Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Pierniczki korzenne na święta

Pierniczki korzenne na święta

0

Święta bez pierniczków, pysznych korzennych, polukrowanych fantazyjnie to nie święta. Robimy zazwyczaj je wcześniej i dochodzą w metalowej puszcze. Po mniej więcej 3 tygodniach są idealne, a jak chcemy przyspieszyć proces mięknięcia wystarczy włożyć do puszki kawałek suszonego jabłka lub pomarańczy. Będą miękkie za 2-3 dni. Pierniczki są kruche, nie za słodkie, więc warto je polukrować i mega pachnące - cały dom wypełnia się ich zapachem i można uznać, że przygotowania do świąt właśnie zostały rozpoczęte.

UWAGA, UWAGA!!!
ZABAWA ZAKOŃCZONA!!! Pierniczyliśmy sobie wspólnie przez półtora tygodnia i naprawdę bardzo Wam wszystkim dziękuje za aktywny udział, pomysły, komentarze i zabawę. Niestety nie mam tyle pierników by dać wszystkim ale są dwie osoby, które w mojej ocenie najbardziej się wyróżniły aktywnością i chyba również chęcią zjedzenia tychże pierniczków. Nie przedłużając - pierniczki wędrują do:
Irena Zet
Monika Lech
Serdecznie gratuluję - paczuszki wyślę w przyszłym tygodniu tak by jeszcze doszły przed świętami kurierem.
Proszę obie Panie o kontakt na priv i podanie adresów do wysyłki i numerów telefonów. Będą kolejne zabawy po świętach bo widzę, że Wam się to podoba jeśli ktoś nie wygrał to nos do góry, kolejnym razem może się uda 🙂

Wszystkim smacznych Świąt.

Pierniczki korzenne na święta

Wielkość porcji ok. 5 blaszek

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 25 minut/y
Czas całkowity 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek miodu
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3-4 łyżeczki przyprawy korzennej do pierniczków lub własna kompozycja z imbiru, kardamonu, goździków i kardamonu
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao

Sposób wykonania:

  1. Masło roztapiamy z cukrem i miodem oraz przyprawami i kakao. Lekko studzimy.
  2. Mąkę mieszamy z sodą, Wlewamy do środka masło z przyprawami. Wstępnie mieszamy by się mąka lekko zaparzyła, chwilę studzimy i dodajemy jajka.
  3. Wyrabiamy wszystko na dość twarde, ale elastyczne ciasto. Jak za bardzo się lepi podsypujemy mąką, jak za bardzo kruszy dodajemy po łyżce mleka.
  4. Rozwałkowujemy ciasto na 2-3 mm, wykrawamy foremkami odpowiednie pasujące nam kształty i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nie rośnie za bardzo, więc możemy dość gęsto.
  5. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 min. Trzema kontrolować bo każdy piekarnik jest inny. Pilnujemy by się nie spaliły pod spodem.
  6. Wyjmujemy i studzimy. Dekorujemy wg. uznania najlepiej lukrem.
  • Risotto śmietankowe z serem

    Strasznie prosty, ale bardzo smaczny i efektowny, bym powiedział, że raczej dodatek do obi…
  • Szarlotka świąteczna z ciasteczkami

    Szarlotka świąteczna z ciasteczkami

    Tradycyjna szarlotka jednak nie do końca zwyczajna. Szarlotka świąteczna z ciasteczkami zm…
  • Tarta z cukinią i brokułami

    Tarta z cukinią i brokułami

    Nie samymi świętami człowiek żyje. Tak więc dziś przepis obiadowy. Tarta z cukinią i broku…