Pierś z kaczki z jabłkami

6 minuty czytania
0
0
403

Doskonała, soczysta pierś z kaczki z jabłkami macerowana w soku pomarańczowym z dodatkiem estragonu i majeranku. Wszystko w pomarańczowym sosie z czerwonym winem i sokiem z jabłek. Jak dla mnie bomba. Ponacinana chrupiąca skórka, kaczka długo macerowana w soku - pełnia aromatów i smaku mięsa. Dodatkowo wytopiony tłuszczyk z kaczki w sosie. Naprawdę świetna propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad.

Pierś z kaczki z jabłkami

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 pomarańcza
  • pół szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżeczka estragonu
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Pierś umytą i osuszona nacinamy po stronie skóry. Nacieramy solą pieprzem i dość grubo estragonem.
  2. Wyciskamy sok z pomarańczy i zanurzamy w nim piersi z kaczki i zostawiamy na 2 godziny.
  3. Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni smażymy kaczkę z obu stron na rumiano.
  4. Pod koniec smażenia podlewamy winem.
  5. Zdejmujemy kaczkę z patelni i zawijamy w folię aluminiową na 10 min.
  6. Jabłka kroimy na drobne kawałki, posypujemy majerankiem i podsmażamy w sosie z patelni.
  7. Odpakowujemy kaczkę, nakładamy na talerze i obkładamy jabłkami polewając sosem.
  • Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą

    Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulą to powiem Wam szczerze, jedyna forma wątróbki jaką c…
  • Ryba zapiekana w śmietanie

    Pyszna, soczysta ryba zapiekana w śmietanie. Wychodzi pulchna i delikatna, ponieważ podcza…
  • Czekoladowa fantazja smaków

    Obłędna wręcz czekoladowa fantazja smaków, to ciasto na szczególne okazje. Trochę z nim pr…
  • Ryba w galarecie

    Lubicie rybę w galarecie? Ja uwielbiam! W ogóle, wszystko co w galarecie to fajne, może ma…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Ciasto piernikowe z serem i pianką

    Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a …

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…