Potrzebne składniki
- 350 g mąki
- 150 g cukru brązowego
- 3 jajka
- 120 g masła
- 200 g miodu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- garść orzechów i rodzynek
Polewa:
- 50 ml mleka
- 50 ml rozpuszczonego masła
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
Sposób wykonania
- Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
- Mąkę łączymy z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
- Żółtka oddzielamy od białek i żółtka dodajemy po jednym do ucieranego masła.
- Dalej stopniowo wlewamy miód i po trochu mąkę nie przerywając ucierania.
- Ubijamy pianę z białek i dodajemy razem z pokrojonymi drobno orzechami i rodzynkami. Całość mieszamy łyżką.
- Formę keksową smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wlewamy do środka ciasto.
- Pieczemy przez 60 min. w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy patyczkiem.
- Wszystkie składniki na polewę rozgrzewamy w rondelku i mieszamy. Smarujemy nią ostudzone ciasto. Dekorujemy wg. uznania.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piernik świąteczny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Jeśli ten piernik tak smakuje jak wygląda to jest obłedny w smaku!