w , ,

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Chodziły za mną placki ziemniaczane z sosem grzybowym i chodziły. Tez tak czasem macie, że obiad za Wami chodzi? A, że grzybków udało się kilka zebrać to w końcu trafiły z plackami na talerze. O mamo, jaka pycha! Najadłem się na zapas jeszcze bo pewnie za rok znów się pojawią za mną i będą krzyczeć zrób nas. Najlepsze są jednak ze świeżych dopiero co zebranych grzybków. Palce lizać i talerz. Jeszcze takie dorodne kapelusze koźlaków i prawdziwków, jak się znajdą na stole, to poezja.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Potrzebne składniki

  • 5 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • kilka dorodnych grzybów leśnych rodzaj wg. uznania
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe opakowanie śmietany 12%
  • pół łyżeczki estragonu
  • pieprz (sól)
  • olej i masło do smażenia

Sposób wykonania

  • Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
  • Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków razem z mąką i jajkiem. Całość mieszamy.
  • Nakładamy po 2 łyżki masy na jeden placek na rozgrzaną patelnię z olejem i lekko wyrównujemy. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  • Grzyby oczyszczamy kroimy na kawałki (nie muszą być małe).
  • Smażymy na oleju z dodatkiem masła i czosnkiem przeciśniętym przez praskę do miękkości.
  • Dodajemy posoloną, śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki i estragonem.
  • Całość chwilę podgotowujemy i podajemy placki z sosem na talerze.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placki ziemniaczane z sosem grzybowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze