Potrzebne składniki
- pierś z kurczaka cała
- 2 marchewki (można też użyć miesznki marchwi z groszkiem takiej w słoikach)
- 1 duża cebula
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (sól, pieprz, gałka, cukier)
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Kurczaka kroimy w drobna kostkę lub paseczki zalewamy sosem sojowym, pieprzymy i dodajemy trochę oliwy.
- Mieszamy i wstawiamy na 15 min. do lodówki.
- Marchew i cebulę kroimy drobno.
- Do mleka wciskamy 2 ząbki czosnku, wsypujemy szczyptę gałki muszkatołowej i wsypujemy mąkę całość dokładnie mieszamy by nie było grudek.
- Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy cebulę, smażymy chwilę do zeszklenia.
- Wrzucamy kurczaka i podsmażamy mieszając kilka minut.
- Dorzucamy marchew i również podsmażamy przez chwilę.
- Zalewamy całość bulionem i dusimy kilka minut aż marchew zmięknie.
- Na koniec wlewamy przygotowane mleko intensywnie mieszając by składniki się ładnie połączyły (do mleka przed wlaniem nabierz kilka łyżek bulionu i rozporowadź – unikniesz grudek w sosie) i gotujemy jeszcze chwilę.
- Jeśli sos wyjdzie za gęsty można dolać trochę wody jak za bardzo płynny gotujemy troszkę dłużej bez przykrycia redukując.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierś z kurczaka w sosie mlecznym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!