Potrzebne składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki ciepłej wody
Farsz
- 100 g kaszy gryczanej (ugotowanej)
- 400 g boczku wędzonego
- 300 g grzybów leśnych (mrożonych)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób wykonania
- Grzyby rozmrażamy i kroimy w drobną kostkę.
- 300 g boczku i cebulę kroimy również w drobną kostkę.
- Smażymy cebulę z boczkiem do wytopienia boczku i zeszklenia cebuli, w połowie smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodajemy grzyby i smażymy wszystko razem do odparowania części wody, jednak musi pozostać farsz lekko wilgotny.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Całość studzimy.
- Przekładamy do miski, dodajemy kaszę i jajko i dokładnie mieszamy.
- Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
- Każdy krążek lekko rozciągamy w dłoniach, nakładamy na środek porcję farszu i zlepiamy.
- Gotujemy od wypłynięcia 3 minuty.
- Resztę boczku kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni i podajemy na pierogach.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Bardzo dobre mi wyszły, dziękuję