Kosą po patelni Przepisy Grzyby Placek ziemniaczany z pieczarkami i warzywami

Placek ziemniaczany z pieczarkami i warzywami

2 min. czytania
0
1
Wersja wege placka po węgiersku czyli placek ziemniaczany z pieczarkami i warzywami. Nie jest to jakoś wybitnie lekkie danie ale pyszne. Sos pomidorowy, czosnek, cebula, papryka i pieczarki. Całość świetnie się komponuje z ziemniakami. Sycące i proste danie o wyrazistym smaku. Polecam na wierzch odrobinę jogurtu naturalnego.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 50 min.
Drukuj przepis

Składniki:

Placek:

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 300 g pieczarek
  • 3 pomidory
  • sól (pieprz)
  • ostra papryka
  • bazylia
  • tymianek
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Cukinię kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a pieczarki w plasterki.
  • Na rozgrzanym oleju smażymy kolejno dodając gdy poprzednia partia zmięknie: cebulę, czosnek, pieczarki, paprykę i na końcu pomidory pokrojone w drobną kostkę obrane ze skórki.
  • Doprawiamy sola pieprzem i ziołami, mieszamy i pozwalamy aby płyn lekko odparował.
  • Przygotowujemy składniki na placek: ścieramy na tarce ziemniaki, cebulę i czosnek. Mieszamy z mąką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odlewamy wodę.
  • Placki smażymy na oleju na dużej patelni, równomiernie na całość nakładając warstwę ziemniaków, wygładzając łyżka powierzchnię. Czekamy aż spód się zrumieni porządnie i przewracamy, najlepiej używając talerza.
  • Nakładamy do środka placka farsz i polewamy lekko powstałym sosem. Można dodać na wierz kleks śmietany lub jogurtu.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…