Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Infogadki

Podcast – moja nowa zajawka

Kosą po patelni 31 maja 2019

O podcastach słyszałem już nie raz, jednak niezbyt często po nie sięgałem, wybierając raczej formy wizualne. Jednak niedawno zadałem sobie pytanie – czy potrafię śmiało, bez oporów stanąć przed kamerą i mówić? Pewnie, że potrafię, uczyłem się nawet tego, ale gdzie z tym ryjem!

--- Reklama ---

Podcasty stały się super alternatywą. Gadam w nich o rzeczach bardzo technicznych. Głównie związanych z blogowaniem, marketingiem, promocją i zachowaniami społecznymi. Kto by chciał oglądać ogra, co gada mu z ekranu kilkadziesiąt minut. Nudne jak cholera i brzydkie, a tło z kwiatkami nie pomoże. Słuchając samego głosu na nim się głównie skupiamy. Podcasty mają tę zaletę, że możemy je słuchać w tle, wykonując inne czynności. Czy to kąpiel, czy droga do pracy. Włączamy i słuchamy.

Poszedłem na żywioł, znalazłem mikrofon w słuchawkach. Słowo znalazłem, nie użyłem przypadkowo – był wysuwany i zwyczajnie zapomniałem, że tam jest. Przy okazji przeszukałem i przekopałem, też sprzątając pół domu, bo zdawało mi się, że normalny mikrofon też gdzieś miałem – bez skutku. Usiadłem do Audacity (debilny program, muszę postarać się o coś lepszego – jakieś pomysły?) i zwyczajnie zacząłem mówić. Ci co mnie znają bliżej, wiedzą – słowotok czasem to ja mam. Wyszło strasznie dużo. Mówiłem i mówiłem, a potem trzeba było to ciąć. Program prymitywny, jakość dźwięku słaba. Szum i zgrzytanie zębów jednym słowem. No cóż, pierwsze koty za płoty. Skróciłem materiał, z dźwięku wyciągnąłem co się da i w net. Większość ludzi by podeszła do tego – z takim gównem do ludzi? Ja mam trochę inny na to pogląd. Nie ma się co spinać, perfekcyjnie nie będzie bo się zwyczajnie tego uczę. Studia, nagrań nie mam, lektorem nie jestem. Mam tylko pomysł i chęci. Jeśli zacznę to z czasem nabiorę wprawy i doświadczenia, a jakość się też podniesie. Narażam się na krytykę – trudno, to tez czegoś uczy.

Dlaczego o tym piszę? Bo zwyczajnie chcę Wam pokazać, że może to robić każdy. Powiecie, że trzeba mieć coś do powiedzenia, najlepiej jeszcze mądrego. A czy ja mam? Ocenić to musicie sami, materiał będzie niżej. Myślę jednak, że każdy coś ma do przekazania innym. Nawet jak nie trafisz do szerokiego grona odbiorców, to i tak znajdzie się osoba, której to się przyda i pomoże. Już od dłuższego czasu pomagam ludziom w prowadzeniu blogów, aspektach techniczno-informatycznych. Jednak i całkiem dobrze poruszam się w zagadnieniach związanych z pozycjonowaniem, promocją i reklamą. Czemu się tym nie dzielić z innymi? Zachować to dla siebie i zarabiać krocie. Zarabiać na tym zamierzam, bo pewnie kolejnym etapem będzie kiedyś prowadzenie szkoleń płatnych. Jednak muszę się jeszcze wiele nauczyć. Musze się oswoić z mówieniem do ludzi, popracować nad techniką, dykcją… tak wiem ile mam pracy przed sobą.

Strasznie się wkręciłem, kupiłem porządny mikrofon, nagrałem już 2 kolejne odcinki, a plany mam rozpisane na kolejnych parę do przodu. Usiadłem do mikrofonu i nie musiałem pisać co będę mówił, słowa same płynęły i to odbieram jako osobisty sukces. Chociaż pewnie powinienem scenariusze jakieś pisać by miało to sens. Cykl będzie publikowany w pierwszej kolejności na Sferze Blogera, niestety zamkniętej sekcji strony. Ale jest właśnie dla ludzi w tym projekcie uczestniczących nagrywany. Później jednak będę w kolejnych postach (już publicznych) przemycał dla Was materiały archiwalne w dziale Blogi od kuchni.

Posłuchajcie pierwszy odcinek, ten nagrywany na kolanie. Jeśli mnie zjedziecie, trudno – mam dystans i świadomość tego jakie błędy popełniłem. Każda jednak uwaga, będzie cenna i liczę, że wyłapiecie takie, których nie widziałem. Powiedzcie też czy warto to w ogóle słuchać, czy temat ciekawy, czy mam się zakneblować i tyle. Przykro mi i tak będę to robił – mam nowa zajawkę. Miłego słuchania.

Tagi blogi, nagrywanie, odkrywanie siebie, podcast, sfera blogera, szkolenia, zajawka
Kosą po patelni 31 maja 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Wybieramy zestaw garnków – na co zwrócić uwagę podczas zakupu?
Następny wpis 10 sposobów na Dzień Dziecka – bez dziecka
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Shakshuka – pyszne śniadanie

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?