Kosą po patelni Przepisy Grzyby Podgrzybki w śmietanie

Podgrzybki w śmietanie

2 min. czytania
1
1
Super dodatek do mięsa jak również i samodzielne danie czyli podgrzybki w śmietanie. Grzyby teraz na topie, są już w lasach mimo, że w wielu regionach było sucho, to i tak znaleźć się coś da. Delikatne to może danie nie jest, ale podane z makaronem czy ziemniakami jako obiad świetnie się sprawdza. Ja zrobiłem ziemniaczki i pieczone udka z kurczaka, grzyby pokroiłem trochę drobniej a sos zrobiłem gęstszy odparowując bardziej i wyszedł pyszny obiadek.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Przepis na:

Podgrzybki w śmietanie

Składniki:

  • 500 g świeżych podgrzybków lub innych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól (pieprz)
  • szczypta estragonu

Sposób wykonania:

  • Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę kroimy drobno i smażymy na maśle.
  • Dodajemy grzyby i smażymy ok. 15 min. często mieszając.
  • Mleko mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i estragonem i wlewamy do grzybów.
  • Mieszamy i gotujemy jeszcze minutę,.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 34
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    39
    Udostępnienia

1
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Myśli potarganej
Gość

Uwielbiam grzyby a już w śmietanie, to poezja😍


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie są objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczając go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przepisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz się podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Grzyby