w , ,

Pierogi z jagodami



Nastał czas jagód, więc wyobrażacie sobie nie zrobić tego dania? Pierogi z jagodami to klasyczny smak lata. Smakują wyśmienicie polane śmietaną lub jogurtem. Tryskają soczystym nadzieniem i barwią języki, ale zwyczajnie nie da się im oprzeć. Doskonale nadają się do mrożenia, polecam poporcjować wystudzone na mniejsze woreczki. Dla mnie to nie dość, że smak dzieciństwa to jeszcze samo lepie pierogów daje sporo frajdy. Można wykorzystać to danie do wspólnej zabawy z dziećmi, pozwolić im lepić i to nic że czasem wyjdą nierówne i wszyscy sa umazani jagodami. Dzięki za zdjęcia Judyta (Myśli potarganej) no i za pierogi wyszły pyszne.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Pierogi z jagodami

Potrzebne składniki

  • 500 g jagód
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody
  • cukier (sól)
  • 1 łyżka bułki tartej

Sposób wykonania

  • Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
  • Na każdy nakładamy łyżeczkę jagód wcześniej wymieszanych z bułką tartą.
  • Zlepiamy pierogi i wrzucamy na osolony wrzątek na około 3 minuty od wypłynięcia. Najlepiej to robić partiami.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi z jagodami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

 

A tu jak powstawały:

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze