Kosą po patelni Przepisy Grzyby Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

0

Chodziły za mną placki ziemniaczane z sosem grzybowym i chodziły. Tez tak czasem macie, że obiad za Wami chodzi? A, że grzybków udało się kilka zebrać to w końcu trafiły z plackami na talerze. O mamo, jaka pycha! Najadłem się na zapas jeszcze bo pewnie za rok znów się pojawią za mną i będą krzyczeć zrób nas. Najlepsze są jednak ze świeżych dopiero co zebranych grzybków. Palce lizać i talerz. Jeszcze takie dorodne kapelusze koźlaków i prawdziwków, jak się znajdą na stole, to poezja.

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • kilka dorodnych grzybów leśnych rodzaj wg. uznania
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe opakowanie śmietany 12%
  • pół łyżeczki estragonu
  • pieprz, sól
  • olej i masło do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
  2. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ziemniaków razem z mąką i jajkiem. Całość mieszamy.
  3. Nakładamy po 2 łyżki masy na jeden placek na rozgrzaną patelnię z olejem i lekko wyrównujemy. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
  4. Grzyby oczyszczamy kroimy na kawałki (nie muszą być małe).
  5. Smażymy na oleju z dodatkiem masła i czosnkiem przeciśniętym przez praskę do miękkości.
  6. Dodajemy posoloną, śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki i estragonem.
  7. Całość chwilę podgotowujemy i podajemy placki z sosem na talerze.