Kosą po patelni Przepisy Obiad Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

0

Nastał czas jagód, więc wyobrażacie sobie nie zrobić tego dania? Pierogi z jagodami to klasyczny smak lata. Smakują wyśmienicie polane śmietaną lub jogurtem. Tryskają soczystym nadzieniem i barwią języki, ale zwyczajnie nie da się im oprzeć. Doskonale nadają się do mrożenia, polecam poporcjować wystudzone na mniejsze woreczki. Dla mnie to nie dość, że smak dzieciństwa to jeszcze samo lepie pierogów daje sporo frajdy. Można wykorzystać to danie do wspólnej zabawy z dziećmi, pozwolić im lepić i to nic że czasem wyjdą nierówne i wszyscy sa umazani jagodami. Dzięki za zdjęcia Judyta (Myśli potarganej) no i za pierogi wyszły pyszne.

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 500 g jagód
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody
  • cukier, sól
  • 1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania

  1. Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
  3. Na każdy nakładamy łyżeczkę jagód wcześniej wymieszanych z bułką tartą.
  4. Zlepiamy pierogi i wrzucamy na osolony wrzątek na około 3 minuty od wypłynięcia. Najlepiej to robić partiami.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/pierogi-z-jagodami/

 

A tu jak powstawały:

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Takie obiadki to ja lubię. Naleśniki z kurczakiem i warzywami, mocno nadziane farszem z se…