Placki ziemniaczane z warzywami

5 min. czytania
5
0
Zwykłe placki ziemniaczane to już relikt przeszłości i pewnie większości się już przejadły, albo w dzieciństwie, jak nic nie było na półkach, to objadł się nimi za wszystkie czasy. Młodsze pokolenie pewnie nie wie o czym mówię, ale gościły kiedyś często na stołach. Bo szybko i tanio. Te są lżejsze trochę niż tradycyjne i o wiele smaczniejsze. Dodatkowo przez starcie części ziemniaków na grubych oczkach mają wyjątkową strukturę, są chrupiące i pyszne. Znacie jakieś inne bardziej kojarzące się z ciężkimi czasami danie? Placki nie musza być jednak nudne i można je urozmaicać na wiele sposobów. Pochwalcie się jak Wy modyfikujecie ten klasyk. Do dzieła bo to szybkie i proste danie.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Placki ziemniaczane z warzywami
Składniki:
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 6 szt. pieczarek
  • 15 cm pora (z zieloną częścią)
  • 2 cm świeżego imbiru
  • szałwia
  • mięta
  • sól, pieprz (do smaku)
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Dwa ziemniaki i pieczarki utarłem na tarce o grubych oczkach.
  • Marchewkę i imbir utarłem na średnich oczkach.
  • A dwa pozostałe ziemniaki na małych oczkach.
  • Pora pokroiłem na cienkie paski.
  • Włożyłem wszystko do miski, wbiłem jajko, dodałem mąkę i przyprawiłem. Dokładnie wszystko wymieszałem tak by składniki się równo rozłożyły i mąka połączyła z ziemniakami i jajkiem.
  • Smażyłem placuszki nakładając po 2-3 łyżki masy na jeden z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
  • Placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach po upieczeniu.
  • Można podawać z twarożkiem ze śmietaną i posypane szczypiorkiem lub pietruszką, ale same tez są pyszne.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placki ziemniaczane z warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Irena - Hooltaye w podróży

Do tych placków można chyba wszystko dodać, oprócz kiszonej kapusty.Chociaż kto wie.
Dam się pokroić i posolić solą za placki ziemniaczane.
Co za przepis!
Zazdroszczę Twojej kobiecie, bo chyba jakieś resztki jej dajesz?-)))

Paulina
2 miesięcy temu

Wypróbowałam dziś ten przepis, ale pieczarki zamieniłam na brokuła (obecnie córka ma na niego fazę, więc testujemy w różnych kombinacjach) i wyszło super 😀 Nie ukrywam, że walczyłyśmy o ostatniego placka…

Katarzyna
2 miesięcy temu

Kocham wszystko, co z ziemniaczków!

Słodko Słodka
2 miesięcy temu

Pyszne zestawienie,u mnie z cukinia i marchewką bardzo lubimy 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).