w ,

Pizza z góralskiego pieca

Pizza z góralskiego pieca

Nuti zrobiła sobie babski (przynajmniej taki miał być bo się okazało że gości jest więcej) wypad w góry i dorwały u koleżanki w chacie piec opalany drewnem. Postanowiły zrobić pizzę. Ja wiem, że ciężko dorwać gdzieś teraz taki piec i pewnie ta pizza smakowała wyjątkowo właśnie przez góry, klimat i nadmiar głodnych ludzi w jednym pomieszczeniu. Jednak myślę, że można spokojnie zrobić to w domu i piekarniku i będzie równie dobre. Fajny ten sos na smażonych pomidorach pewnie dodaje daniu kolorytu. Pewnie bo nie zostałem zaproszony na imprezę a znam tylko relację i mogłem sobie tylko obejrzeć zdjęcia i polizać monitor. Autorzy pizzy: Nuti, Paweł, Marta i Ewa.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na – Pizza z góralskiego pieca

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/3 kostki drożdży
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru
  • zioła prowansalskie

Sos:

  • 4 pomidory malinowe
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • cukier (sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony))
  • bazylia (słodka papryka)

Na wierzch:

  • pieczarki (krótko przesmażone)
  • salami
  • kukurydza (mała puszka)
  • talarki cukinii
  • żółty ser
  • czarne oliwki

Sposób wykonania

  • Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na 20 min.
  • Z mąki, zaczynu i oliwy wyrabiamy dokładnie luźne ciągnące się ciasto. Sterujemy wodą by uzyskać właściwą strukturę dolewając więcej w razie potrzeby. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.
  • Pomidory kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drobno posiekanym czosnkiem i resztą składników na sos. Doprawiamy wg uznania.
  • Jak już uzyskamy na patelni zagęszczony sos przecieramy go przez sito.
  • Ciasto rozwałkowujemy lub jak ktoś umie to rozciągamy na duża blaszkę lub tworzymy dwa okrągłe placki i smarujemy sosem.
  • Nakładamy pozostałe składniki: pieczarki, salami, cukinię, posypujemy kukurydzą i pokrojonymi oliwkami. Całość posypujemy tartym serem.
  • Nie podam ile pieczemy ale jeśli użyjecie piekarnika to zwyczajnie patrzcie przez szybkę, jedno pewne, że pizza lubi wysokie temperatury więc 250 stopni 7-8 minut i sprawdzajcie.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pizza z góralskiego pieca wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze