Kosą po patelni Przepisy Dynia Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

9 minuty czytania

Były placki z dyni na słodko teraz na ostro i tym razem placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym. Doskonale nadają się również do podania z serkiem na słono, jak i można je wcinać z jogurtem na słodko. Wszystkie metody w domu sprawdziliśmy, bo okazało się każdemu smakują inaczej podane. Są niezwykle delikatne, lekko słodkie szczególnie jak dodamy pieczoną dynię i przyznam się, że najadłem się zanim skończyłem smażyć, bo nie mogłem się oprzeć i wyjadałem je, czekając na kolejne, prosto z talerza, na którym je odsączałem. O wiele delikatniejsze niż tradycyjne placki ziemniaczane i chyba też bardziej lekkostrawne. Tylko nie można przesadzić z ilością tłuszczu do smażenia i dobrze je po smażeniu odsączyć, dlatego też radzę formować małe placuszki, by łatwiej było je przewracać.

Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 35 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 400 g dyni
  • 700 g ziemniaków
  • 3 łyżki maki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 6-8 pieczarek
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%
  • estragon, pieprz, sól
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Dynię najlepiej pieczemy i rozdrabniamy widelcem lub ścieramy świeżą na średniej tarce i odciskamy.
  2. Ziemniaki obieramy i ścieramy na średnich oczkach i również odciskamy.
  3. Ziemniaki i dynię łączymy, dodajemy jajka, sól, pieprz i mąkę i dokładnie mieszamy. Musimy uważać by nie było w miąższu za dużo płynu.
  4. Pieczarki i cebulę kroimy drobno. Szklimy cebulę na oleju, dodajemy pieczarki, doprawiamy sola pieprzem i estragonem i smażymy, aż płyn z pieczarek w większości odparuje.
  5. Dodajemy śmietanę z łyżeczką mąki i robimy sos mieszając z pieczarkami.
  6. Nakładając łyżką na patelnię i uklepując, smażymy placki na oleju. na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru z obu stron.
  7. Odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

  • Udko indyka z pieczarkami w sosie warzywnym

    Indyk to bardzo szlachetne mięso, a takie udo indyka z pieczarkami w sosie warzywnym z dod…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami

    Niedawno była tarta wege to teraz coś dla miłośników mięsa. Tarta z cukinią kiełbasą i pom…