Podgrzybki w śmietanie

4 min. czytania
1
1
Super dodatek do mięsa jak również i samodzielne danie czyli podgrzybki w śmietanie. Grzyby teraz na topie, są już w lasach mimo, że w wielu regionach było sucho, to i tak znaleźć się coś da. Delikatne to może danie nie jest, ale podane z makaronem czy ziemniakami jako obiad świetnie się sprawdza. Ja zrobiłem ziemniaczki i pieczone udka z kurczaka, grzyby pokroiłem trochę drobniej a sos zrobiłem gęstszy odparowując bardziej i wyszedł pyszny obiadek.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Podgrzybki w śmietanie
Składniki:
  • 500 g świeżych podgrzybków lub innych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól (pieprz)
  • szczypta estragonu
Sposób wykonania:
  • Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę kroimy drobno i smażymy na maśle.
  • Dodajemy grzyby i smażymy ok. 15 min. często mieszając.
  • Mleko mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i estragonem i wlewamy do grzybów.
  • Mieszamy i gotujemy jeszcze minutę,.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Podgrzybki w śmietanie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 34
  •  
  • 9
  •  
  •  
  •  
    43
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli potarganej
1 rok temu

Uwielbiam grzyby a już w śmietanie, to poezja😍

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).