Nuti zrobiła sobie babski (przynajmniej taki miał być bo się okazało że gości jest więcej) wypad w góry i dorwały u koleżanki w chacie piec opalany drewnem. Postanowiły zrobić pizzę. Ja wiem, że ciężko dorwać gdzieś teraz taki piec i pewnie ta pizza smakowała wyjątkowo właśnie przez góry, klimat i nadmiar głodnych ludzi w jednym pomieszczeniu. Jednak myślę, że można spokojnie zrobić to w domu i piekarniku i będzie równie dobre. Fajny ten sos na smażonych pomidorach pewnie dodaje daniu kolorytu. Pewnie bo nie zostałem zaproszony na imprezę a znam tylko relację i mogłem sobie tylko obejrzeć zdjęcia i polizać monitor. Autorzy pizzy: Nuti, Paweł, Marta i Ewa.
Jak wykonać przepis na – Pizza z góralskiego piecaPotrzebne składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/3 kostki drożdży
- pół szklanki wody
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
- zioła prowansalskie
Sos:
- 4 pomidory malinowe
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- cukier (sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony))
- bazylia (słodka papryka)
Na wierzch:
- pieczarki (krótko przesmażone)
- salami
- kukurydza (mała puszka)
- talarki cukinii
- żółty ser
- czarne oliwki
Sposób wykonania
- Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy na 20 min.
- Z mąki, zaczynu i oliwy wyrabiamy dokładnie luźne ciągnące się ciasto. Sterujemy wodą by uzyskać właściwą strukturę dolewając więcej w razie potrzeby. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.
- Pomidory kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drobno posiekanym czosnkiem i resztą składników na sos. Doprawiamy wg uznania.
- Jak już uzyskamy na patelni zagęszczony sos przecieramy go przez sito.
- Ciasto rozwałkowujemy lub jak ktoś umie to rozciągamy na duża blaszkę lub tworzymy dwa okrągłe placki i smarujemy sosem.
- Nakładamy pozostałe składniki: pieczarki, salami, cukinię, posypujemy kukurydzą i pokrojonymi oliwkami. Całość posypujemy tartym serem.
- Nie podam ile pieczemy ale jeśli użyjecie piekarnika to zwyczajnie patrzcie przez szybkę, jedno pewne, że pizza lubi wysokie temperatury więc 250 stopni 7-8 minut i sprawdzajcie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pizza z góralskiego pieca wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: