Super dodatek do mięsa jak również i samodzielne danie czyli podgrzybki w śmietanie. Grzyby teraz na topie, są już w lasach mimo, że w wielu regionach było sucho, to i tak znaleźć się coś da. Delikatne to może danie nie jest, ale podane z makaronem czy ziemniakami jako obiad świetnie się sprawdza. Ja zrobiłem ziemniaczki i pieczone udka z kurczaka, grzyby pokroiłem trochę drobniej a sos zrobiłem gęstszy odparowując bardziej i wyszedł pyszny obiadek.
Jak wykonać przepis na - Podgrzybki w śmietaniePotrzebne składniki
- 500 g świeżych podgrzybków lub innych grzybów leśnych
- 1 cebula
- 100 ml śmietany 30%
- 50 ml mleka
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól (pieprz)
- szczypta estragonu
Sposób wykonania
- Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy drobno i smażymy na maśle.
- Dodajemy grzyby i smażymy ok. 15 min. często mieszając.
- Mleko mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i estragonem i wlewamy do grzybów.
- Mieszamy i gotujemy jeszcze minutę,.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Podgrzybki w śmietanie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Uwielbiam grzyby a już w śmietanie, to poezja😍