Potrzebne składniki
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1 średnia cebula
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 1/2 strąka papryki chili
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka majeranku
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy. Jednego ziemniaka, marchewkę i trzemy na tarce o grubych oczkach. Drugiego ziemniaka i cebulę na małych.
- Obie papryki i selera kroimy w drobna kostkę.
- Wkładamy wszystko do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki na złoty kolor.
- Podajemy z różnymi sosami lub śmietaną albo grzybkami marynowanymi.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placki ziemniaczane z warzywami na ostro wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Panie Karolu, zgłaszam reklamację… pół strąka chilli? Jako że propaguje Pan hedonistyczne podejście do odżywiania, to ja proponuję przynajmniej jedną całą papryczkę, raz kozie śmierć! 😉
a na zdrowie ja dodałem całą i jeszcze pestki ale było ostre w pieruny więc w przepisie pół się znalazło 🙂
czyli zadecydowało litościwe serce jednak 🙂