Kosą po patelni Przepisy Drób Podudzia kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym

Podudzia kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym

5 minuty czytania

Soczyste i delikatne podudzia kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym. Smaczny obiadek w zasięgu ręki. Proste i pyszne danie z sosem o wyraźnym bogatym aromacie. Idealne na obiad weekendowy. Dobrze się prezentuje na talerzu, a mięso jest miękkie i soczyste. W towarzystwie ziemniaczków i delikatnej surówki powinno i Was zachwycić.

Podudzia kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 4 podudzia bez kości z kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • 3 pomidory obrane ze skóry
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Podudzia myjemy osuszamy i posypujemy przyprawą do kurczaka i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  2. Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka z obu stron na rumiano. Odsuwamy na brzeg, wkładamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy ok. 5 min. Pamiętamy by odwracać w trakcie też kurczaka.
  3. Dodajemy pokrojone drobno pomidory i całość mieszamy. Smażymy do rozpadu pomidorów.
  4. Doprawiamy ziołami, papryką, solą i pieprzem.
  5. Wlewamy posoloną śmietanę. Mieszamy i podgotowujemy minutkę.