Kosą po patelni Przepisy Mięso Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą

2 min. czytania
0
0
Za pierogi dałbym się pokroić, w każdej postaci, a te chyba szczególnie. Pierogi z mięsem i kapustą to taki trochę klasyk pomieszany. Pyszne, delikatne i cienkie ciasto, a do tego wyrazisty farsz. Lubczyk i majeranek dodają smaku i radzę użyć sporo pieprzu, muszą być lekko ostre. Można je spokojnie mrozić lub odsmażać. Pewnie i tak zrobicie podwójna porcję jak ja by zostało na kiedyś, jeszcze trochę.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 45 min.
Drukuj przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody

Farsz:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól (pieprz)
  • 0,5 łyżeczki lubczyku i majeranek
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Kapustę przepłukujemy wodą i siekamy. Przesmażamy chwilę na patelni i odstawiamy do wystudzenia.
  • Cebulę drobno siekamy i smażymy dodając czosnek i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zarówno kapustę jak i mięso nie dosmażamy, tylko delikatnie podsmażamy. Przekładamy do miski i studzimy.
  • Mieszamy kapustę z mięsem i do zimnego farszu dodajemy jajko.
  • Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
  • Na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy.
  • Gotujemy od wypłynięcia 3 minuty.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…