Doskonała, soczysta pierś z kaczki z jabłkami macerowana w soku pomarańczowym z dodatkiem estragonu i majeranku. Wszystko w pomarańczowym sosie z czerwonym winem i sokiem z jabłek. Jak dla mnie bomba. Ponacinana chrupiąca skórka, kaczka długo macerowana w soku - pełnia aromatów i smaku mięsa. Dodatkowo wytopiony tłuszczyk z kaczki w sosie. Naprawdę świetna propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad.
Jak wykonać przepis na - Pierś z kaczki z jabłkamiPotrzebne składniki
- 2 piersi z kaczki
- 1 pomarańcza
- pół szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 2 duże jabłka
- 1 łyżeczka estragonu
- pół łyżeczki majeranku
- sól (pieprz)
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sposób wykonania
- Pierś umytą i osuszona nacinamy po stronie skóry. Nacieramy solą pieprzem i dość grubo estragonem.
- Wyciskamy sok z pomarańczy i zanurzamy w nim piersi z kaczki i zostawiamy na 2 godziny.
- Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni smażymy kaczkę z obu stron na rumiano.
- Pod koniec smażenia podlewamy winem.
- Zdejmujemy kaczkę z patelni i zawijamy w folię aluminiową na 10 min.
- Jabłka kroimy na drobne kawałki, posypujemy majerankiem i podsmażamy w sosie z patelni.
- Odpakowujemy kaczkę, nakładamy na talerze i obkładamy jabłkami polewając sosem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierś z kaczki z jabłkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: