Kosą po patelni Przepisy Obiad Placuszki kanadyjskie z owocami

Placuszki kanadyjskie z owocami

5 minuty czytania

Pyszne, puchate placuszki kanadyjskie z żurawiną, borówkami i migdałami. Polane syropem klonowym - oj mówię Wam niebo w gębie! Idealne na syte śniadanie ale również można traktować jako danie obiadowe i deser w jednym. Słodkie, tuczące - pewnie że tak, ale czy nie warto później to spalać? Ja wcinam i idę poćwiczyć.

Placuszki kanadyjskie

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 75 g roztopionego masła
  • po 1 garści mrożonych borówek, suszonej żurawiny i posiekanych migdałów
  • olejek pomarańczowy
  • syrop klonowy do polania

Sposób wykonania:

  1. Mąkę, sodę i proszek mieszamy wlewamy mleko, dodajemy jajka, cukier, olejek pomarańczowy i dokładnie mieszamy.
  2. Wlewamy masło mieszamy. Dodajemy żurawinę, borówki i migdały. Dokładnie mieszamy.
  3. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor z obu stron.
  4. Podajemy ciepłe polane syropem klonowym i posypane borówkami.