Jest to totalna improwizacja i przepis całkowicie mój z głowy ale pewnie podobny do innych. Różnica chyba polega na wykorzystaniu mleka a nie śmietany bo ja osobiście jakoś nie przepadam za ciężkimi sosami, szczególnie do drobiu. Jakiś czase temu to wymyśliłem zrobiłem i wszyscy wszamali i szamią dość często do dziś. A tak naprawdę potrzeba i braki w lodówce matką wynalazków. Danie szybkie i naprawdę smaczne – polecam.
Jak wykonać przepis na - Pierś z kurczaka w sosie mlecznymPotrzebne składniki
- pierś z kurczaka cała
- 2 marchewki (można też użyć miesznki marchwi z groszkiem takiej w słoikach)
- 1 duża cebula
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (sól, pieprz, gałka, cukier)
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Kurczaka kroimy w drobna kostkę lub paseczki zalewamy sosem sojowym, pieprzymy i dodajemy trochę oliwy.
- Mieszamy i wstawiamy na 15 min. do lodówki.
- Marchew i cebulę kroimy drobno.
- Do mleka wciskamy 2 ząbki czosnku, wsypujemy szczyptę gałki muszkatołowej i wsypujemy mąkę całość dokładnie mieszamy by nie było grudek.
- Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy cebulę, smażymy chwilę do zeszklenia.
- Wrzucamy kurczaka i podsmażamy mieszając kilka minut.
- Dorzucamy marchew i również podsmażamy przez chwilę.
- Zalewamy całość bulionem i dusimy kilka minut aż marchew zmięknie.
- Na koniec wlewamy przygotowane mleko intensywnie mieszając by składniki się ładnie połączyły (do mleka przed wlaniem nabierz kilka łyżek bulionu i rozporowadź – unikniesz grudek w sosie) i gotujemy jeszcze chwilę.
- Jeśli sos wyjdzie za gęsty można dolać trochę wody jak za bardzo płynny gotujemy troszkę dłużej bez przykrycia redukując.
Można podawać z ryżem lub ziemniakami w sumie bez dodatków bo warzywo mamy w sosie ale doskonale pasuje sałata ze śmietaną lub mizeria.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierś z kurczaka w sosie mlecznym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: