Kosą po patelni Porady kulinarne Plastikowa czy drewniana? Która deska do krojenia jest bardziej higieniczna

Plastikowa czy drewniana? Która deska do krojenia jest bardziej higieniczna

6 min. czytania
0
0

Deski do krojenia to pewnie jeden z tych przedmiotów, którego używa się w kuchni najczęściej. Bez względu na to czy potrzebujemy ukroić kromkę chleba, warzywa na obiad czy obrać jabłko deska zawsze musi być pod ręką. Dlatego też często leży w pogotowiu na blacie lub stole, pełniąc też rolę ozdoby. Duże ilości produktów, wilgoć i kurz nie sprzyjają jednak utrzymaniu deski w czystości. Którą wybrać, aby bezpiecznie służyła na dłużej?

Najpopularniejsze deski do krojenia wykonane są z drewna lub tworzywa sztucznego. Spotykamy także deski szklane, marmurowe i bambusowe. Trudno jednoznacznie stwierdzić która deska jest najlepsza gdyż wszystkie mają zalety i wady. Jednak bez względu na materiał najważniejsze jest utrzymanie deski w czystości. Mycie po każdym użyciu oraz wyparzanie gorącą wodą, aby usunąć trudniejsze zabrudzenia i zlikwidować bakterie. Dzięki temu na dłużej zachowa ona świeżość. Deska ma stały kontakt z jedzeniem oraz wilgocią, co może powodować szybszy rozwój drobnoustrojów, które przenosimy wraz z produktami do jedzonych potraw.

Ponadczasowe drewno

Drewno to materiał naturalny i wytrzymały, dlatego chętnie wybieramy go na deskę do krojenia. Ich ogromną zaletą jest fakt, że drewno posiada naturalne właściwości bakteriobójcze. Warto rozważyć jego twardą odmianę, czyli dąb, buk, grab czy kokos. Ponadto drewniane deski są niezwykle trwałe, posiadają właściwości samonaprawcze i nie tępią noży. Drobne nacięcia nie szpecą produktu, a jedynie podkreślają jego naturalność. Szczególnie te z wyraźnie wyrysowanymi słojami, wyglądające na surowy płat drewna prezentują się niezwykle efektownie. Z drugiej strony drewno łatwiej przyjmuje zapachy i kolory produktów spożywczych oraz nie można myć ich w zmywarce. Drewno szybko nasiąka wodą, dlatego niektórzy mogą obawiać się, że trudno je wysuszyć, co sprzyja rozwojowi bakterii. Rozwiązaniem jest mycie po każdym użyciu i wycieranie do sucha. Wybierzmy deskę z wysokiej jakości drewna pokrytą naturalnym impregnatem, a dodatkowo nacieramy ją olejem jadalnym. Możemy także zastosować dezynfekcję posypując drewno na noc solą. Starajmy się  używać deski do krojenia produktów suchych, takich jak pieczywo czy ciasto.

Czystość tworzywa sztucznego

Deski plastikowe zdecydowanie łatwiej jest utrzymać w czystości, dzięki możliwości mycia zarówno ręcznego, jak i w zmywarce. Woda nie wsiąka wewnątrz produktu, więc bakteriom trudniej się rozwijać. Jednocześnie tworzywo sztuczne łatwiej jest uszkodzić nożem, przez co mogą wyglądać nieestetycznie i gromadzić w szczelinach drobnoustroje. Minusem plastiku jest fakt słabego przewodzenia ciepła, co uniemożliwia osiągniecie temperatury niezbędnej do dezynfekcji. Ale wystarczy użyć silniejszego płynu do mycia i deska jest gotowa do użycia. Warto zwracać uwagę na jakość oraz twardość tworzywa sztucznego, z którego wykonano deskę i pamiętać, żeby po każdym użyciu bardzo dokładnie ją umyć. Najlepiej wyposażyć kuchnię w oba rodzaje desek – drewniane i plastikowe, co pozwoli stosować je wymiennie oraz zachować w dobrej kondycji na dłużej.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Skoro nie plastikowa słomka to co? Przegląd słomek alternatywnych

Słomki plastikowe przyczyniają się do degradacji środowiska naturalnego. Aktualnie dostępn…