Kosą po patelni Przepisy Grzyby Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

5 min. czytania
1
0
No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebulką… mmmniam. Delikatne cienkie ciasto, pełno farszu. Kocham pierogi! Ten farsz nie jest wcale sypki, nie rozlatuje się i tworzy całkiem przyjemną zwartą masę. A smak jest zapewniam, że wyjątkowy. Koniecznie użyjcie leśnych grzybów, a nie pieczarek – to zupełnie coś innego.
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Farsz

  • 100 g kaszy gryczanej (ugotowanej)
  • 400 g boczku wędzonego
  • 300 g grzybów leśnych (mrożonych)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  • Grzyby rozmrażamy i kroimy w drobną kostkę.
  • 300 g boczku i cebulę kroimy również w drobną kostkę. 
  • Smażymy cebulę z boczkiem do wytopienia boczku i zeszklenia cebuli, w połowie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodajemy grzyby i smażymy wszystko razem do odparowania części wody, jednak musi pozostać farsz lekko wilgotny.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Całość studzimy.
  • Przekładamy do miski, dodajemy kaszę i jajko i dokładnie mieszamy.
  • Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
  • Każdy krążek lekko rozciągamy w dłoniach, nakładamy na środek porcję farszu i zlepiamy.
  • Gotujemy od wypłynięcia 3 minuty.
  • Resztę boczku kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni i podajemy na pierogach.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 69
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    70
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Basia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Basia
Gość
Basia

Bardzo dobre mi wyszły, dziękuję

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite