Kosą po patelni Przepisy Grzyby Placek ziemniaczany z pieczarkami i warzywami

Placek ziemniaczany z pieczarkami i warzywami

3 min. czytania
0
1
Wersja wege placka po węgiersku czyli placek ziemniaczany z pieczarkami i warzywami. Nie jest to jakoś wybitnie lekkie danie ale pyszne. Sos pomidorowy, czosnek, cebula, papryka i pieczarki. Całość świetnie się komponuje z ziemniakami. Sycące i proste danie o wyrazistym smaku. Polecam na wierzch odrobinę jogurtu naturalnego.
Placek ziemniaczany z pieczarkami i warzywami
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 50 min.
Przepis na:

Placek ziemniaczany z pieczarkami i warzywami

Składniki:

Placek:

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 300 g pieczarek
  • 3 pomidory
  • sól (pieprz)
  • ostra papryka
  • bazylia
  • tymianek
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Cukinię kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a pieczarki w plasterki.
  • Na rozgrzanym oleju smażymy kolejno dodając gdy poprzednia partia zmięknie: cebulę, czosnek, pieczarki, paprykę i na końcu pomidory pokrojone w drobną kostkę obrane ze skórki.
  • Doprawiamy sola pieprzem i ziołami, mieszamy i pozwalamy aby płyn lekko odparował.
  • Przygotowujemy składniki na placek: ścieramy na tarce ziemniaki, cebulę i czosnek. Mieszamy z mąką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odlewamy wodę.
  • Placki smażymy na oleju na dużej patelni, równomiernie na całość nakładając warstwę ziemniaków, wygładzając łyżka powierzchnię. Czekamy aż spód się zrumieni porządnie i przewracamy, najlepiej używając talerza.
  • Nakładamy do środka placka farsz i polewamy lekko powstałym sosem. Można dodać na wierz kleks śmietany lub jogurtu.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…