w , , , , , , ,

Pierś z kaczki z jabłkami



Doskonała, soczysta pierś z kaczki z jabłkami macerowana w soku pomarańczowym z dodatkiem estragonu i majeranku. Wszystko w pomarańczowym sosie z czerwonym winem i sokiem z jabłek. Jak dla mnie bomba. Ponacinana chrupiąca skórka, kaczka długo macerowana w soku - pełnia aromatów i smaku mięsa. Dodatkowo wytopiony tłuszczyk z kaczki w sosie. Naprawdę świetna propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Pierś z kaczki z jabłkami

Potrzebne składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 pomarańcza
  • pół szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżeczka estragonu
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sposób wykonania

  • Pierś umytą i osuszona nacinamy po stronie skóry. Nacieramy solą pieprzem i dość grubo estragonem.
  • Wyciskamy sok z pomarańczy i zanurzamy w nim piersi z kaczki i zostawiamy na 2 godziny.
  • Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni smażymy kaczkę z obu stron na rumiano.
  • Pod koniec smażenia podlewamy winem.
  • Zdejmujemy kaczkę z patelni i zawijamy w folię aluminiową na 10 min.
  • Jabłka kroimy na drobne kawałki, posypujemy majerankiem i podsmażamy w sosie z patelni.
  • Odpakowujemy kaczkę, nakładamy na talerze i obkładamy jabłkami polewając sosem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierś z kaczki z jabłkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze