Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

5 min. czytania
0
0
Były placki z dyni na słodko teraz na ostro i tym razem placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym. Doskonale nadają się również do podania z serkiem na słono, jak i można je wcinać z jogurtem na słodko. Wszystkie metody w domu sprawdziliśmy, bo okazało się każdemu smakują inaczej podane. Są niezwykle delikatne, lekko słodkie szczególnie jak dodamy pieczoną dynię i przyznam się, że najadłem się zanim skończyłem smażyć, bo nie mogłem się oprzeć i wyjadałem je, czekając na kolejne, prosto z talerza, na którym je odsączałem. O wiele delikatniejsze niż tradycyjne placki ziemniaczane i chyba też bardziej lekkostrawne. Tylko nie można przesadzić z ilością tłuszczu do smażenia i dobrze je po smażeniu odsączyć, dlatego też radzę formować małe placuszki, by łatwiej było je przewracać.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Jak wykonać przepis na – Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym
Składniki:
  • 400 g dyni
  • 700 g ziemniaków
  • 3 łyżki maki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 6-8 pieczarek
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%
  • estragon (pieprz, sól)
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Dynię najlepiej pieczemy i rozdrabniamy widelcem lub ścieramy świeżą na średniej tarce i odciskamy.
  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na średnich oczkach i również odciskamy.
  • Ziemniaki i dynię łączymy, dodajemy jajka, sól, pieprz i mąkę i dokładnie mieszamy. Musimy uważać by nie było w miąższu za dużo płynu.
  • Pieczarki i cebulę kroimy drobno. Szklimy cebulę na oleju, dodajemy pieczarki, doprawiamy sola pieprzem i estragonem i smażymy, aż płyn z pieczarek w większości odparuje.
  • Dodajemy śmietanę z łyżeczką mąki i robimy sos mieszając z pieczarkami.
  • Nakładając łyżką na patelnię i uklepując, smażymy placki na oleju. na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru z obu stron.
  • Odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 77
  •  
  • 7
  •  
  •  
  •  
    84
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).