Soczyste i delikatne podudzia kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym. Smaczny obiadek w zasięgu ręki. Proste i pyszne danie z sosem o wyraźnym bogatym aromacie. Idealne na obiad weekendowy. Dobrze się prezentuje na talerzu, a mięso jest miękkie i soczyste. W towarzystwie ziemniaczków i delikatnej surówki powinno i Was zachwycić.
Jak wykonać przepis na - Podudzia kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowymPotrzebne składniki
- 4 podudzia bez kości z kurczaka
- 2 papryki czerwone
- 3 pomidory obrane ze skóry
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Podudzia myjemy osuszamy i posypujemy przyprawą do kurczaka i wstawiamy do lodówki na 30 min.
- Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka z obu stron na rumiano. Odsuwamy na brzeg, wkładamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy ok. 5 min. Pamiętamy by odwracać w trakcie też kurczaka.
- Dodajemy pokrojone drobno pomidory i całość mieszamy. Smażymy do rozpadu pomidorów.
- Doprawiamy ziołami, papryką, solą i pieprzem.
- Wlewamy posoloną śmietanę. Mieszamy i podgotowujemy minutkę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Podudzia kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: