w , , , ,

Piernik świąteczny wersja 2



Rzutem na taśmę, ale może jeszcze ktoś się skusi na pyszny piernik świąteczny. Można go przełożyć dodatkowo dżemem śliwkowym lub dodać do środka kilka pokrojonych suszonych śliwek, jednak my za nimi nie przepadamy, więc pominięte. Przepis bonusowo dostarczony przez moją siostrę Anię – dzięki kochana. Kolejna pozycja obowiązkowa na święta. Życzymy Wam z siostrą smacznego i sytych Świąt.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Piernik świąteczny

Potrzebne składniki

  • 350 g mąki
  • 150 g cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 120 g masła
  • 200 g miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • garść orzechów i rodzynek

Polewa:

  • 50 ml mleka
  • 50 ml rozpuszczonego masła
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej

Sposób wykonania

  • Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
  • Mąkę łączymy z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
  • Żółtka oddzielamy od białek i żółtka dodajemy po jednym do ucieranego masła.
  • Dalej stopniowo wlewamy miód i po trochu mąkę nie przerywając ucierania.
  • Ubijamy pianę z białek i dodajemy razem z pokrojonymi drobno orzechami i rodzynkami. Całość mieszamy łyżką.
  • Formę keksową smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wlewamy do środka ciasto.
  • Pieczemy przez 60 min. w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy patyczkiem.
  • Wszystkie składniki na polewę rozgrzewamy w rondelku i mieszamy. Smarujemy nią ostudzone ciasto. Dekorujemy wg. uznania.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piernik świąteczny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli potarganej.pl

Jeśli ten piernik tak smakuje jak wygląda to jest obłedny w smaku!