Potrzebne składniki
- 4 podudzia bez kości z kurczaka
- 2 papryki czerwone
- 3 pomidory obrane ze skóry
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Podudzia myjemy osuszamy i posypujemy przyprawą do kurczaka i wstawiamy do lodówki na 30 min.
- Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka z obu stron na rumiano. Odsuwamy na brzeg, wkładamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy ok. 5 min. Pamiętamy by odwracać w trakcie też kurczaka.
- Dodajemy pokrojone drobno pomidory i całość mieszamy. Smażymy do rozpadu pomidorów.
- Doprawiamy ziołami, papryką, solą i pieprzem.
- Wlewamy posoloną śmietanę. Mieszamy i podgotowujemy minutkę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Podudzia kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!