Kosą po patelni Przepisy Mięso Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą

0

Za pierogi dałbym się pokroić, w każdej postaci, a te chyba szczególnie. Pierogi z mięsem i kapustą to taki trochę klasyk pomieszany. Pyszne, delikatne i cienkie ciasto, a do tego wyrazisty farsz. Lubczyk i majeranek dodają smaku i radzę użyć sporo pieprzu, muszą być lekko ostre. Można je spokojnie mrozić lub odsmażać. Pewnie i tak zrobicie podwójna porcję jak ja by zostało na kiedyś, jeszcze trochę.

Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody
    Farsz:
  • 300 g mięsa mielonego
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki lubczyku i majeranek
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Kapustę przepłukujemy wodą i siekamy. Przesmażamy chwilę na patelni i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Cebulę drobno siekamy i smażymy dodając czosnek i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zarówno kapustę jak i mięso nie dosmażamy, tylko delikatnie podsmażamy. Przekładamy do miski i studzimy.
  3. Mieszamy kapustę z mięsem i do zimnego farszu dodajemy jajko.
  4. Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
  6. Na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy.
  7. Gotujemy od wypłynięcia 3 minuty.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/pierogi-z-miesem-i-kapusta/
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Pulpety gotowane w kapuście

    Delikatne pyszne mięsko otoczone kapustą z boczkiem i papryką czyli pulpety gotowane w kap…
  • Cepeliny – litewskie kartacze

    Powiem Wam, że cepeliny to nie jest łatwe danie i trzeba się narobić - jednak efekt mmmm..…
  • Ciecierzyca po bretońsku

    Szalenie proste danie i bardzo sycące. Ciecierzyca po bretońsku, to wariacja na temat popu…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Takie obiadki to ja lubię. Naleśniki z kurczakiem i warzywami, mocno nadziane farszem z se…