w , ,

Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach

Uwielbiam polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach z dodatkiem octu balsamicznego i nutą miodu. Podane na sałatce z rukoli i pieczonymi warzywami to idealny wręcz obiad. Ja polędwiczki kroję na mniejsze, kilku centymetrowe kawałki, jednak możecie marynować całe i pokroić w plastry na talerzu. Lubię jak jest więcej brzegów obtoczonych ziołami. Często też do pieczenia dodaję kieliszek czerwonego wina np. Porto. Bardzo wzbogaca smak. Mięso jest miękkie, aromatyczne i główna zaleta – smakuje nieziemsko.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100g / 400
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach
Składniki:
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Polędwicę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Z pozostałych składników przyrządzamy marynatę. Dokładnie wszystko rozcieramy ze sobą.
  • Mięso maczamy w marynacie, dokładnie je oblepiając i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W połowie pieczenia obracamy i co jakiś czas możemy podlać powstałym sosem z dna naczynia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej
1 rok temu

Nie wyglądają zachęcająco, ale są genialne!