Na pewno większość z nasz uwielbia zapach świeżego chleb, wyjętego przed chwilą z piekarnika. Chrupiąca skórka i puszysty środek to najważniejsze cechy najlepszego pieczywa. Z chlebem lub bułkami codziennie przygotowuje się pyszne i zdrowe kanapki, służy on również jako dodatek do dań np. w postaci grzanek lub bułki tartej. Niestety rozwój techniki nie jest na plus we wszystkich dziedzinach i aspektach życia. Przemysł, nowoczesne maszyny, możliwość coraz bardziej wydajnej produkcji sprawia, że wielu producentów patrzy na ilość, a nie na jakość. Skutkuje to niestety tym, że żywność jest przetworzona, chemiczna, po prostu nie zdrowa. Do żywności począwszy od tej od rolników dodawane są szkodliwe substancji po to aby polepszyć jej smak, zwierzęta hodowlane karmione są paszami, które powodują szybszy przyrost masy.
Niestety w podobny sposób uprawiane jest także zboże, aby rosło szybciej i obficiej jest nawożone, ale także w dalszych etapach staje się odpowiedni przetworzone i niekoniecznie jest dla nas zdrowe. Coraz więcej ludzi na świecie ma wszelkiego rodzaju alergie pokarmowe, są to alergie i nietolerancje na gluten, laktozę, drożdże, a także inne. Ludzie chorujących na celiakię nie mogą spożywać glutenu, który jest zawarty w dużej ilości produktów spożywczych. Na szczęście powstaje coraz więcej zamienników tradycyjnych produktów, które nie posiadają w swoim składzie glutenu. Właśnie jednym z zmienników tradycyjnego pieczywa jest pieczywo bezglutenowe, jest ono równie pyszne, chrupiące, a zarazem puszyste w środku jak tradycyjny chleb czy bułki. Dodatkowo bezglutenowe pieczywo jest bardzo zdrowe ponieważ wypiekane jest z mąki kukurydzianej, gryczanej, z amarantusa. Jako dodatek do takiego pieczywa stosuje się zdrowe oleje, ziarna słonecznika, pestki dyni, sezamu. Pieczywo bezglutenowe wypiekane jest często bez dodatku drożdży, nie posiada także niezdrowych spulchniaczy i wzmacniaczy smaku. Odpowiedni przechowywane gwarantuje świeżość i pyszny smak na długo. Z pieczywem bezglutenowych można przygotować smakowite kanapki do szkoły, pracy i na wycieczkę. Pieczywo nadaje się także jako przekąska na słodko z pastami i owocami. Mając zamiar na zakup chleba bezglutenowego najlepiej wybrać się do sklepu ze zdrową żywnością lub do dobrze zaopatrzonego hipermarketu. Jednak gdy w pobliżu nie mamy żadnych sklepów pieczywo i inne produkty spożywcze można wygodnie i szybko zamówić przez internet, ponieważ istnieje wiele sklepów internetowych ze zdrową i bezglutenową żywnością.