Kosą po patelni Przepisy Mięso Pierogi z białą kiełbasą

Pierogi z białą kiełbasą

4 min. czytania
6
0
Pierogi z białą kiełbasą to podobno pierogi po łódzku, jednak trochę poszperałem w sieci i okazuje się, że nie do końca. Robiło się je w wielu regionach w różnych wersjach. Termin został stworzony chyba bardziej na potrzeby programu telewizyjnego, tak więc nie będę Wam wciskał, że tak jest. Spotkałem się również z przepisami, w których do farszu dodaje się łyżkę chrzanu. Myślę, że to fajny pomysł i pewnie kolejnym razem spróbuję. Dla miłośników chrzanu z białą kiełbasą można go jednak podać osobno. Biała kiełbasa jest już doprawiona odpowiednio, dlatego nie trzeba stosować jakiś dodatkowych przypraw. Farsz wychodzi delikatny, miękki i bardzo smaczny. W środku w pierogach powstaje charakterystyczny płyn o intensywnym smaku. Można je podawać z cebulką, jak pokazałem lub zatopione w rosole.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100g / 250
Przepis na:

Pierogi z białą kiełbasą

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody

Farsz

  • 1 kg białej kiełbasy (surowej)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody

Do polania

  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju

Sposób wykonania:

  • Kiełbasę obrałem z flaka i wrzuciłem mięso do miski.
  • Dodałem jajko i wyrabiałem mięso ręką. W zależności od konsystencji kiełbasy, trzeba dodać wody, by uzyskać klejącą się lekko, ale odchodzącą od ręki miękką masę. Dodawałem po trochu i sprawdzałem czy wystarczy.
  • Do przesianej mąki dodałem jajko i wlałem oliwę, lekko posoliłem i wyrabiałem ciasto powoli dodając wodę. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wodę dolewałem tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  • Ciasto rozwałkowałem na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawałem szklanką krążki,
  • Na każdy krążek ułożyłem po łyżeczce farszu i zlepiłem brzeg.
  • Pierogi wrzuciłem partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotowałem 3-4 minuty od wypłynięcia.
  • Na patelni rozgrzałem olej i dodałem pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyłem do zeszklenia lekko soląc.
  • Pierogi wyłożyłem na talerz i polałem obficie cebulką.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 2
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    7
    Udostępnienia

6
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Gosia
Gość

Jeszcze nie jadłam pierogów w takim wydaniu. Trzeba będzie spróbować 😄

EfkaKonefka
Gość

Jestem maniakiem pierogów pod każdą postacią. Z biała kiełbasą jeszcze nie robiłam. Napewno się skuszę 🙂

estetka
Gość
estetka

A czy mieso nie jest surowe po ugotowaniu, Moze przed zlepieniem lepiej podsmazyc

Robert
Gość
Robert

jadlem z pasztetem to czemu nie z biala kielbasa 😛


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Tosty z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką

Co się dzieje jak się wstanie z łóżka z przeświadczeniem, że czas na pyszne śniadanie? Ja …