Święta bez pierniczków, pysznych korzennych, polukrowanych fantazyjnie to nie święta. Robimy zazwyczaj je wcześniej i dochodzą w metalowej puszcze. Po mniej więcej 3 tygodniach są idealne, a jak chcemy przyspieszyć proces mięknięcia wystarczy włożyć do puszki kawałek suszonego jabłka lub pomarańczy. Będą miękkie za 2-3 dni. Pierniczki są kruche, nie za słodkie, więc warto je polukrować i mega pachnące - cały dom wypełnia się ich zapachem i można uznać, że przygotowania do świąt właśnie zostały rozpoczęte.
UWAGA, UWAGA!!!
ZABAWA ZAKOŃCZONA!!! Pierniczyliśmy sobie wspólnie przez półtora tygodnia i naprawdę bardzo Wam wszystkim dziękuje za aktywny udział, pomysły, komentarze i zabawę. Niestety nie mam tyle pierników by dać wszystkim ale są dwie osoby, które w mojej ocenie najbardziej się wyróżniły aktywnością i chyba również chęcią zjedzenia tychże pierniczków. Nie przedłużając - pierniczki wędrują do:
Irena Zet
Monika Lech
Serdecznie gratuluję - paczuszki wyślę w przyszłym tygodniu tak by jeszcze doszły przed świętami kurierem.
Proszę obie Panie o kontakt na priv i podanie adresów do wysyłki i numerów telefonów. Będą kolejne zabawy po świętach bo widzę, że Wam się to podoba jeśli ktoś nie wygrał to nos do góry, kolejnym razem może się uda 🙂
Wszystkim smacznych Świąt.
Jak wykonać przepis na - Pierniczki korzenne na świętaUWAGA, UWAGA!!!
ZABAWA ZAKOŃCZONA!!! Pierniczyliśmy sobie wspólnie przez półtora tygodnia i naprawdę bardzo Wam wszystkim dziękuje za aktywny udział, pomysły, komentarze i zabawę. Niestety nie mam tyle pierników by dać wszystkim ale są dwie osoby, które w mojej ocenie najbardziej się wyróżniły aktywnością i chyba również chęcią zjedzenia tychże pierniczków. Nie przedłużając - pierniczki wędrują do:
Irena Zet
Monika Lech
Serdecznie gratuluję - paczuszki wyślę w przyszłym tygodniu tak by jeszcze doszły przed świętami kurierem.
Proszę obie Panie o kontakt na priv i podanie adresów do wysyłki i numerów telefonów. Będą kolejne zabawy po świętach bo widzę, że Wam się to podoba jeśli ktoś nie wygrał to nos do góry, kolejnym razem może się uda 🙂
Wszystkim smacznych Świąt.
Potrzebne składniki
- 800 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek miodu
- 150 g masła
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki sody
- 3-4 łyżeczki przyprawy korzennej do pierniczków lub własna kompozycja z imbiru (kardamonu, goździków i kardamonu)
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
Sposób wykonania
- Masło roztapiamy z cukrem i miodem oraz przyprawami i kakao. Lekko studzimy.
- Mąkę mieszamy z sodą, Wlewamy do środka masło z przyprawami. Wstępnie mieszamy by się mąka lekko zaparzyła, chwilę studzimy i dodajemy jajka.
- Wyrabiamy wszystko na dość twarde, ale elastyczne ciasto. Jak za bardzo się lepi podsypujemy mąką, jak za bardzo kruszy dodajemy po łyżce mleka.
- Rozwałkowujemy ciasto na 2-3 mm, wykrawamy foremkami odpowiednie pasujące nam kształty i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nie rośnie za bardzo, więc możemy dość gęsto.
- Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 min. Trzema kontrolować bo każdy piekarnik jest inny. Pilnujemy by się nie spaliły pod spodem.
- Wyjmujemy i studzimy. Dekorujemy wg. uznania najlepiej lukrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierniczki korzenne na święta wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: