Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Pierniczki korzenne na święta

Pierniczki korzenne na święta

5 min. czytania
0
1
Święta bez pierniczków, pysznych korzennych, polukrowanych fantazyjnie to nie święta. Robimy zazwyczaj je wcześniej i dochodzą w metalowej puszcze. Po mniej więcej 3 tygodniach są idealne, a jak chcemy przyspieszyć proces mięknięcia wystarczy włożyć do puszki kawałek suszonego jabłka lub pomarańczy. Będą miękkie za 2-3 dni. Pierniczki są kruche, nie za słodkie, więc warto je polukrować i mega pachnące - cały dom wypełnia się ich zapachem i można uznać, że przygotowania do świąt właśnie zostały rozpoczęte.

UWAGA, UWAGA!!!
ZABAWA ZAKOŃCZONA!!! Pierniczyliśmy sobie wspólnie przez półtora tygodnia i naprawdę bardzo Wam wszystkim dziękuje za aktywny udział, pomysły, komentarze i zabawę. Niestety nie mam tyle pierników by dać wszystkim ale są dwie osoby, które w mojej ocenie najbardziej się wyróżniły aktywnością i chyba również chęcią zjedzenia tychże pierniczków. Nie przedłużając - pierniczki wędrują do:
Irena Zet
Monika Lech
Serdecznie gratuluję - paczuszki wyślę w przyszłym tygodniu tak by jeszcze doszły przed świętami kurierem.
Proszę obie Panie o kontakt na priv i podanie adresów do wysyłki i numerów telefonów. Będą kolejne zabawy po świętach bo widzę, że Wam się to podoba jeśli ktoś nie wygrał to nos do góry, kolejnym razem może się uda 🙂

Wszystkim smacznych Świąt.
Pierniczki korzenne na święta
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 25 min.
Przepis na:

Pierniczki korzenne na święta

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek miodu
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3-4 łyżeczki przyprawy korzennej do pierniczków lub własna kompozycja z imbiru (kardamonu, goździków i kardamonu)
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao

Sposób wykonania:

  • Masło roztapiamy z cukrem i miodem oraz przyprawami i kakao. Lekko studzimy.
  • Mąkę mieszamy z sodą, Wlewamy do środka masło z przyprawami. Wstępnie mieszamy by się mąka lekko zaparzyła, chwilę studzimy i dodajemy jajka.
  • Wyrabiamy wszystko na dość twarde, ale elastyczne ciasto. Jak za bardzo się lepi podsypujemy mąką, jak za bardzo kruszy dodajemy po łyżce mleka.
  • Rozwałkowujemy ciasto na 2-3 mm, wykrawamy foremkami odpowiednie pasujące nam kształty i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nie rośnie za bardzo, więc możemy dość gęsto.
  • Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 min. Trzema kontrolować bo każdy piekarnik jest inny. Pilnujemy by się nie spaliły pod spodem.
  • Wyjmujemy i studzimy. Dekorujemy wg. uznania najlepiej lukrem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 8
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    9
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Tosty z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką

Co się dzieje jak się wstanie z łóżka z przeświadczeniem, że czas na pyszne śniadanie? Ja …