Potrzebne składniki
Ciasto kruche
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g masła (zimnego)
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Owoce
- 1 kg jabłek
- 1 kiść winogron ok. 100 g
- 100 g borówek
- 2 duże brzoskwinie
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka
- 140 g maki
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób wykonania
- Składniki na kruche ciasto łączę ze sobą i zagniatam szybko. Ciasto owijam folią i wkładam na godzinę do lodówki.
- Myje i obieram jabłka, przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję w dość cienkie plasterki.
- Winogrona kroje na na pół, wyciągam pestki i dodaję do jabłek razem z umytymi borówkami i brzoskwiniami pokrojonymi jak jabłka w plasterki (oczywiście również bez pestek).
- Zasypuję cukrem i cynamonem i mieszam wszystkie owoce.
- Ciasto rozkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 32×25 cm. Nakłuwam widelcem spód i wyklejam lekko tez brzegi. Piekę sam spód przez 20 min w temp 180 stopni.
- Składniki na kruszonkę łącze i wygniatam rękami do połączenia składników.
- Wyjmuję spód z piekarnika, wykładam na wierzch owoce.i posypuję kruszonką. Wstawiam do piekarnika i znów piekę 30 min. w 180 stopniach.
- Ciasto można posypać cukrem pudrem lub zostawić jak jest – idealnie smakuje z porcją lodów na talerzu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek owocowy z kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!