Kosą po patelni Przepisy Dynia Placki z dyni z jabłkiem

Placki z dyni z jabłkiem

1 min. czytania
0
0
Przepis na placki z dyni z jabłkiem jest banalny, jednak samo danie już na szczęście nie. Przyprawy, rodzynki, skórka pomarańczowa to wszystko nadaje im charakter i wyrazisty smak. Podane z odrobiną śmietany są pyszne. Chwilowo przerwa od dań zdrowych - czasem trzeba też zjeść coś zwyczajnie pysznego bez patrzenia na kalorie. Wystarczy zjeść zwyczajnie mniej, chociaż powiem Wam, że ciężko się od nich oderwać... a mogę jeszcze jeden? 10 pompek i wcinaj!
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 500 g obranej dyni
  • 1 jabłko
  • 4-5 łyżek pełnych mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Dynię i obrane jabłko ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy pozostałe składniki.
  • Mąkę nie wsypujemy od razu całą, sprawdzamy jaka jest gęstość ciasta i ewentualnie dodajemy. Dokładnie mieszamy.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…