Pyszne delikatne i chrupiące placki z kalafiora. Robiąc je na 100% zaskoczycie domowników i będzie to miła odmiana od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można je podawać ze śmietaną, sosem pomidorowym lub czosnkowym. Z cukrem raczej nie polecam. Można je podawać jako samodzielne danie, lub np. w towarzystwie gulaszu. Szalenie proste do wykonania i kalafiora nie trzeba wstępnie podgotowywać. Spróbujcie – dla mnie rewelacja.
Jak wykonać przepis na – Placki z kalafiora
Potrzebne składniki
- 1/2 kalafiora
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Kalafior ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach najlepiej bezpośrednio do większej miski..
- Dodaję do kalafiora pozostałe składniki czyli jajka i mąkę oraz posiekana drobno natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszam. Wyjdzie dość gęste i suche na początku, ale nie martwcie się tym, bo kalafior puści sok i wszystkie składniki się ładnie zlepią.. Pozostaje przyprawić wg. upodobania i znów wymieszać.
- Nakładam łyżką placki na patelnię i smażę na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Możecie robić duże placki lub kilka małych – powiem szczerze, że te małe się łatwiej obraca, wiec zwyczajnie wygodniej.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placki z kalafiora wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Uwielbiam takie nietypowe dania.!