Potrzebne składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/3 kostki drożdży
- pół szklanki wody
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
- zioła prowansalskie
Sos:
- 4 pomidory malinowe
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- cukier (sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony))
- bazylia (słodka papryka)
Na wierzch:
- pieczarki (krótko przesmażone)
- salami
- kukurydza (mała puszka)
- talarki cukinii
- żółty ser
- czarne oliwki
Sposób wykonania
- Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na 20 min.
- Z mąki, zaczynu i oliwy wyrabiamy dokładnie luźne ciągnące się ciasto. Sterujemy wodą by uzyskać właściwą strukturę dolewając więcej w razie potrzeby. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.
- Pomidory kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drobno posiekanym czosnkiem i resztą składników na sos. Doprawiamy wg uznania.
- Jak już uzyskamy na patelni zagęszczony sos przecieramy go przez sito.
- Ciasto rozwałkowujemy lub jak ktoś umie to rozciągamy na duża blaszkę lub tworzymy dwa okrągłe placki i smarujemy sosem.
- Nakładamy pozostałe składniki: pieczarki, salami, cukinię, posypujemy kukurydzą i pokrojonymi oliwkami. Całość posypujemy tartym serem.
- Nie podam ile pieczemy ale jeśli użyjecie piekarnika to zwyczajnie patrzcie przez szybkę, jedno pewne, że pizza lubi wysokie temperatury więc 250 stopni 7-8 minut i sprawdzajcie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pizza z góralskiego pieca wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.