Kosą po patelni Przepisy Obiad Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

2 min. czytania
0
0
Nastał czas jagód, więc wyobrażacie sobie nie zrobić tego dania? Pierogi z jagodami to klasyczny smak lata. Smakują wyśmienicie polane śmietaną lub jogurtem. Tryskają soczystym nadzieniem i barwią języki, ale zwyczajnie nie da się im oprzeć. Doskonale nadają się do mrożenia, polecam poporcjować wystudzone na mniejsze woreczki. Dla mnie to nie dość, że smak dzieciństwa to jeszcze samo lepie pierogów daje sporo frajdy. Można wykorzystać to danie do wspólnej zabawy z dziećmi, pozwolić im lepić i to nic że czasem wyjdą nierówne i wszyscy sa umazani jagodami. Dzięki za zdjęcia Judyta (Myśli potarganej) no i za pierogi wyszły pyszne.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Przepis na:

Pierogi z jagodami

Składniki:

  • 500 g jagód
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody
  • cukier (sól)
  • 1 łyżka bułki tartej

Sposób wykonania:

  • Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
  • Na każdy nakładamy łyżeczkę jagód wcześniej wymieszanych z bułką tartą.
  • Zlepiamy pierogi i wrzucamy na osolony wrzątek na około 3 minuty od wypłynięcia. Najlepiej to robić partiami.

 

A tu jak powstawały:

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 4
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    5
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…