Potrzebne składniki
- 1 kg mrożonych porzeczek lub świeżych
- 1 łyżeczka cynamonu do posypania
- 0,5 szklanki cukru
Ciasto:
- 500 mąki
- 4 żółtka
- 50 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 140 g cukru
- 100 g masła
- pół łyżeczki soli
Kruszonka:
- 70 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
Sposób wykonania
- Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe.
- Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
- Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, i rozczyn drożdżowy.
- Wyrabiamy dokładnie na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk. Uwaga ciasto drożdżowe wymaga pracy.
- Wykładamy do formy dużej prostokątnej formy, wyłożonej papierem i zostawiamy na pół godziny.
- Robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło - ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki.
- Wykładamy na ciasto równomiernie porzeczki, posypujemy cukrem i cynamonem. Posypujemy kruszonką.
- Pieczemy 45-50 min. w temperaturze 180 stopni. Ciasto można jak wyjdzie za kwaśne, dodatkowo polukrować.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek drożdżowy z porzeczkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Przepis super. Szukałam innego niż ucierane do mrożonych owoców. Nie myślałam, że drożdżowe ciasto także można piec z mrożonymi owocami.. Dlatego zachowawczo dałam mniej porzeczek, ale niepotrzebnie się martwiłam 🙂 nic się nie stało. Ciasto pięknie wyrosło i jedynym mankamentem była mała ilość owoców, hehe. Następnym razem nie będę żałowała. Spróbuję dać do środka. Polecam!
Zapomniałam dodać, że robiłam z suszonych drożdży, które po prostu wymieszałam z mąką. Masło roztopiłam w ciepłym mleku i do tego dodałałam jajka. I taką miksturę wlałam do mąki z drożdżami 🙂
Ciasto drożdżowe z porzeczkami rewelacja i faktycznie nie jest za kwaśne, cynamon też zrobił swoje. Naprawdę polecam
Takie owocowe ciasta lubię najbardziej.