Potrzebne składniki
- 400 g dyni
- 700 g ziemniaków
- 3 łyżki maki
- 2 jajka
- 1 cebula
- 6-8 pieczarek
- 1 małe opakowanie śmietany 18%
- estragon (pieprz, sól)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Dynię najlepiej pieczemy i rozdrabniamy widelcem lub ścieramy świeżą na średniej tarce i odciskamy.
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na średnich oczkach i również odciskamy.
- Ziemniaki i dynię łączymy, dodajemy jajka, sól, pieprz i mąkę i dokładnie mieszamy. Musimy uważać by nie było w miąższu za dużo płynu.
- Pieczarki i cebulę kroimy drobno. Szklimy cebulę na oleju, dodajemy pieczarki, doprawiamy sola pieprzem i estragonem i smażymy, aż płyn z pieczarek w większości odparuje.
- Dodajemy śmietanę z łyżeczką mąki i robimy sos mieszając z pieczarkami.
- Nakładając łyżką na patelnię i uklepując, smażymy placki na oleju. na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru z obu stron.
- Odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.