Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Produkty w kuchni

Pierś czy nóżka – czyli jak wykorzystać różne elementy mięsa z indyka

Kosą po patelni 11 lutego 2021

Mięso z indyka nie jest jednorodne. Każda z jego części ma inny smak, właściwości i strukturę. Elementy jak udo, pierś czy skrzydła, możemy wykorzystać w różnych potrawach i poszczególne części sprawdzą się lepiej w konkretnych daniach, które do nich pasują. Mięso z indyka jest cenione za wysoką jakość jak i wyjątkowy smak. Odpowiednio je przyrządzając możemy uzyskać smaczne i pełne wartości odżywczych posiłki.

--- Reklama ---

Według dr inż. Joanny Neuhoff-Murawskiej, dietetyk oraz ekspert programu “Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”, w świetle ostatnich badań naukowych rozsądnym wyborem w naszej diecie jest tzw. mięso białe1. Zarówno pod względem wartości odżywczych jak i smaku indyk jest doskonałym wyborem.

Indyka jest źródłem białka, oraz jest to mięso o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, a szczególnie udo i pierś. Dlatego mięso z indyka jest często wykorzystywane właśnie w opracowywaniu diet. Indyk jest źródłem m.in. potasu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi..2

Skupmy się jednak na konkretnych częściach mięsa z indyka:

Udziec indyka

Mięso o ciemniejszej barwie i bardziej zbite niż np. krucha pierś. Jednak o najbardziej chyba wyrazistym smaku. Dzięki tym właściwościom idealnie nadaje się do pieczenia lub duszenia. Świetnie pasuje do wykorzystania np. w gulaszu lub potrawce. Ta część indyka wymaga trochę dłuższej obróbki termicznej, ze względu na twardość mięsa.

Szczerze jest to moja ulubiona część indyka ze względu na soczystość mięsa i właśnie wyraźny smak zbliżony do cielęciny. Często ją używam w mojej kuchni. Polecam wykonanie z uda indyka zapiekanek, szaszłyków czy możecie zwyczajnie je upiec. Jednak najlepsze to mięso będzie w daniu typu:

Gulasz z indyka z papryką i pomidorami

Pierś indyka

To chyba najbardziej popularna na naszych stołach część mięsa z indyka. Delikatna i krucha o łagodnym smaku. Często wykorzystywana jest na kotlety czy rolady. Z piersią z indyka musimy jednak uważać by jej nie wysuszyć. Przez swoją delikatność szybko odparowują z niej płyny.

Można ją łączyć z wyraźnymi zw smaku przyprawami, oraz uzupełniać danie poprzez dodanie owoców czy warzyw. Idealnie nadaje się zarówno do pieczenia jak i smażenia. Dodatkową zaletą tej części indyka jest jego wielkość. Możemy rozkroić je na dość duży płat i zawijać w środku farsz. Polecam szczególnie takie rolady z piersi indyka w formie pieczeni, przykład poniżej:

Pieczeń z indyka faszerowana cukinią i pieczarkami

Skrzydła indyka

Głównie wykorzystuję je, wraz z szyją do gotowania zup, wywarów i sosów. Doskonale jednak również nadają się do pieczenia, ponieważ zawierają dość sporo mięsa. Szczerze nie wyobrażam sobie rosołu bez dodania właśnie mięsa z indyka lub całkiem na jego bazie. Uzyskujemy pełny smak, naprawdę esencjonalny, a zarazem niezbyt tłusty.

Mięso z indyka jest bardzo łatwym mięsem do przygotowania, a do tego zdrowym i niezwykle smacznym. Przekonałem się do niego już dawno i teraz często gości w daniach na moim stole. Zachęcam Was również do spróbowania potraw z indyka i wykorzystywania go często w Swojej kuchni.

1 Nimptsch K., Bernstein A. M., Giovannucci E. i wsp. Dietary Intakes of Red Meat, Poultry, and Fish During High School and Risk of Colorectal Adenomas in Women. American Journal of Epidemiology 2013;178:172–183.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia.

Tagi drób, indyk, mięso, pierś, skrzydła, udziec
Kosą po patelni 11 lutego 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Chrusty lane – ciekawa alternatywa dla zwykłych faworków
Następny wpis Detoks cukrowy, czyli pozbywam się cukru ze swojej diety
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
adaś
adaś
11 lutego 2021 15:35

Udziec – dla mnie kawał indyka, który jest idealny. Smak, konsystencja tego mięsa – cud!

0
Odpowiedz

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Kurczak po chińsku

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Shakshuka – pyszne śniadanie

Udka kurczaka po francusku – szybki i prosty obiad

Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?