w ,

Placki z kalafiora

Pyszne delikatne i chrupiące placki z kalafiora. Robiąc je na 100% zaskoczycie domowników i będzie to miła odmiana od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można je podawać ze śmietaną, sosem pomidorowym lub czosnkowym. Z cukrem raczej nie polecam. Można je podawać jako samodzielne danie, lub np. w towarzystwie gulaszu. Szalenie proste do wykonania i kalafiora nie trzeba wstępnie podgotowywać. Spróbujcie – dla mnie rewelacja.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Placki z kalafiora
Składniki:
  • 1/2 kalafiora
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Kalafior ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach najlepiej bezpośrednio do większej miski..
  • Dodaję do kalafiora pozostałe składniki czyli jajka i mąkę oraz posiekana drobno natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszam. Wyjdzie dość gęste i suche na początku, ale nie martwcie się tym, bo kalafior puści sok i wszystkie składniki się ładnie zlepią.. Pozostaje przyprawić wg. upodobania i znów wymieszać.
  • Nakładam łyżką placki na patelnię i smażę na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Możecie robić duże placki lub kilka małych – powiem szczerze, że te małe się łatwiej obraca, wiec zwyczajnie wygodniej.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placki z kalafiora wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia
9 dni temu

Uwielbiam takie nietypowe dania.!