Chodziły za mną placki ziemniaczane z sosem grzybowym i chodziły. Tez tak czasem macie, że obiad za Wami chodzi? A, że grzybków udało się kilka zebrać to w końcu trafiły z plackami na talerze. O mamo, jaka pycha! Najadłem się na zapas jeszcze bo pewnie za rok znów się pojawią za mną i będą krzyczeć zrób nas. Najlepsze są jednak ze świeżych dopiero co zebranych grzybków. Palce lizać i talerz. Jeszcze takie dorodne kapelusze koźlaków i prawdziwków, jak się znajdą na stole, to poezja.
Jak wykonać przepis na - Placki ziemniaczane z sosem grzybowymPotrzebne składniki
- 5 ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- kilka dorodnych grzybów leśnych rodzaj wg. uznania
- 1 ząbek czosnku
- 1 małe opakowanie śmietany 12%
- pół łyżeczki estragonu
- pieprz (sól)
- olej i masło do smażenia
Sposób wykonania
- Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
- Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków razem z mąką i jajkiem. Całość mieszamy.
- Nakładamy po 2 łyżki masy na jeden placek na rozgrzaną patelnię z olejem i lekko wyrównujemy. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Grzyby oczyszczamy kroimy na kawałki (nie muszą być małe).
- Smażymy na oleju z dodatkiem masła i czosnkiem przeciśniętym przez praskę do miękkości.
- Dodajemy posoloną, śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki i estragonem.
- Całość chwilę podgotowujemy i podajemy placki z sosem na talerze.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placki ziemniaczane z sosem grzybowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: