Kosą po patelni Przepisy Mięso Pierogi z białą kiełbasą

Pierogi z białą kiełbasą

4 min. czytania
6
0
Pierogi z białą kiełbasą to podobno pierogi po łódzku, jednak trochę poszperałem w sieci i okazuje się, że nie do końca. Robiło się je w wielu regionach w różnych wersjach. Termin został stworzony chyba bardziej na potrzeby programu telewizyjnego, tak więc nie będę Wam wciskał, że tak jest. Spotkałem się również z przepisami, w których do farszu dodaje się łyżkę chrzanu. Myślę, że to fajny pomysł i pewnie kolejnym razem spróbuję. Dla miłośników chrzanu z białą kiełbasą można go jednak podać osobno. Biała kiełbasa jest już doprawiona odpowiednio, dlatego nie trzeba stosować jakiś dodatkowych przypraw. Farsz wychodzi delikatny, miękki i bardzo smaczny. W środku w pierogach powstaje charakterystyczny płyn o intensywnym smaku. Można je podawać z cebulką, jak pokazałem lub zatopione w rosole.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100g / 250
Przepis na:

Pierogi z białą kiełbasą

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody

Farsz

  • 1 kg białej kiełbasy (surowej)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody

Do polania

  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju

Sposób wykonania:

  • Kiełbasę obrałem z flaka i wrzuciłem mięso do miski.
  • Dodałem jajko i wyrabiałem mięso ręką. W zależności od konsystencji kiełbasy, trzeba dodać wody, by uzyskać klejącą się lekko, ale odchodzącą od ręki miękką masę. Dodawałem po trochu i sprawdzałem czy wystarczy.
  • Do przesianej mąki dodałem jajko i wlałem oliwę, lekko posoliłem i wyrabiałem ciasto powoli dodając wodę. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wodę dolewałem tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  • Ciasto rozwałkowałem na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawałem szklanką krążki,
  • Na każdy krążek ułożyłem po łyżeczce farszu i zlepiłem brzeg.
  • Pierogi wrzuciłem partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotowałem 3-4 minuty od wypłynięcia.
  • Na patelni rozgrzałem olej i dodałem pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyłem do zeszklenia lekko soląc.
  • Pierogi wyłożyłem na talerz i polałem obficie cebulką.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

6 komentarzy

  1. Avatar

    Gosia - 27 maja 2019 w 18:09

    Jeszcze nie jadłam pierogów w takim wydaniu. Trzeba będzie spróbować 😄

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    EfkaKonefka - 27 maja 2019 w 17:50

    Jestem maniakiem pierogów pod każdą postacią. Z biała kiełbasą jeszcze nie robiłam. Napewno się skuszę 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  3. Avatar

    estetka - 20 maja 2019 w 17:43

    A czy mieso nie jest surowe po ugotowaniu, Moze przed zlepieniem lepiej podsmazyc

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni - 20 maja 2019 w 23:08

      Nie, wystarczy tyle by się ugotowało białą kiełbasę parzy się przez chwilę przecież i już się nadaje do jedzenia. Po podsmażeniu będzie za suche, raczej nie polecam.

      Odpowiedz Zgłoś komentarz

  4. Avatar

    Robert - 20 maja 2019 w 10:24

    jadlem z pasztetem to czemu nie z biala kielbasa 😛

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kompot z wiśni – do obiadu, na zupę, do deserów

Lubicie kompot z wiśni do obiadku lub zupę owocową w zimie? Ja uwielbiam, dlatego jak tylk…