Kosą po patelni Przepisy Grzyby Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

3 min. czytania
1
0
No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebulką… mmmniam. Delikatne cienkie ciasto, pełno farszu. Kocham pierogi! Ten farsz nie jest wcale sypki, nie rozlatuje się i tworzy całkiem przyjemną zwartą masę. A smak jest zapewniam, że wyjątkowy. Koniecznie użyjcie leśnych grzybów, a nie pieczarek – to zupełnie coś innego.
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Przepis na:

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Farsz

  • 100 g kaszy gryczanej (ugotowanej)
  • 400 g boczku wędzonego
  • 300 g grzybów leśnych (mrożonych)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Grzyby rozmrażamy i kroimy w drobną kostkę.
  • 300 g boczku i cebulę kroimy również w drobną kostkę. 
  • Smażymy cebulę z boczkiem do wytopienia boczku i zeszklenia cebuli, w połowie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodajemy grzyby i smażymy wszystko razem do odparowania części wody, jednak musi pozostać farsz lekko wilgotny.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Całość studzimy.
  • Przekładamy do miski, dodajemy kaszę i jajko i dokładnie mieszamy.
  • Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
  • Każdy krążek lekko rozciągamy w dłoniach, nakładamy na środek porcję farszu i zlepiamy.
  • Gotujemy od wypłynięcia 3 minuty.
  • Resztę boczku kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni i podajemy na pierogach.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 69
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    70
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Basia

    16 maja 2019 w 17:14

    Bardzo dobre mi wyszły, dziękuję

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …