w , ,

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebulką… mmmniam. Delikatne cienkie ciasto, pełno farszu. Kocham pierogi! Ten farsz nie jest wcale sypki, nie rozlatuje się i tworzy całkiem przyjemną zwartą masę. A smak jest zapewniam, że wyjątkowy. Koniecznie użyjcie leśnych grzybów, a nie pieczarek – to zupełnie coś innego.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 3 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Potrzebne składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Farsz

  • 100 g kaszy gryczanej (ugotowanej)
  • 400 g boczku wędzonego
  • 300 g grzybów leśnych (mrożonych)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób wykonania

  • Grzyby rozmrażamy i kroimy w drobną kostkę.
  • 300 g boczku i cebulę kroimy również w drobną kostkę. 
  • Smażymy cebulę z boczkiem do wytopienia boczku i zeszklenia cebuli, w połowie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodajemy grzyby i smażymy wszystko razem do odparowania części wody, jednak musi pozostać farsz lekko wilgotny.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Całość studzimy.
  • Przekładamy do miski, dodajemy kaszę i jajko i dokładnie mieszamy.
  • Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
  • Każdy krążek lekko rozciągamy w dłoniach, nakładamy na środek porcję farszu i zlepiamy.
  • Gotujemy od wypłynięcia 3 minuty.
  • Resztę boczku kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni i podajemy na pierogach.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Basia

Bardzo dobre mi wyszły, dziękuję