w , ,

Placki ziemniaczane z warzywami



Zwykłe placki ziemniaczane to już relikt przeszłości i pewnie większości się już przejadły, albo w dzieciństwie, jak nic nie było na półkach, to objadł się nimi za wszystkie czasy. Młodsze pokolenie pewnie nie wie o czym mówię, ale gościły kiedyś często na stołach. Bo szybko i tanio. Te są lżejsze trochę niż tradycyjne i o wiele smaczniejsze. Dodatkowo przez starcie części ziemniaków na grubych oczkach mają wyjątkową strukturę, są chrupiące i pyszne. Znacie jakieś inne bardziej kojarzące się z ciężkimi czasami danie? Placki nie musza być jednak nudne i można je urozmaicać na wiele sposobów. Pochwalcie się jak Wy modyfikujecie ten klasyk. Do dzieła bo to szybkie i proste danie.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 3 osoby
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Placki ziemniaczane z warzywami

Potrzebne składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 6 szt. pieczarek
  • 15 cm pora (z zieloną częścią)
  • 2 cm świeżego imbiru
  • szałwia
  • mięta
  • sól, pieprz (do smaku)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Dwa ziemniaki i pieczarki utarłem na tarce o grubych oczkach.
  • Marchewkę i imbir utarłem na średnich oczkach.
  • A dwa pozostałe ziemniaki na małych oczkach.
  • Pora pokroiłem na cienkie paski.
  • Włożyłem wszystko do miski, wbiłem jajko, dodałem mąkę i przyprawiłem. Dokładnie wszystko wymieszałem tak by składniki się równo rozłożyły i mąka połączyła z ziemniakami i jajkiem.
  • Smażyłem placuszki nakładając po 2-3 łyżki masy na jeden z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
  • Placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach po upieczeniu.
  • Można podawać z twarożkiem ze śmietaną i posypane szczypiorkiem lub pietruszką, ale same tez są pyszne.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placki ziemniaczane z warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Irena - Hooltaye w podróży

Do tych placków można chyba wszystko dodać, oprócz kiszonej kapusty.Chociaż kto wie.
Dam się pokroić i posolić solą za placki ziemniaczane.
Co za przepis!
Zazdroszczę Twojej kobiecie, bo chyba jakieś resztki jej dajesz?-)))

Paulina

Wypróbowałam dziś ten przepis, ale pieczarki zamieniłam na brokuła (obecnie córka ma na niego fazę, więc testujemy w różnych kombinacjach) i wyszło super 😀 Nie ukrywam, że walczyłyśmy o ostatniego placka…

Katarzyna

Kocham wszystko, co z ziemniaczków!

Słodko Słodka

Pyszne zestawienie,u mnie z cukinia i marchewką bardzo lubimy 🙂