w , ,

Podgrzybki w śmietanie



Super dodatek do mięsa jak również i samodzielne danie czyli podgrzybki w śmietanie. Grzyby teraz na topie, są już w lasach mimo, że w wielu regionach było sucho, to i tak znaleźć się coś da. Delikatne to może danie nie jest, ale podane z makaronem czy ziemniakami jako obiad świetnie się sprawdza. Ja zrobiłem ziemniaczki i pieczone udka z kurczaka, grzyby pokroiłem trochę drobniej a sos zrobiłem gęstszy odparowując bardziej i wyszedł pyszny obiadek.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Podgrzybki w śmietanie

Potrzebne składniki

  • 500 g świeżych podgrzybków lub innych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól (pieprz)
  • szczypta estragonu

Sposób wykonania

  • Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę kroimy drobno i smażymy na maśle.
  • Dodajemy grzyby i smażymy ok. 15 min. często mieszając.
  • Mleko mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i estragonem i wlewamy do grzybów.
  • Mieszamy i gotujemy jeszcze minutę,.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Podgrzybki w śmietanie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli potarganej

Uwielbiam grzyby a już w śmietanie, to poezja😍