Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Placek drożdżowy z porzeczkami

Placek drożdżowy z porzeczkami

3 min. czytania
1
0
Placek drożdżowy z porzeczkami i kruszonką to w zasadzie klasyka gatunku. Lekko kwaskowy, a jednocześnie słodki, dla mnie idealny. Uwielbiam ciasto drożdżowe a w tej wersji nie ma go niestety za dużo ale możecie zrobić grubszy korzystając z mniejszej formy. Warto chyba na koniec jeszcze polukrować bo jednak porzeczki nie należą do słodkich owoców. Pachnie obłędnie w całym domu.
Placek drożdżowy z porzeczkami
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Przepis na:

Placek drożdżowy z porzeczkami

Składniki:

  • 1 kg mrożonych porzeczek lub świeżych
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania
  • 0,5 szklanki cukru

Ciasto:

  • 500 mąki
  • 4 żółtka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 140 g cukru
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki soli

Kruszonka:

  • 70 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Sposób wykonania:

  • Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe.
  • Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, i rozczyn drożdżowy.
  • Wyrabiamy dokładnie na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk. Uwaga ciasto drożdżowe wymaga pracy.
  • Wykładamy do formy dużej prostokątnej formy, wyłożonej papierem i zostawiamy na pół godziny.
  • Robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło - ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki.
  • Wykładamy na ciasto równomiernie porzeczki, posypujemy cukrem i cynamonem. Posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy 45-50 min. w temperaturze 180 stopni. Ciasto można jak wyjdzie za kwaśne, dodatkowo polukrować.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Małgorzata - 12 kwietnia 2019 w 16:53

    Takie owocowe ciasta lubię najbardziej.

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…