Plastikowa czy drewniana? Która deska do krojenia jest bardziej higieniczna

Materiał zewnętrzny
Deski do krojenia

Deski do krojenia to pewnie jeden z tych przedmiotów, którego używa się w kuchni najczęściej. Bez względu na to czy potrzebujemy ukroić kromkę chleba, warzywa na obiad czy obrać jabłko deska zawsze musi być pod ręką. Dlatego też często leży w pogotowiu na blacie lub stole, pełniąc też rolę ozdoby. Duże ilości produktów, wilgoć i kurz nie sprzyjają jednak utrzymaniu deski w czystości. Którą wybrać, aby bezpiecznie służyła na dłużej?

--- Reklama ---

Najpopularniejsze deski do krojenia wykonane są z drewna lub tworzywa sztucznego. Spotykamy także deski szklane, marmurowe i bambusowe. Trudno jednoznacznie stwierdzić która deska jest najlepsza gdyż wszystkie mają zalety i wady. Jednak bez względu na materiał najważniejsze jest utrzymanie deski w czystości. Mycie po każdym użyciu oraz wyparzanie gorącą wodą, aby usunąć trudniejsze zabrudzenia i zlikwidować bakterie. Dzięki temu na dłużej zachowa ona świeżość. Deska ma stały kontakt z jedzeniem oraz wilgocią, co może powodować szybszy rozwój drobnoustrojów, które przenosimy wraz z produktami do jedzonych potraw.

Ponadczasowe drewno

Drewno to materiał naturalny i wytrzymały, dlatego chętnie wybieramy go na deskę do krojenia. Ich ogromną zaletą jest fakt, że drewno posiada naturalne właściwości bakteriobójcze. Warto rozważyć jego twardą odmianę, czyli dąb, buk, grab czy kokos. Ponadto drewniane deski są niezwykle trwałe, posiadają właściwości samonaprawcze i nie tępią noży. Drobne nacięcia nie szpecą produktu, a jedynie podkreślają jego naturalność. Szczególnie te z wyraźnie wyrysowanymi słojami, wyglądające na surowy płat drewna prezentują się niezwykle efektownie. Z drugiej strony drewno łatwiej przyjmuje zapachy i kolory produktów spożywczych oraz nie można myć ich w zmywarce. Drewno szybko nasiąka wodą, dlatego niektórzy mogą obawiać się, że trudno je wysuszyć, co sprzyja rozwojowi bakterii. Rozwiązaniem jest mycie po każdym użyciu i wycieranie do sucha. Wybierzmy deskę z wysokiej jakości drewna pokrytą naturalnym impregnatem, a dodatkowo nacieramy ją olejem jadalnym. Możemy także zastosować dezynfekcję posypując drewno na noc solą. Starajmy się  używać deski do krojenia produktów suchych, takich jak pieczywo czy ciasto.

Czystość tworzywa sztucznego

Deski plastikowe zdecydowanie łatwiej jest utrzymać w czystości, dzięki możliwości mycia zarówno ręcznego, jak i w zmywarce. Woda nie wsiąka wewnątrz produktu, więc bakteriom trudniej się rozwijać. Jednocześnie tworzywo sztuczne łatwiej jest uszkodzić nożem, przez co mogą wyglądać nieestetycznie i gromadzić w szczelinach drobnoustroje. Minusem plastiku jest fakt słabego przewodzenia ciepła, co uniemożliwia osiągniecie temperatury niezbędnej do dezynfekcji. Ale wystarczy użyć silniejszego płynu do mycia i deska jest gotowa do użycia. Warto zwracać uwagę na jakość oraz twardość tworzywa sztucznego, z którego wykonano deskę i pamiętać, żeby po każdym użyciu bardzo dokładnie ją umyć. Najlepiej wyposażyć kuchnię w oba rodzaje desek – drewniane i plastikowe, co pozwoli stosować je wymiennie oraz zachować w dobrej kondycji na dłużej.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze