

    Szalenie proste danie i bardzo sycące. Ciecierzyca po bretońsku, to wariacja na temat popu…
  • Barszcz czerwony z uszkami

    Barszcz czerwony z uszkami kojarzy się pewnie wielu osobom z wigilią. Mnie nie. Ja wcinam …
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju

Serio to błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju. Mieszamy wszystko mikserem co nie zajmi…