Potrzebne składniki
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1 średnia cebula
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 1/2 strąka papryki chili
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka majeranku
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy. Jednego ziemniaka, marchewkę i trzemy na tarce o grubych oczkach. Drugiego ziemniaka i cebulę na małych.
- Obie papryki i selera kroimy w drobna kostkę.
- Wkładamy wszystko do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
- Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki na złoty kolor.
- Podajemy z różnymi sosami lub śmietaną albo grzybkami marynowanymi.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placki ziemniaczane z warzywami na ostro wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Panie Karolu, zgłaszam reklamację… pół strąka chilli? Jako że propaguje Pan hedonistyczne podejście do odżywiania, to ja proponuję przynajmniej jedną całą papryczkę, raz kozie śmierć! 😉
a na zdrowie ja dodałem całą i jeszcze pestki ale było ostre w pieruny więc w przepisie pół się znalazło 🙂
czyli zadecydowało litościwe serce jednak 🙂