Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Sprzęty w kuchni

Plastikowa czy drewniana? Która deska do krojenia jest bardziej higieniczna

Materiał zewnętrzny 26 sierpnia 2017
Deski do krojenia
Deski do krojenia

Deski do krojenia to pewnie jeden z tych przedmiotów, którego używa się w kuchni najczęściej. Bez względu na to czy potrzebujemy ukroić kromkę chleba, warzywa na obiad czy obrać jabłko deska zawsze musi być pod ręką. Dlatego też często leży w pogotowiu na blacie lub stole, pełniąc też rolę ozdoby. Duże ilości produktów, wilgoć i kurz nie sprzyjają jednak utrzymaniu deski w czystości. Którą wybrać, aby bezpiecznie służyła na dłużej?

--- Reklama ---

Najpopularniejsze deski do krojenia wykonane są z drewna lub tworzywa sztucznego. Spotykamy także deski szklane, marmurowe i bambusowe. Trudno jednoznacznie stwierdzić która deska jest najlepsza gdyż wszystkie mają zalety i wady. Jednak bez względu na materiał najważniejsze jest utrzymanie deski w czystości. Mycie po każdym użyciu oraz wyparzanie gorącą wodą, aby usunąć trudniejsze zabrudzenia i zlikwidować bakterie. Dzięki temu na dłużej zachowa ona świeżość. Deska ma stały kontakt z jedzeniem oraz wilgocią, co może powodować szybszy rozwój drobnoustrojów, które przenosimy wraz z produktami do jedzonych potraw.

Ponadczasowe drewno

Drewno to materiał naturalny i wytrzymały, dlatego chętnie wybieramy go na deskę do krojenia. Ich ogromną zaletą jest fakt, że drewno posiada naturalne właściwości bakteriobójcze. Warto rozważyć jego twardą odmianę, czyli dąb, buk, grab czy kokos. Ponadto drewniane deski są niezwykle trwałe, posiadają właściwości samonaprawcze i nie tępią noży. Drobne nacięcia nie szpecą produktu, a jedynie podkreślają jego naturalność. Szczególnie te z wyraźnie wyrysowanymi słojami, wyglądające na surowy płat drewna prezentują się niezwykle efektownie. Z drugiej strony drewno łatwiej przyjmuje zapachy i kolory produktów spożywczych oraz nie można myć ich w zmywarce. Drewno szybko nasiąka wodą, dlatego niektórzy mogą obawiać się, że trudno je wysuszyć, co sprzyja rozwojowi bakterii. Rozwiązaniem jest mycie po każdym użyciu i wycieranie do sucha. Wybierzmy deskę z wysokiej jakości drewna pokrytą naturalnym impregnatem, a dodatkowo nacieramy ją olejem jadalnym. Możemy także zastosować dezynfekcję posypując drewno na noc solą. Starajmy się  używać deski do krojenia produktów suchych, takich jak pieczywo czy ciasto.

Czystość tworzywa sztucznego

Deski plastikowe zdecydowanie łatwiej jest utrzymać w czystości, dzięki możliwości mycia zarówno ręcznego, jak i w zmywarce. Woda nie wsiąka wewnątrz produktu, więc bakteriom trudniej się rozwijać. Jednocześnie tworzywo sztuczne łatwiej jest uszkodzić nożem, przez co mogą wyglądać nieestetycznie i gromadzić w szczelinach drobnoustroje. Minusem plastiku jest fakt słabego przewodzenia ciepła, co uniemożliwia osiągniecie temperatury niezbędnej do dezynfekcji. Ale wystarczy użyć silniejszego płynu do mycia i deska jest gotowa do użycia. Warto zwracać uwagę na jakość oraz twardość tworzywa sztucznego, z którego wykonano deskę i pamiętać, żeby po każdym użyciu bardzo dokładnie ją umyć. Najlepiej wyposażyć kuchnię w oba rodzaje desek – drewniane i plastikowe, co pozwoli stosować je wymiennie oraz zachować w dobrej kondycji na dłużej.

Tagi akcesoria, deska, kuchnia
Materiał zewnętrzny 26 sierpnia 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Pierś kurczaka smażona w miodzie Pierś kurczaka smażona w miodzie
Następny wpis Ptysie z bitą śmietaną – wersja mini Ptysie z bitą śmietaną – wersja mini
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Sernik puszysty jak chmurka

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Kurczak po chińsku

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?