Pierogi z białą kiełbasą

6 min. czytania
6
0
Pierogi z białą kiełbasą to podobno pierogi po łódzku, jednak trochę poszperałem w sieci i okazuje się, że nie do końca. Robiło się je w wielu regionach w różnych wersjach. Termin został stworzony chyba bardziej na potrzeby programu telewizyjnego, tak więc nie będę Wam wciskał, że tak jest. Spotkałem się również z przepisami, w których do farszu dodaje się łyżkę chrzanu. Myślę, że to fajny pomysł i pewnie kolejnym razem spróbuję. Dla miłośników chrzanu z białą kiełbasą można go jednak podać osobno. Biała kiełbasa jest już doprawiona odpowiednio, dlatego nie trzeba stosować jakiś dodatkowych przypraw. Farsz wychodzi delikatny, miękki i bardzo smaczny. W środku w pierogach powstaje charakterystyczny płyn o intensywnym smaku. Można je podawać z cebulką, jak pokazałem lub zatopione w rosole.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100g / 250
Jak wykonać przepis na – Pierogi z białą kiełbasą
Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody

Farsz

  • 1 kg białej kiełbasy (surowej)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody

Do polania

  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
Sposób wykonania:
  • Kiełbasę obrałem z flaka i wrzuciłem mięso do miski.
  • Dodałem jajko i wyrabiałem mięso ręką. W zależności od konsystencji kiełbasy, trzeba dodać wody, by uzyskać klejącą się lekko, ale odchodzącą od ręki miękką masę. Dodawałem po trochu i sprawdzałem czy wystarczy.
  • Do przesianej mąki dodałem jajko i wlałem oliwę, lekko posoliłem i wyrabiałem ciasto powoli dodając wodę. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wodę dolewałem tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  • Ciasto rozwałkowałem na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawałem szklanką krążki,
  • Na każdy krążek ułożyłem po łyżeczce farszu i zlepiłem brzeg.
  • Pierogi wrzuciłem partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotowałem 3-4 minuty od wypłynięcia.
  • Na patelni rozgrzałem olej i dodałem pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyłem do zeszklenia lekko soląc.
  • Pierogi wyłożyłem na talerz i polałem obficie cebulką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi z białą kiełbasą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 2
  •  
  • 9
  •  
  •  
  •  
    11
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia
1 rok temu

Jeszcze nie jadłam pierogów w takim wydaniu. Trzeba będzie spróbować 😄

EfkaKonefka
1 rok temu

Jestem maniakiem pierogów pod każdą postacią. Z biała kiełbasą jeszcze nie robiłam. Napewno się skuszę 🙂

estetka
estetka
1 rok temu

A czy mieso nie jest surowe po ugotowaniu, Moze przed zlepieniem lepiej podsmazyc

Robert
Robert
1 rok temu

jadlem z pasztetem to czemu nie z biala kielbasa 😛

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).