Pyszne, puchate placuszki kanadyjskie z żurawiną, borówkami i migdałami. Polane syropem klonowym - oj mówię Wam niebo w gębie! Idealne na syte śniadanie ale również można traktować jako danie obiadowe i deser w jednym. Słodkie, tuczące - pewnie że tak, ale czy nie warto później to spalać? Ja wcinam i idę poćwiczyć.
Jak wykonać przepis na - Placuszki kanadyjskiePotrzebne składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 75 g roztopionego masła
- po 1 garści mrożonych borówek (suszonej żurawiny i posiekanych migdałów)
- olejek pomarańczowy
- syrop klonowy do polania
Sposób wykonania
- Mąkę, sodę i proszek mieszamy wlewamy mleko, dodajemy jajka, cukier, olejek pomarańczowy i dokładnie mieszamy.
- Wlewamy masło mieszamy. Dodajemy żurawinę, borówki i migdały. Dokładnie mieszamy.
- Smażymy na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor z obu stron.
- Podajemy ciepłe polane syropem klonowym i posypane borówkami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placuszki kanadyjskie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: