Pierogi z białą kiełbasą

Kosą po patelni
Pierogi z białą kiełbasą to podobno pierogi po łódzku, jednak trochę poszperałem w sieci i okazuje się, że nie do końca. Robiło się je w wielu regionach w różnych wersjach. Termin został stworzony chyba bardziej na potrzeby programu telewizyjnego, tak więc nie będę Wam wciskał, że tak jest. Spotkałem się również z przepisami, w których do farszu dodaje się łyżkę chrzanu. Myślę, że to fajny pomysł i pewnie kolejnym razem spróbuję. Dla miłośników chrzanu z białą kiełbasą można go jednak podać osobno. Biała kiełbasa jest już doprawiona odpowiednio, dlatego nie trzeba stosować jakiś dodatkowych przypraw. Farsz wychodzi delikatny, miękki i bardzo smaczny. W środku w pierogach powstaje charakterystyczny płyn o intensywnym smaku. Można je podawać z cebulką, jak pokazałem lub zatopione w rosole.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 4 osoby
Kalorii na 100g 250
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Pierogi z białą kiełbasą

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody

Farsz

  • 1 kg białej kiełbasy (surowej)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody

Do polania

  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju

Sposób wykonania

  • Kiełbasę obrałem z flaka i wrzuciłem mięso do miski.
  • Dodałem jajko i wyrabiałem mięso ręką. W zależności od konsystencji kiełbasy, trzeba dodać wody, by uzyskać klejącą się lekko, ale odchodzącą od ręki miękką masę. Dodawałem po trochu i sprawdzałem czy wystarczy.
  • Do przesianej mąki dodałem jajko i wlałem oliwę, lekko posoliłem i wyrabiałem ciasto powoli dodając wodę. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wodę dolewałem tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  • Ciasto rozwałkowałem na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawałem szklanką krążki,
  • Na każdy krążek ułożyłem po łyżeczce farszu i zlepiłem brzeg.
  • Pierogi wrzuciłem partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotowałem 3-4 minuty od wypłynięcia.
  • Na patelni rozgrzałem olej i dodałem pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyłem do zeszklenia lekko soląc.
  • Pierogi wyłożyłem na talerz i polałem obficie cebulką.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi z białą kiełbasą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
6 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia

Jeszcze nie jadłam pierogów w takim wydaniu. Trzeba będzie spróbować 😄

EfkaKonefka

Jestem maniakiem pierogów pod każdą postacią. Z biała kiełbasą jeszcze nie robiłam. Napewno się skuszę 🙂

estetka

A czy mieso nie jest surowe po ugotowaniu, Moze przed zlepieniem lepiej podsmazyc

Robert

jadlem z pasztetem to czemu nie z biala kielbasa 😛