Kosą po patelni Przepisy Obiad Placuszki kanadyjskie z owocami

Placuszki kanadyjskie z owocami

0

Pyszne, puchate placuszki kanadyjskie z żurawiną, borówkami i migdałami. Polane syropem klonowym - oj mówię Wam niebo w gębie! Idealne na syte śniadanie ale również można traktować jako danie obiadowe i deser w jednym. Słodkie, tuczące - pewnie że tak, ale czy nie warto później to spalać? Ja wcinam i idę poćwiczyć.

Placuszki kanadyjskie

Placuszki kanadyjskie

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 75 g roztopionego masła
  • po 1 garści mrożonych borówek, suszonej żurawiny i posiekanych migdałów
  • olejek pomarańczowy
  • syrop klonowy do polania

Sposób przygotowania

  1. Mąkę, sodę i proszek mieszamy wlewamy mleko, dodajemy jajka, cukier, olejek pomarańczowy i dokładnie mieszamy.
  2. Wlewamy masło mieszamy. Dodajemy żurawinę, borówki i migdały. Dokładnie mieszamy.
  3. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor z obu stron.
  4. Podajemy ciepłe polane syropem klonowym i posypane borówkami.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/placuszki-kanadyjskie/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Ramen – tradycyjna zupa japońska

    Ramen - tradycyjna zupa japońska na bazie wywaru z kości wieprzowych i drobiowych. Z pyszn…
  • Lasagne wegetariańska z cukinią

    Tym razem wariacja włoska, czyli lasagne wegetariańska z cukinią i papryką. Sporo ziół i s…
  • Tarta grzybowa

    Lekko chrupiąca ale wilgotna i przepyszna tarta grzybowa na kruchym spodzie o wyraźnym maś…
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Zielona matcha jako sposób na zwiększenie koncentracji

W dzisiejszych czasach wszyscy żyjemy na wysokich obrotach. Obowiązki związane z życiem za…