Pierś z kaczki z jabłkami

0

Doskonała, soczysta pierś z kaczki z jabłkami macerowana w soku pomarańczowym z dodatkiem estragonu i majeranku. Wszystko w pomarańczowym sosie z czerwonym winem i sokiem z jabłek. Jak dla mnie bomba. Ponacinana chrupiąca skórka, kaczka długo macerowana w soku - pełnia aromatów i smaku mięsa. Dodatkowo wytopiony tłuszczyk z kaczki w sosie. Naprawdę świetna propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad.

Pierś z kaczki z jabłkami

Pierś z kaczki z jabłkami

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 pomarańcza
  • pół szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżeczka estragonu
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Pierś umytą i osuszona nacinamy po stronie skóry. Nacieramy solą pieprzem i dość grubo estragonem.
  2. Wyciskamy sok z pomarańczy i zanurzamy w nim piersi z kaczki i zostawiamy na 2 godziny.
  3. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni smażymy kaczkę z obu stron na rumiano.
  4. Pod koniec smażenia podlewamy winem.
  5. Zdejmujemy kaczkę z patelni i zawijamy w folię aluminiową na 10 min.
  6. Jabłka kroimy na drobne kawałki, posypujemy majerankiem i podsmażamy w sosie z patelni.
  7. Odpakowujemy kaczkę, nakładamy na talerze i obkładamy jabłkami polewając sosem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/piers-z-kaczki-z-jablkami/
  • Pieczeń z szynki w sosie własnym

    Danie z cyklu wstaw i samo się zrobi, więc idealne gdy nie bardzo chcemy stać przy garach …
  • Warkocze z piersi indyka

    Do wczorajszych kluseczek coś by się przydało, a świetnie pasują warkocze z piersi indyka.…
  • Kluski łyżką kładzione

    Klasyka nad klasykami czyli kluski łyżką kładzione. Tak wiem banał i w ogóle przepis, któr…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie

Zobacz też

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

Pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą i pomidorami. Smak lata w skumulowanej formie. J…