Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Placek drożdżowy z porzeczkami

Placek drożdżowy z porzeczkami

0

Placek drożdżowy z porzeczkami i kruszonką to w zasadzie klasyka gatunku. Lekko kwaskowy, a jednocześnie słodki, dla mnie idealny. Uwielbiam ciasto drożdżowe a w tej wersji nie ma go niestety za dużo ale możecie zrobić grubszy korzystając z mniejszej formy. Warto chyba na koniec jeszcze polukrować bo jednak porzeczki nie należą do słodkich owoców. Pachnie obłędnie w całym domu.

Placek drożdżowy z porzeczkami

Placek drożdżowy z porzeczkami

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 50 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 20 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 1 kg mrożonych porzeczek lub świeżych
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania
  • 0,5 szklanki cukru
    Ciasto:
  • 500 mąki
  • 4 żółtka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 140 g cukru
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki soli
    Kruszonka:
  • 70 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe.
  2. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  3. Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, i rozczyn drożdżowy.
  4. Wyrabiamy dokładnie na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk. Uwaga ciasto drożdżowe wymaga pracy.
  5. Wykładamy do formy dużej prostokątnej formy, wyłożonej papierem i zostawiamy na pół godziny.
  6. Robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło - ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki.
  7. Wykładamy na ciasto równomiernie porzeczki, posypujemy cukrem i cynamonem. Posypujemy kruszonką.
  8. Pieczemy 45-50 min. w temperaturze 180 stopni. Ciasto można jak wyjdzie za kwaśne, dodatkowo polukrować.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/placek-drozdzowy-z-porzeczkami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salces…