Potrzebne składniki
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- pół szklanki ciepłej wody
Farsz
- 1 kg białej kiełbasy (surowej)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
Do polania
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
Sposób wykonania
- Kiełbasę obrałem z flaka i wrzuciłem mięso do miski.
- Dodałem jajko i wyrabiałem mięso ręką. W zależności od konsystencji kiełbasy, trzeba dodać wody, by uzyskać klejącą się lekko, ale odchodzącą od ręki miękką masę. Dodawałem po trochu i sprawdzałem czy wystarczy.
- Do przesianej mąki dodałem jajko i wlałem oliwę, lekko posoliłem i wyrabiałem ciasto powoli dodając wodę. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wodę dolewałem tylko do uzyskania pożądanego efektu.
- Ciasto rozwałkowałem na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawałem szklanką krążki,
- Na każdy krążek ułożyłem po łyżeczce farszu i zlepiłem brzeg.
- Pierogi wrzuciłem partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotowałem 3-4 minuty od wypłynięcia.
- Na patelni rozgrzałem olej i dodałem pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyłem do zeszklenia lekko soląc.
- Pierogi wyłożyłem na talerz i polałem obficie cebulką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi z białą kiełbasą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Jeszcze nie jadłam pierogów w takim wydaniu. Trzeba będzie spróbować 😄
Jestem maniakiem pierogów pod każdą postacią. Z biała kiełbasą jeszcze nie robiłam. Napewno się skuszę 🙂
A czy mieso nie jest surowe po ugotowaniu, Moze przed zlepieniem lepiej podsmazyc
Nie, wystarczy tyle by się ugotowało białą kiełbasę parzy się przez chwilę przecież i już się nadaje do jedzenia. Po podsmażeniu będzie za suche, raczej nie polecam.
jadlem z pasztetem to czemu nie z biala kielbasa 😛
O widzisz a ja z pasztetem własnie nie, a słyszałem, że i pasztetowa ludzie używają jako nadzienie. Może kiedys na próbę w kilka włożę 🙂