Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Piernik świąteczny wersja 2

Piernik świąteczny wersja 2

2 min. czytania
0
0
Rzutem na taśmę, ale może jeszcze ktoś się skusi na pyszny piernik świąteczny. Można go przełożyć dodatkowo dżemem śliwkowym lub dodać do środka kilka pokrojonych suszonych śliwek, jednak my za nimi nie przepadamy, więc pominięte. Przepis bonusowo dostarczony przez moją siostrę Anię – dzięki kochana. Kolejna pozycja obowiązkowa na święta. Życzymy Wam z siostrą smacznego i sytych Świąt.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz.
Przepis na:

Piernik świąteczny

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 150 g cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 120 g masła
  • 200 g miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • garść orzechów i rodzynek

Polewa:

  • 50 ml mleka
  • 50 ml rozpuszczonego masła
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej

Sposób wykonania:

  • Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
  • Mąkę łączymy z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
  • Żółtka oddzielamy od białek i żółtka dodajemy po jednym do ucieranego masła.
  • Dalej stopniowo wlewamy miód i po trochu mąkę nie przerywając ucierania.
  • Ubijamy pianę z białek i dodajemy razem z pokrojonymi drobno orzechami i rodzynkami. Całość mieszamy łyżką.
  • Formę keksową smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wlewamy do środka ciasto.
  • Pieczemy przez 60 min. w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy patyczkiem.
  • Wszystkie składniki na polewę rozgrzewamy w rondelku i mieszamy. Smarujemy nią ostudzone ciasto. Dekorujemy wg. uznania.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 36
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    37
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…