Piernik świąteczny wersja 2

4 min. czytania
1
0
Rzutem na taśmę, ale może jeszcze ktoś się skusi na pyszny piernik świąteczny. Można go przełożyć dodatkowo dżemem śliwkowym lub dodać do środka kilka pokrojonych suszonych śliwek, jednak my za nimi nie przepadamy, więc pominięte. Przepis bonusowo dostarczony przez moją siostrę Anię – dzięki kochana. Kolejna pozycja obowiązkowa na święta. Życzymy Wam z siostrą smacznego i sytych Świąt.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na – Piernik świąteczny
Składniki:
  • 350 g mąki
  • 150 g cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 120 g masła
  • 200 g miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • garść orzechów i rodzynek

Polewa:

  • 50 ml mleka
  • 50 ml rozpuszczonego masła
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
Sposób wykonania:
  • Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
  • Mąkę łączymy z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
  • Żółtka oddzielamy od białek i żółtka dodajemy po jednym do ucieranego masła.
  • Dalej stopniowo wlewamy miód i po trochu mąkę nie przerywając ucierania.
  • Ubijamy pianę z białek i dodajemy razem z pokrojonymi drobno orzechami i rodzynkami. Całość mieszamy łyżką.
  • Formę keksową smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wlewamy do środka ciasto.
  • Pieczemy przez 60 min. w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy patyczkiem.
  • Wszystkie składniki na polewę rozgrzewamy w rondelku i mieszamy. Smarujemy nią ostudzone ciasto. Dekorujemy wg. uznania.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piernik świąteczny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 36
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    38
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli potarganej.pl
5 miesięcy temu

Jeśli ten piernik tak smakuje jak wygląda to jest obłedny w smaku!

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Kopiec kreta z bitą śmietaną

    Wykonanie tego ciasta samemu, jest niezwykle proste. Ciasto jest mocno czekoladowe i pyszn…
  • Tort kostka z bitą śmietaną

    Efekt kostka na torcie uzyskuje się naprawdę w banalny sposób. Trochę wycinania i składani…
  • Kaczka z jabłkami i śliwkami

    Słodko-kwaśna kaczka z jabłkami i śliwkami to wyjątkowa propozycja na obiad. Brzmi wykwint…