Placek ze śliwkami

2 min. czytania
2
0
Drożdżowy placek ze śliwkami - smak mojego życia, a nie tylko dzieciństwa. Uwielbiam ten właśnie bo nie jest za bardzo słodki a cukier brązowy z sokiem ze śliwek tworzy delikatną skórkę. Cudownie kwaskowo-słodki wierzch i lekko słodkie ciasto drożdżowe - idealne połączenie. Migdały i cynamon nadają dodatkowy koloryt. Pycha - koniecznie wypróbujcie, póki wszędzie śliwki są łatwo dostępne.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas całkowity: 1 godz. 15 min.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 8 g.
  • 6 łyżek cukru
  • 150 g margaryny Kasia
  • 3 jajka
  • pół kilo śliwek węgierek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • garść płatków migdałowych
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Sposób wykonania:

  • Mąkę mieszamy z cukrem białym, drożdżami i połową cynamonu.
  • Wlewamy mleko, dodajemy jajka, aromat i rozpuszczoną przestudzoną margarynę.
  • Wszystko porządnie wyrabiamy lub mieszamy za pomocą robota (o wiele wygodniej)
  • Jak masa stanie się jednolita i pulchna, zostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką na 20 min.
  • Ciasto przekładamy do okrągłej tortownicy i wyrównujemy.
  • Na wierzch układamy połówki pozbawionych pestek śliwek skórką do dołu. Śliwki układamy ciasno na całej powierzchni.
  • Posypujemy równomiernie śliwki resztą cynamonu, cukrem brązowym i płatkami migdałowymi.
  • Pieczemy w 170 stopniach 40-45 min do momentu, aż ciasto między śliwkami lekko zbrązowienie jak na zdjęciu.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …