Za pierogi dałbym się pokroić, w każdej postaci, a te chyba szczególnie. Pierogi z mięsem i kapustą to taki trochę klasyk pomieszany. Pyszne, delikatne i cienkie ciasto, a do tego wyrazisty farsz. Lubczyk i majeranek dodają smaku i radzę użyć sporo pieprzu, muszą być lekko ostre. Można je spokojnie mrozić lub odsmażać. Pewnie i tak zrobicie podwójna porcję jak ja by zostało na kiedyś, jeszcze trochę.
Jak wykonać przepis na - Pierogi z mięsem i kapustąPotrzebne składniki
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki ciepłej wody
Farsz:
- 300 g mięsa mielonego
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- sól (pieprz)
- 0,5 łyżeczki lubczyku i majeranek
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Kapustę przepłukujemy wodą i siekamy. Przesmażamy chwilę na patelni i odstawiamy do wystudzenia.
- Cebulę drobno siekamy i smażymy dodając czosnek i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zarówno kapustę jak i mięso nie dosmażamy, tylko delikatnie podsmażamy. Przekładamy do miski i studzimy.
- Mieszamy kapustę z mięsem i do zimnego farszu dodajemy jajko.
- Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
- Na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy.
- Gotujemy od wypłynięcia 3 minuty.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi z mięsem i kapustą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: