w , ,

Podudzia kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym



Soczyste i delikatne podudzia kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym. Smaczny obiadek w zasięgu ręki. Proste i pyszne danie z sosem o wyraźnym bogatym aromacie. Idealne na obiad weekendowy. Dobrze się prezentuje na talerzu, a mięso jest miękkie i soczyste. W towarzystwie ziemniaczków i delikatnej surówki powinno i Was zachwycić.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Podudzia kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym

Potrzebne składniki

  • 4 podudzia bez kości z kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • 3 pomidory obrane ze skóry
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Podudzia myjemy osuszamy i posypujemy przyprawą do kurczaka i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  • Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka z obu stron na rumiano. Odsuwamy na brzeg, wkładamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy ok. 5 min. Pamiętamy by odwracać w trakcie też kurczaka.
  • Dodajemy pokrojone drobno pomidory i całość mieszamy. Smażymy do rozpadu pomidorów.
  • Doprawiamy ziołami, papryką, solą i pieprzem.
  • Wlewamy posoloną śmietanę. Mieszamy i podgotowujemy minutkę.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Podudzia kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze