Potrzebne składniki
- 5 ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- kilka dorodnych grzybów leśnych rodzaj wg. uznania
- 1 ząbek czosnku
- 1 małe opakowanie śmietany 12%
- pół łyżeczki estragonu
- pieprz (sól)
- olej i masło do smażenia
Sposób wykonania
- Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
- Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków razem z mąką i jajkiem. Całość mieszamy.
- Nakładamy po 2 łyżki masy na jeden placek na rozgrzaną patelnię z olejem i lekko wyrównujemy. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Grzyby oczyszczamy kroimy na kawałki (nie muszą być małe).
- Smażymy na oleju z dodatkiem masła i czosnkiem przeciśniętym przez praskę do miękkości.
- Dodajemy posoloną, śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki i estragonem.
- Całość chwilę podgotowujemy i podajemy placki z sosem na talerze.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placki ziemniaczane z sosem grzybowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!