Potrzebne składniki
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki octu balsamicznego ciemnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka majeranku
- 3 łyżki oliwy
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Polędwicę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Z pozostałych składników przyrządzamy marynatę. Dokładnie wszystko rozcieramy ze sobą.
- Mięso maczamy w marynacie, dokładnie je oblepiając i wstawiamy na noc do lodówki.
- Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W połowie pieczenia obracamy i co jakiś czas możemy podlać powstałym sosem z dna naczynia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Nie wyglądają zachęcająco, ale są genialne!