w ,

Placek drożdżowy z porzeczkami



Placek drożdżowy z porzeczkami i kruszonką to w zasadzie klasyka gatunku. Lekko kwaskowy, a jednocześnie słodki, dla mnie idealny. Uwielbiam ciasto drożdżowe a w tej wersji nie ma go niestety za dużo ale możecie zrobić grubszy korzystając z mniejszej formy. Warto chyba na koniec jeszcze polukrować bo jednak porzeczki nie należą do słodkich owoców. Pachnie obłędnie w całym domu.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na - Placek drożdżowy z porzeczkami

Potrzebne składniki

  • 1 kg mrożonych porzeczek lub świeżych
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania
  • 0,5 szklanki cukru

Ciasto:

  • 500 mąki
  • 4 żółtka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 140 g cukru
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki soli

Kruszonka:

  • 70 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Sposób wykonania

  • Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe.
  • Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, i rozczyn drożdżowy.
  • Wyrabiamy dokładnie na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk. Uwaga ciasto drożdżowe wymaga pracy.
  • Wykładamy do formy dużej prostokątnej formy, wyłożonej papierem i zostawiamy na pół godziny.
  • Robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło - ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki.
  • Wykładamy na ciasto równomiernie porzeczki, posypujemy cukrem i cynamonem. Posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy 45-50 min. w temperaturze 180 stopni. Ciasto można jak wyjdzie za kwaśne, dodatkowo polukrować.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek drożdżowy z porzeczkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Placek drożdżowy z porzeczkami
Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Justyna
Justyna
1 miesiąc temu

Przepis super. Szukałam innego niż ucierane do mrożonych owoców. Nie myślałam, że drożdżowe ciasto także można piec z mrożonymi owocami.. Dlatego zachowawczo dałam mniej porzeczek, ale niepotrzebnie się martwiłam 🙂 nic się nie stało. Ciasto pięknie wyrosło i jedynym mankamentem była mała ilość owoców, hehe. Następnym razem nie będę żałowała. Spróbuję dać do środka. Polecam!

Justyna
Justyna
1 miesiąc temu
Odpowiedz  Justyna

Zapomniałam dodać, że robiłam z suszonych drożdży, które po prostu wymieszałam z mąką. Masło roztopiłam w ciepłym mleku i do tego dodałałam jajka. I taką miksturę wlałam do mąki z drożdżami 🙂

Małgorzata
Małgorzata
2 lat temu

Takie owocowe ciasta lubię najbardziej.