Kosą po patelni Przepisy Mięso Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach

Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach

2 min. czytania
0
0
Uwielbiam polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach z dodatkiem octu balsamicznego i nutą miodu. Podane na sałatce z rukoli i pieczonymi warzywami to idealny wręcz obiad. Ja polędwiczki kroję na mniejsze, kilku centymetrowe kawałki, jednak możecie marynować całe i pokroić w plastry na talerzu. Lubię jak jest więcej brzegów obtoczonych ziołami. Często też do pieczenia dodaję kieliszek czerwonego wina np. Porto. Bardzo wzbogaca smak. Mięso jest miękkie, aromatyczne i główna zaleta - smakuje nieziemsko.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 15 min.

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Polędwicę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Z pozostałych składników przyrządzamy marynatę. Dokładnie wszystko rozcieramy ze sobą.
  • Mięso maczamy w marynacie, dokładnie je oblepiając i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W połowie pieczenia obracamy i co jakiś czas możemy podlać powstałym sosem z dna naczynia.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …