Kosą po patelni Przepisy Grzyby Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

3 min. czytania
0
0
Chodziły za mną placki ziemniaczane z sosem grzybowym i chodziły. Tez tak czasem macie, że obiad za Wami chodzi? A, że grzybków udało się kilka zebrać to w końcu trafiły z plackami na talerze. O mamo, jaka pycha! Najadłem się na zapas jeszcze bo pewnie za rok znów się pojawią za mną i będą krzyczeć zrób nas. Najlepsze są jednak ze świeżych dopiero co zebranych grzybków. Palce lizać i talerz. Jeszcze takie dorodne kapelusze koźlaków i prawdziwków, jak się znajdą na stole, to poezja.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz.

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • kilka dorodnych grzybów leśnych rodzaj wg. uznania
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe opakowanie śmietany 12%
  • pół łyżeczki estragonu
  • pieprz (sól)
  • olej i masło do smażenia

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
  • Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków razem z mąką i jajkiem. Całość mieszamy.
  • Nakładamy po 2 łyżki masy na jeden placek na rozgrzaną patelnię z olejem i lekko wyrównujemy. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • Grzyby oczyszczamy kroimy na kawałki (nie muszą być małe).
  • Smażymy na oleju z dodatkiem masła i czosnkiem przeciśniętym przez praskę do miękkości.
  • Dodajemy posoloną, śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki i estragonem.
  • Całość chwilę podgotowujemy i podajemy placki z sosem na talerze.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA

Zobacz też

Babka piaskowa ucierana

Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…