Ciężko znaleźć człowieka, który nie lubiłby pizzy! Ta tradycyjna włoska potrawa występuje na całym świecie i ma swoich wiernych fanów prawie w każdym domu. Niestety zrobienie smacznej pizzy nie należy do rzeczy łatwych, dlatego każdy chętnie korzysta z oferty restauracji – czy to udając się tam na posiłek, czy też zamawiając pizze na dowóz. Łatwo wydedukować, że skoro pizza cieszy się tak dużym zainteresowaniem, otworzenie pizzerii musi być rentownym biznesem. Bez wątpienia tak jest, ale, aby to wszystko miało ręce i nogi, warto postępować wg kilku zasad. To właśnie w tym celu powstał ten artykuł – pragniemy odpowiedzieć na pytanie, jak wyposażyć pizzerie i czerpać zyski z gastronomii tego rodzaju.
Jaki sprzęt powinien znaleźć się w pizzerii?
W tym przypadku wiele zależy od tego, jaką kuchnię planujemy serwować. Jeżeli chcemy podawać tylko i wyłącznie pizzę nie potrzeba wiele. Mimo wszystko niektóre pizzerie do swojego menu wprowadzają również inne potrawy, a wszystko po to, aby odwiedzający mieli okazję na większy wybór. Jeżeli chodzi o sprzęt i narzędzia kuchenne typowo do pizzy, na pewno warto rozważyć zakup miksera spiralnego do ciasta. Pewnie pomyślicie – przecież ciasto wyrabia się ręcznie! Jednak taki mikser sprawi, że będzie ono aksamitne i pulchne, co z pewnością docenią odwiedzający. Drugie urządzenie warte rozpatrzenia to tzw. stół chłodniczy wyposażony w komorę z automatycznym system odszraniania oraz obiegiem powietrza. Dzięki temu ciasto będzie miało optymalne warunki do leżakowania. Kolejne użyteczne narzędzie to wałkowarka, czyli udogodnienie, które pozwala stworzyć spody do pizzy o dowolnej grubości – takie rozwiązanie z pewnością zwiększy wydajność w kuchni. Wszystkie z wymienionych przedmiotów można znaleźć w ofercie dystrybutorów sprzętu dla gastronomii takich jak Multigastro.
Jak wyposażyć pizzerię?
Wymieniliśmy mechaniczne sprzęty, które pomogą w kuchni, jednak nie należy zapominać o podstawowych przedmiotach, które powinny znaleźć się w każdej pizzerii. Będą to blachy do ciasta, stolnice, łopaty, talerze, deski oraz noże do krojenia pizzy. Warto wyposażyć się również w specjalne szczotki do czyszczenia pieca, które pomogą w zachowaniu odpowiedniej czystości w naszym lokalu. Jeżeli będziemy świadczyć usługę dowozu pizzy, a w większości przypadków zapewne tak będzie, trzeba również wyposażyć naszych dostawców w specjalne torby i plecaki termiczne. Dzięki temu jedzenie będzie docierać do naszych klientów ciepłe, świeże i pyszne.
Piec do pizzy – jaki wybrać!
Sercem lokalu niewątpliwie będzie piec do pizzy! Tutaj wariantów jest kilka, a to, na jaki padnie wybór, powinno być uzależnione w głównej mierze od tego, jak duży ruch przewidujemy. W ofercie firm takich jak Multigastro można znaleźć piece jednokomorowe lub dwukomorowe. Nie oznacza to jednak, że będzie można w nich piec jedynie jedną lub dwie pizze. Komory są stosunkowo duże, dlatego bez problemu zmieści się w nich kilka placków naraz. Znajdą się takie zasilane prądem, jak i piece do pizzy na gaz.
Super artykuł! Zgadzam się, że pizza to uniwersalna miłość wielu ludzi i otwarcie pizzerii to świetny pomysł na biznes. Cieszy mnie, że szczegółowo opisaliście niezbędne wyposażenie – to naprawdę pomocne dla kogoś, kto planuje wejść w gastronomię. Ja również marzę o otwarciu własnej pizzerii i właśnie teraz intensywnie rozważam, jak najlepiej wyposażyć kuchnię. Zastanawiam się nad skorzystaniem z dofinansowania z urzędów pracy, aby pokryć część kosztów startowych. Mam nadzieję, że dzięki temu uda mi się zrealizować moje marzenia i stworzyć miejsce, które tak samo jak inne pizzerie, przyciągnie wielu smakoszy!
Pizzernia świetna sprawa,ja jednak od dłuższego czasu kręcę pizze sama jak nas najdzie ochota 😉