Kosą po patelni Przepisy Drób Pierś z kurczaka w sosie mlecznym

Pierś z kurczaka w sosie mlecznym

3 min. czytania
0
0
Jest to totalna improwizacja i przepis całkowicie mój z głowy ale pewnie podobny do innych. Różnica chyba polega na wykorzystaniu mleka a nie śmietany bo ja osobiście jakoś nie przepadam za ciężkimi sosami, szczególnie do drobiu. Jakiś czase temu to wymyśliłem zrobiłem i wszyscy wszamali i szamią dość często do dziś. A tak naprawdę potrzeba i braki w lodówce matką wynalazków. Danie szybkie i naprawdę smaczne – polecam.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Przepis na:

Pierś z kurczaka w sosie mlecznym

Składniki:

  • pierś z kurczaka cała
  • 2 marchewki (można też użyć miesznki marchwi z groszkiem takiej w słoikach)
  • 1 duża cebula
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy (sól, pieprz, gałka, cukier)
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Kurczaka kroimy w drobna kostkę lub paseczki zalewamy sosem sojowym, pieprzymy i dodajemy trochę oliwy.
  • Mieszamy i wstawiamy na 15 min. do lodówki.
  • Marchew i cebulę kroimy drobno.
  • Do mleka wciskamy 2 ząbki czosnku, wsypujemy szczyptę gałki muszkatołowej i wsypujemy mąkę całość dokładnie mieszamy by nie było grudek.
  • Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy cebulę, smażymy chwilę do zeszklenia.
  • Wrzucamy kurczaka i podsmażamy mieszając kilka minut.
  • Dorzucamy marchew i również podsmażamy przez chwilę.
  • Zalewamy całość bulionem i dusimy kilka minut aż marchew zmięknie.
  • Na koniec wlewamy przygotowane mleko intensywnie mieszając by składniki się ładnie połączyły (do mleka przed wlaniem nabierz kilka łyżek bulionu i rozporowadź – unikniesz grudek w sosie) i gotujemy jeszcze chwilę.
  • Jeśli sos wyjdzie za gęsty można dolać trochę wody jak za bardzo płynny gotujemy troszkę dłużej bez przykrycia redukując.

Uwagi dodatkowe

Można podawać z ryżem lub ziemniakami w sumie bez dodatków bo warzywo mamy w sosie ale doskonale pasuje sałata ze śmietaną lub mizeria.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Ozorki wieprzowe w galarecie

    Tradycyjne danie wg. przepisu ze starej książki pt. Kuchnia Polska, czyli klasyczne ozorki…
  • Sajgonki domowej roboty z kurczakiem

    Sajgonki domowej roboty z kurczakiem

    Uwielbiam sajgonki, a te z kurczakiem zrobione samemu w domu, smakują naprawdę wybornie. N…
  • Pilaw turecki

    Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…